marketing instagram WhatsApp

WhatsApp en Instagram zijn veelbelovende social media tools

En hier liggen de kansen voor jouw business.

De laatste jaren wordt social media steeds vaker gebruikt. Dit geldt zowel voor business als privé en vaak gaat dit zelfs hand in hand. Het is belangrijk om als marketeer altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen in social medialand. Wat moet je daar precies voor doen? Je moet kijken naar welke apps er populair zijn, onder welke doelgroepen dit precies is en wat de nieuwste updates van de app zijn.

Maar de inzet van social media verandert snel.

Een aantal jaar geleden was Facebook bijvoorbeeld de meest effectieve tool om jongeren te bereiken, terwijl je hier tegenwoordig misschien eerder Snapchat voor zou inzetten. Maar dit kan morgen ook weer anders zijn. De nieuwe update van Snapchat zorgt voor veel ophef en er is ook al een petitie voor gestart. Gezien de dynamische wereld van social media is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er speelt, zodat jij je strategie daarop kunt aanpassen.

Uit het Nationale Social Media Onderzoek 2018 van Newcom blijkt nu dat WhatsApp het grootste social media platform is en dat Instagram het sterkst groeit. Hier liggen dan ook wellicht kansen voor jouw business.

WhatsApp

Het totale gebruik van WhatsApp groeit licht in de leeftijdsgroep 65+ en is stabiel in de overige leeftijdsgroepen. 11,5 miljoen Nederlanders maken nu gebruik van WhatsApp, waarvan 8,3 miljoen dagelijks. In de leeftijdscategorie 15-64 jaar staat WhatsApp op nummer 1 als we kijken naar welk social media platform deze doelgroep dagelijks gebruikt.

Gezien deze cijfers, kan het verstandig zijn om je te verdiepen in wat WhatsApp op zakelijk gebied voor jou kan betekenen. Vooral als jouw organisatie veel te maken heeft met een-op-een contact met de klant, zoals bijvoorbeeld klantenservice of webcare, kan het een uitkomst bieden.
WhatsApp werkt ook goed als je als bedrijf aan grote groepen mensen één boodschap wil communiceren. Dit kan namelijk handig in een keer gedaan worden. Denk hier bijvoorbeeld aan het feit dat mensen zich bij de NS zouden kunnen aanmelden voor WhatsApp berichten die betrekking hebben op geplande werkzaamheden of storingen op een bepaald traject. Of Rijkswaterstaat die een WhatsApp bericht kan versturen wanneer er een file staat of geplande werkzaamheden zijn op de weg die jij altijd rijdt. Superhandig voor je doelgroep!
Dit kun je doen met behulp van WhatsApp business. Een handige tool om in contact te komen met jouw doelgroep via WhatsApp en om statistieken bij te houden. Let er wel op dat je voldoet aan de AVG, want voor je het weet is het 25 mei. Lees meer over de AVG in onze blogs Dit betekent de AVG voor e-mail marketing en Wat moet er in je privacyverklaring staan?

Instagram

Het totale gebruik van Instagram groeit in alle leeftijdsgroepen. Tussen de 20-39 jaar is dit zelfs een stijging van 10%. 4,1 miljoen Nederlanders maken gebruik van Instagram, waarvan 2,1 miljoen dagelijks. Het dagelijks gebruik van Instagram is behoorlijk gegroeid in de leeftijdscategorie 15 t/m 39 jaar. Namelijk in de categorie 15-19 jaar met 9% en 20-39 jaar met 8%. In de leeftijdscategorie 15-64 jaar staat Instagram in de top 4 als we kijken naar welk social media platform deze doelgroep dagelijks gebruikt.

Kijk en luister naar je doelgroep en stel vast of zij actieve Instagramgebruikers zijn. Dit is namelijk een veelbelovende stijging en dus wellicht het proberen waard. Vergeet niet dat als je een profiel hebt aangemaakt en deze ook zakelijk wil gebruiken, deze daarna om te zetten in een bedrijfsprofiel. Met dit bedrijfsprofiel kun je namelijk berichten sponsoren en jouw profiel analyseren. De analyse mogelijkheden op een bedrijfsprofiel geven je onder andere inzicht in je volgers. Denk hierbij aan het aantal volgers, maar ook bruikbare informatie zoals wanneer deze volgers precies online zijn en wat hun demografische gegevens zijn. Deze mogelijkheden van het bedrijfsprofiel zorgen ervoor dat je de content perfect op jouw doelgroep kunt laten aansluiten.

Instagram is voor vele organisaties toepasbaar. Zo kun je het gebruiken om een kijkje achter de schermen te geven en te laten zien met welke leuke projecten je bezig bent of net hebt afgerond. Maar ook kun je tips of nieuwtjes kenbaar maken of diensten/goederen verkopen.

Wil jij ook het uiterste halen uit je social mediakanalen? Neem dan gerust even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Photo by Patrick Tomasso on Unsplash

This post is also available in: Engels