Lees dit voordat je start met contentmarketing

Wie schrijft die blijft.

De start van een nieuw project is altijd spannend. Het is dan ook niet meer dan normaal dat je meteen aan de slag wilt gaan. Maar toch is het handig om even een stapje terug te nemen en eerst na te denken over nieuwe content ideeën en deze op te schrijven.

Halsoverkop content creëren staat de effectiviteit van je campagne in de weg. Een huis dat is gebouwd op zand zal zonder een goede fundering instorten, dat geldt ook voor een content campagne. Het verfijnen van je strategie is niet alleen tijdbesparend op langer termijn, maar het vergroot ook je kansen op succes.

Uit de laatste benchmarkingstudie van het Content Marketing Instituut ’s (CMI’s), is gebleken dat 62% van de ‘meest succesvolle’ content marketeers een gedocumenteerde content strategie heeft, vergeleken met de 16% ‘minst succesvolle’ content marketeers. Dat betekent dus dat je bijna vier keer zoveel kans hebt op succes wanneer je een goede contentstrategie hebt.

Tevens zegt 72% van de marketeers, waarvan het succes verbeterd is in de afgelopen 12 maanden, dat de belangrijkste factor voor het vergroten van hun succes lag aan hun contentstrategie.

“Ons onderzoek heeft consequent vastgesteld dat een contentmarketingstrategie het enige is dat succesvolle contentmarketeers scheidt van hun minder succesvolle peers”, zegt Jodi Harris van de CMI.

“Zodra je over een gedocumenteerde strategie voor contentmarketing beschikt, zijn de inzichten van al je tactische beslissingen eenvoudiger te plannen en te beheren.”

De beste kans op succes voor je campagne is door tijd te nemen om een basis te leggen voordat je aan een nieuw content initiatief begint.

Een effectieve, gedocumenteerde contentstrategie koppelt je content aan duidelijke bedrijfsdoelstellingen, laat je zien waar jouw merk zich in het bredere content-landschap bevindt en helpt je de brandende problemen te identificeren waarvan jouw prospects ‘s nachts wakker van liggen.

Wanneer je strategie is voltooid, ben je in een veel betere positie om ervoor te zorgen dat de content die je maakt, is afgestemd op de behoeften van jouw publiek. Je weet precies hoe je ervoor moet zorgen dat in elke fase van de marketingtrechter de juiste berichten jouw publiek bereikt, in de juiste formaten en via de juiste kanalen.

Kortom: een gedocumenteerde strategie voordat je content creëert, zal het makkelijker maken om je doelen te bereiken. Als je op dit moment al bezig bent met het schrijven van content, is het verstandig om een pauze in te lassen en je strategie te verfijnen. Hierdoor zullen je prestaties aanzienlijk verbeteren in de toekomst.

Maar voordat je van start gaat met het maken van je contentstrategie, vertellen we over wat een effectieve contentstrategie te bieden heeft.

Vaak zien B2B-marketeers niet de resultaten die ze zouden moeten halen uit hun content campagnes, omdat ze denken een sterke strategie te hebben, terwijl dat in feite niet zo is.

Waarom je publiek op de eerste plek moet komen.

De beste contentmarketeers volgen de ‘audience first’-aanpak. Ze beginnen met kijken wie hun publiek is en de uitdagingen waarmee hun klanten geconfronteerd worden. Vervolgens creëren ze op maat gemaakte nuttige, unieke en boeiende content, om te helpen bij die specifieke en veranderende behoeften.

Neem bijvoorbeeld ingenieursgigant GE. In 2008 huurde het bedrijf, bedrijfsjournalist Thomas Kellner in, om een online publicatie te lanceren waarvan verhalen worden verteld over de mensen en innovaties van GE.

Maar mensen lezen GE-rapporten over het algemeen niet omdat ze zich meer bewust willen worden van het GE-merk. Ze lezen het voor de content. Ze willen meer weten over geavanceerde technologieën van GE, die de grenzen van engineering en innovatie verleggen. Ze willen lezen hoe GE “het onmogelijke mogelijk maakt”.