De 4 basisregels van tech marketing

Wat moet je doen om jouw technologiemerk te positioneren?

Voor een technologiebedrijf is marketing essentieel voor het succes. Je kunt de beste oplossing of het beste product hebben, maar als je er niet in slaagt om deze effectief te positioneren en promoten – en je prospects naar “ja” weet te verleiden – zal het genereren van nieuw business een uitdaging zijn.

Je prospects zijn vaak zelf technisch onderlegd en doen veel onderzoek voordat zij een beslissing nemen. Een slechte indruk of een misstap in je (digitale) marketinginspanningen zouden je op de lange termijn duur kunnen komen te staan.

Hier zijn vier basisregels in de wereld van marketing voor tech bedrijven:

  1. Denk aan de sales funnel.

Hoeveel e-mails heb je zelf de laatste tijd ontvangen van bedrijven, waarvan je nog nooit hebt gehoord, die een afspraak met je willen maken om een ​​service te bespreken die je nog nooit hebt overwogen of sterker nog ooit van gehoord hebt?

Deze e-mails zijn net zo ongemakkelijk als een gesprekje met een totaal vreemde op een netwerkborrel.

Koud verkopen is nooit de beste strategie. Een betere benadering is om jouw klanten te leren kennen met behulp van wat wij marketeers de ‘Conversie Funnel’ noemen.

Aan de bovenkant van de funnel zoeken prospects naar content om hen te helpen het probleem dat zij ervaren op een specifiek gebied te begrijpen (bijvoorbeeld een blog: “Wat is big data en hoe gebruik ik dat?”). Zodra ze wat vertrouwen hebben opgebouwd met jouw bedrijf, zou je een whitepaper kunnen aanbieden met een algemene oplossing – met een subtiele hint naar jouw diensten. En ten slotte, voor de hot leads onderaan de funnel, bied je een overtuigende case study met een duidelijke call to action.

Kort gezegd: de reis van een potentiële klant volgt een natuurlijk verloop. Er zijn geen korte routes en omwegen. Het beste wat je kunt doen is zichtbaar blijven, relevant blijven en je prospects bij elke stap koesteren.

  1. Gebruik nieuwe technologieën.

Vroeger was de beste manier om beslissers te bereiken een fysieke direct mail. Hoewel direct mail wat ons betreft nog steeds zinvol is, voor de juiste doelgroep en onder de juiste omstandigheden, raden wij het aan om de inzet hiervan te beperken. Want, realistisch gezien, hoeveel van de (kostbare!) direct mailers komen daadwerkelijk op het bureau van je prospect terecht?

We hebben onlangs een test gedaan met een fysieke direct mail ten opzichte van een, op een functie getargete, LinkedIn-campagne waarmee we direct in de inbox van onze prospects terecht kwamen.

Resultaat vanuit de direct mail? Nul. Gekwalificeerde leads via LinkedIn? Zestien.

Moraal van het verhaal: wees niet bang om nieuwe technologieën te testen om je publiek te bereiken. Out-of-the-box digitale marketing kan jouw merk als een gedurfde technologie-innovator alleen maar verder ondersteunen .

  1. Schoon je emaillijst op.

Veel bedrijven gebruiken e-mail om mailbombs te sturen naar alle contacten die ze in hun bedrijf kunnen vinden. Met deze strategie riskeer je op zijn minst een verbluffend aantal bounces en in het slechtste geval kom je op een blacklist waardoor je niet meer mág mailen.

Het beste, vooral met de komende GDPR, is om tijd te investeren in het opschonen van je database, zodat je zeker weet dat je contactpersonen mailt die (nog) bestaan en die bereid zijn om jouw e-mail te ontvangen.

Het wordt als best practice beschouwd om e-mailmarketinglijsten bij elke verzending op te schonen, waarbij de ontvanger zich gemakkelijk kan afmelden, unvalid e-mailadressen automatisch worden verwijderd, enzovoort. Daarnaast is het belangrijk om elke paar maanden een kwalitatieve opschoonactie te doen om er zeker van te zijn dat je niet aan het e-mailen bent naar concurrenten of andere irrelevante partijen. Gebruik hiervoor je standaard e-mailservice, zet een bureau in of doe het handmatig. Alles om ervoor te zorgen dat je geen middelen verspilt om contact te maken met de verkeerde mensen.

Tot slot, zorg ervoor dat jouw ontvangers zich altijd snel en duidelijk kunnen afmelden voor jouw berichten.

  1. Optimaliseer voor mobiel.

Het zou niet in dit lijstje moeten voorkomen, maar geloof het of niet, dit is nog steeds een probleem – zelfs bij technische bedrijven.

Onlangs voerde ik een Google-zoekopdracht uitgevoerd op mijn iPhone, waardoor ik op de website kwam van een bedrijf dat netwerkinfrastructuur verkoopt. Ik klikte op de link en wachtte tot de site werd geladen. En wachtte. Na 10 seconden kijken naar een wit scherm kreeg ik een slechte indruk van de onderneming en klikte ik weg. En ik ben niet de enige –

60 procent van de gebruikers raadt bedrijven met slechte ervaringen via mobiele sites niet aan.

In een tijd waarin alles steeds sneller beschikbaar moet zijn, is een snelle toegankelijke website essentieel. Er is geen excuus om geen volledig responsieve website te hebben, waarmee bezoekers geoptimaliseerd mobiel kunnen browsen, een snelle laadtijd heeft en intuïtieve interactiviteit biedt. Als je potentiële klanten moeite hebben om de bestemmingspagina over je laatste innovaties te lezen, is de kans groot dat ze deze als niet zo geavanceerd beschouwen.

Dus bekijk je website-analyses: laadtijden en bounce percentages en vergelijk desktop versus mobiel. Doe er alles aan om ervoor te zorgen dat jouw website, ongeacht het apparaat, jouw bedrijf vertegenwoordigt zoals het zou moeten.

De meeste technologiebedrijven besteden jaren aan het ontwikkelen van de technologieën die hun innovaties voeden. Maar ze vergeten na te denken over hoe ze dit aan de man moeten brengen.

Door tijd en middelen te investeren in een gedegen marketingprogramma, kun je de onmisbare toegevoegde waarde van jouw bedrijf laten zien.

Hulp nodig? Wij staan je bij!

BEKIJK ONZE TECH CASES
BEKIJK TECH CASES

This post is also available in: Engels