non verbale communicatie

Het gaat om wat je niet zegt

Hoe non-verbale communicatie het verschil maakt.  

Zeg eens eerlijk: Hoe vaak heb jij al een beeld van iemand alleen op basis van zijn of haar stemgeluid? Praat iemand met een flink accent, klinkt deze vriendelijk of juist boos, dan heeft dat meteen effect op jouw eigen gedrag en/of gevoel. Als de dame achter de receptie heel nors kijkt, vind je het bedrijf dat je bezoekt ineens een stuk minder gezellig en is je overweging om met het bedrijf in zee te gaan meteen gekleurd. Maar ook wanneer de entree niet fris ruikt of er versleten stoelen staan in de vergaderruimte zorgt dat ervoor dat er direct een mening ontstaat over jouw organisatie.

We doen enorm ons best om expert te zijn op een bepaald gebied. Iedereen wil thought leader zijn en daarmee (potentiële) klanten aan zich binden. Klanten willen immers zakendoen met experts. Toch?

Hoe goed je product of dienst ook is en hoeveel kennis je ook in huis hebt, uiteindelijk vindt het besluit om zaken met je te doen op een heel ander niveau plaats. In de menselijke communicatie geeft non-verbale communicatie namelijk vaak de doorslag. Dat is een onbewust proces. Mensen denken dat ze de aankoop hebben gedaan op louter inhoudelijke argumenten. Toch is het besluit vaak al in de eerste seconde genomen, voordat je nog maar één woord hebt gezegd.

Als het gaat om de presentatie en positionering van jouw merk doe je er dus goed aan om rekening te houden met de non-verbale uitingen van je bedrijf. Denk daarbij aan zaken als: gedrag, geur, geluid, gevoel en smaak.

Zorg er dus voor dat alles wat je doet klopt. Is jullie kernwaarde toegewijd, dan past daar geen onverschillig gedrag bij. Is je kernwaarde spot-on dan kun je geen twijfelachtige uitstraling hebben.

Om ervoor te zorgen dat je non-verbale communicatie consequent en passend is kun je geboden opstellen, waar iedereen binnen de organisatie zich aan dient te houden en op aangesproken kan worden. Uiteraard is non-verbale communicatie niet zomaar aan te leren, want hoe leer je iemand niet meer onzeker te zijn? Dus het gaat verder dan een trucje. In je aanname proces kun je via een assessment achterhalen of je potentiele nieuwe medewerker of collega beschikt over het juiste DNA. Past deze persoon bij wat je als onderneming uit wilt stralen? Want hoe competent de persoon ook is, als hij of zij niet bij het DNA (lees: kernwaarden) van je onderneming past is het onverstandig de persoon in kwestie aan te nemen.

Wanneer we de kernwaarden van een onderneming achterhalen, leveren wij daarbij dan ook altijd een profiel op van de ideale medewerker van het bedrijf.

Wil jij weten hoe jij ervoor kunt zorgen dat je een consistent beeld van je bedrijf neerzet? Neem contact met ons op, volg onze bedrijfspagina op LinkedIn of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

This post is also available in: Engels