optimaliseer vindbaarheid

5 tips om je content op te frissen

En daarmee je online vindbaarheid te vergroten

Dat je voor een goede online vindbaarheid regelmatig nieuwe content op je website moet plaatsen weet je waarschijnlijk inmiddels. Maar weet je ook dat het ‘opfrissen’ van je bestaande content een belangrijke bijdrage levert aan je SEO-resultaten?

Google crawlt de hele dag websites om bezoekers de best passende en meest actuele zoekresultaten te kunnen tonen. Zodra je een artikel of pagina online zet, geeft Google de betreffende pagina een aanvangsdatum. Dat is de datum waarop de zoekmachine de pagina voor het indexeert. Tijdens iedere volgende crawl kijkt Google in hoeverre de pagina is aangepast ten opzichte van de vorige keer. En daarmee dus actueler is en een hogere ranking krijgt.

Het is dus verstandig om oude content, die niet goed door Google geïndexeerd wordt, te actualiseren. Let daarbij wel op: pagina’s die na enkele jaren nog steeds goed scoren kun je het beste onaangetast laten om te voorkomen dat ze een lagere score krijgen.

Hoe bepaal je welke content je moet opfrissen?

We adviseren het opfrissen van de volgende content:

 • Een pagina of artikel dat ten tijde van publicatie al matig of slecht scoorde
 • Content die ten tijde van publicatie veel traffic heeft gekregen, maar na verloop van tijd is weggezakt in de zoekresultaten

Om te bepalen welke content het hardst toe is aan een opfrisbeurt kun je via ‘zoekanalyse’ in Search Console een goede indruk krijgen van de prestaties van de afzonderlijke pagina’s.

Zodra je op grond van bovenstaande criteria een selectie hebt gemaakt van pagina’s die je wil upgraden, kun je aan de hand van onderstaande stappen de content snel en doeltreffend verbeteren.

 1. Analyseer
  Doe opnieuw een zoekwoordanalyse voor de pagina, er kunnen namelijk zoekwoorden zijn bijgekomen die relevant zijn voor de pagina of het artikel. Gebruik deze informatie om de content op de pagina te beoordelen, aan te vullen en te corrigeren.
 2. Check
  Sinds enige tijd wordt je content ook afgerekend op de kwaliteit van de uitgaande links. Dode links zijn funest voor de kwaliteit van je pagina. Verwijder deze of corrigeer de verwijzing. Ga ook na of de links nog wel verwijzen naar kwalitatief hoogwaardige pagina’s.
 3. Update
  Geen enkel onderwerp is volkomen statisch. Er zijn de afgelopen jaren ongetwijfeld ontwikkelingen geweest die relevant zijn voor het onderwerp. Verwerk dit in de nieuwe tekst. Vergeet ook niet de jaartallen te updaten.
 4. Vernieuw
  Ook op internet heersen trends qua uitstraling en stijl. Zijn de plaatjes, filmpjes en vormgeving van de pagina nog aantrekkelijk voor een bezoeker van nu?
 5. Meet
  Vergeet niet alle wijzigingen enigszins vast te leggen, zodat je goed kunt nagaan of het effect heeft op de ranking van de afzonderlijke pagina’s en je website als geheel.

Heb je hulp nodig bij het (her)schrijven van je content, het verbeteren van je SEO positie, het opstarten van een SEA campagne of het meetbaar maken van je inspanningen? Onze experts zitten voor je klaar.

Volg onze bedrijfspagina of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van marketing, sales en communicatie.

DOWNLOAD SEA / SEO GUIDE