Succesvol event

Maak van jouw evenement een succes!

Evenementen kunnen verschillende doelen dienen. Zo kan het je naamsbekendheid vergroten maar biedt het ook een kans bij uitstek voor jouw organisatie om persoonlijk in contact te komen met je doelgroep. Als het gaat om relatiebeheer (zoals het genereren van leads en het vergroten van loyaliteit) hebben eventmarketing en live communicatie aangetoond erg succesvol te zijn.

Om deze interactie te realiseren kan jouw organisatie deelnemen aan bijvoorbeeld beurzen, maar kun je ook zelf evenementen organiseren. Denk daarbij aan ‘partner events’, educatieve sessies of ‘breakfast meetings’ met klanten. Unieke en doeltreffende evenementen, in combinatie met de juiste campagne, zorgen voor een goede relatie met je doelgroep.

Tegenwoordig doen we vrijwel alles online en zou je bijna denken dat face-to-face, en dus evenementen, soms niet meer van deze tijd is. Toch zijn evenementen nog steeds een goede manier om in contact te komen met je klanten. Het verschilt namelijk per doelgroep hoe je hen moet benaderen en wat zij willen. Ook als het gaat om kennis delen. Zo kan men liever een online webinar volgen om bij te leren, maar het kan ook zo zijn dat zij graag ‘offline’ kennis willen opdoen.

Welke vorm van communicatie je kiest, is uiteraard doelgroep afhankelijk. Je moet je dus wel goed afvragen waar de voorkeur van je doelgroep naar uit gaat.

Vragen waar je over na kunt denken zijn:

  • Wat vindt mijn doelgroep de fijnste manier van communiceren?
  • Wanneer heeft mijn doelgroep het meeste tijd en zin om geconfronteerd te worden met mijn boodschap?
  • Hoe maak ik het mijn doelgroep zo makkelijk mogelijk om de informatie tot zich te nemen?

Als nu blijkt dat jouw doelgroep het superdruk heeft, maar wel erg graag wil sparren met vakgenoten en de voorkeur geeft aan offline communicatie in plaats van online, dan kan een evenement van grote toegevoegde waarde zijn!

Voorbeeld Case: College Ontbijt Coöperatieve Vereniging Dorpsfonds Bijzonder Laren

Voor onze klant Bijzonder Laren zochten we naar een manier om de ondernemers bij elkaar te brengen en ze ook daadwerkelijk in beweging te krijgen. Het doel van de campagne was om inzicht te krijgen in de mate van hospitality in Laren nu en hoe het idealiter zou moeten zijn. Gezien de doelgroep hebben we ervoor gekozen om alle ondernemers bij elkaar te brengen tijdens een zogenoemd college ontbijt.

Besluiten nemen over de precieze invulling van je evenement kan lastig zijn, maar door goed te kijken naar wat er speelt bij je doelgroep kom je er vaak wel uit. Het is belangrijk om te bepalen wie de doelgroep is en hoe je hen kunt bereiken. En misschien wel nog belangrijker of tenminste net zo belangrijk, is hoe je het evenement zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor je doelgroep door het te laten aansluiten op hun wensen en behoeften.

Zo was in dit geval een van de kernwaarden van Bijzonder Laren ‘Gastvrijheid’ en is het tevens een topic waar de ondernemers dagelijks mee bezig zijn. Om te laten zien hoe de gastvrijheid op dit moment in Laren is, is ervoor gekozen om het dorp in te trekken en ondernemers en bezoekers te interviewen en te vragen naar hun ervaringen met betrekking tot hospitality. Dit werd gefilmd en daar is een compilatie van gemaakt om met deze video het college ontbijt af te trappen.

Om gastvrijheid waar te maken zijn er een aantal onmisbare elementen waar de ondernemers van op de hoogte moeten zijn. Dit kwam dan ook uitgebreid aan bod tijdens het college ontbijt over hospitality. Zo vertelden Karoline Wiegerink, research professor hotelschool The Hague en directeur Platform voor Klantgericht Ondernemen, en Madelijne Kool, cabaretier en ervaringsdeskundige, de ondernemers van Laren alles over hospitality. Ook Rinske Kruisinga, waarnemend burgemeester van Laren, voerde het woord om het belang van hospitality te onderstrepen.

Nu het programma van het evenement vaststaat, is het tijd om de ondernemers ook daadwerkelijk naar het evenement te krijgen. Daar is doeltreffende marketing voor nodig. Welke middelen heb je nodig om dit te bereiken? De leeftijden en karakters van de ondernemers lopen erg uiteen. Daarom is ervoor gekozen om zowel online als offline communicatie te gebruiken om hen uit te nodigen voor het college ontbijt. Een bestuurslid van Bijzonder Laren is bij de ondernemers langsgegaan om hen te vertellen over het college ontbijt en hen uit te nodigen en de uitnodiging werd tevens geplaatst op een intern online platform dat Bijzonder Laren vorig jaar heeft opgezet en waar alle ondernemers lid van zijn.
Ruim 200 Larense ondernemers waren aanwezig bij het college ontbijt. Zij werden hier in een uur tijd bijgepraat over alle belangrijke zaken en ontwikkelingen met betrekking tot hospitality en het college werd afgesloten met een ontbijt en livemuziek. Uit de lovende reacties na afloop van het evenement, kunnen we vaststellen dat het evenement een groot succes was.

DNALTB helpt je graag bij het optimaliseren van je evenement. Onze evenement enthousiasts staan klaar om met je te sparren over ideeën en mogelijkheden!