In 8 stappen jouw bedrijf positioneren

Voor kleinere organisaties en start-ups is marketing vaak iets wat de directeur er zelf ‘bij’ doet. Er is vaak geen behoefte dan wel budget voor iemand die deze taak op kan pakken. Maar hoe begin je? En welke elementen zijn belangrijk? In deze blog helpen we je in acht stappen je bedrijf te positioneren.

 1. Marktonderzoek verrichten

Marktonderzoek is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van jouw marktstrategie. Het gaat om het verzamelen van informatie die inzicht geeft in de denk-, kooppatronen en locatie van jouw klanten. Daarnaast kan marktonderzoek helpen bij het volgen van markttrends en in de gaten houden wat je concurrenten doen.

 1. Maak een profiel van jouw ideale klant (buyer persona)

Proberen om jouw product of dienst aan iedereen te promoten, kan kostbaar en ineffectief zijn. Door je potentiële klanten te groeperen of te segmenteren op basis van bepaalde kenmerken, kun je jouw marketinginspanningen beter focussen.

Over het algemeen is segmentatie gebaseerd op factoren zoals:

 • Geografie – locatie
 • Demografie – leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, inkomen, beroep
 • Gedrag – loyaliteit, attitude, bereidheid om te kopen, gebruikspercentages
 • Levensstijl – sociale klasse, persoonlijkheid, persoonlijke waarden.

Maar belangrijker nog: welke problemen en behoeften ervaart jouw potentiele klant?

 1. Identificeer jouw unieke verkooppropositie

Een USP is de reden waarom jouw klanten bij jou kopen en niet bij je concurrenten – dat is wat je bedrijf onderscheidt van de rest. Het is belangrijk om te definiëren wat je anders doet en dat aan potentiële klanten te kunnen overbrengen.

Jouw USP heeft mogelijk een nieuw of uniek aanbod of biedt een uitzonderlijke service. Begin met het ontwikkelen van uw USP door de volgende vragen te beantwoorden:

 • Wat vind je het leukste aan je producten en diensten?
 • Wat brengt jouw klanten naar jou toe in plaats van je concurrenten?
 • Hoe profiteren jouw klanten van het kopen van jouw producten of diensten?
 • Welke aspecten belicht je in het algemeen wanneer je jouw bedrijf beschrijft aan vreemden?
 1. Ontwikkel jouw bedrijfsmerk

Elk bedrijf, ongeacht de grootte, heeft een merk nodig. Een merk is meer dan een logo, kleur of slogan. Een stevig merk verbindt zich emotioneel met jouw doelgroep en geeft aan wie je bent, waar je voor staat en wat je kunt leveren.

 1. Kies jouw marketingmogelijkheden

Er zijn verschrikkelijk veel mogelijkheden om marketing te bedrijven, maar slechts enkele daarvan passen bij jouw doelgroep. Denk aan een zakelijke website, sociale media, bloggen, brochure en flyers, netwerkevenementen, gedrukte advertenties, mond-tot-mondreclame, cold calling en direct mailing. Ze dienen allemaal een doel en het kiezen van de juiste combinatie (marketingmix) zorgt voor een optimaal effect.

 1. Bepaal doelen en budgetten

Marketingdoelen helpen om te definiëren wat je wilt bereiken met jouw marketingactiviteiten. Een beetje ouderwets, maar wel van toepassing, doelen moeten SMART zijn: specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden.

Voordat er gestart wordt met marketing moet ook hier een budget voor vrijgemaakt worden.

Het marketingbudget moet elementen bevatten zoals:

 • Ontwikkeling en onderhoud van websites
 • Zoekmachine optimalisatie strategie
 • Ontwerp van branding
 • Drukken van promotiemateriaal (visitekaartjes, brochures, bewegwijzering, enz.)
 • Reclame
 • Inhuren van expertise op het gebied van marketing, branding en sales.
 • Benodigde systemen (marketing automation, e-mail marketing, CRM)

TIP: Als algemene vuistregel moet er tussen drie en vijf procent van de werkelijke of verwachte jaaromzet vrijgemaakt worden voor marketing.

Als start up moet je wellicht meer geld toewijzen om jouw bedrijfsprofiel op te bouwen.

 1. Zorg voor loyale klanten

Klanten zijn de sleutel tot jouw succes, dus het is belangrijk om voor hen te zorgen en loyaliteit te stimuleren. Het bieden van uitzonderlijke klantenservice kan ervoor zorgen dat mensen terugkomen en onderscheiden je van jouw concurrenten.

Strategieën om loyaliteit bij klanten op te bouwen zijn:

 • Regelmatig met klanten communiceren via sociale media, blogs of e-nieuws
 • Het nakomen van beloften
 • De ‘extra mijl’ gaan
 • Feedback en klachten gebruiken als een kans om de dienstverlening te verbeteren
 • Luisteren naar klanten
 • Training van personeel in klantenservice
 1. Evalueren en beoordelen

Het is belangrijk om jouw marketingactiviteiten regelmatig te evalueren en te beoordelen of ze het gewenste resultaat bereiken. In eerste instantie zou je het marketingplan om de drie maanden moeten herzien om er zeker van te zijn dat de activiteiten jouw strategie ondersteunen. Zodra je bedrijf meer bekend wordt, bekijk je het plan wanneer je een nieuw product of nieuwe service introduceert, of een nieuwe concurrent op de markt komt of dat er een probleem optreedt dat jouw branche beïnvloedt.

Evaluatie activiteiten kunnen bestaan ​​uit het regelmatig bekijken van verkoopcijfers of het bewaken van klantactiviteit tijdens een marketingcampagne. Je kunt ook (gratis) analyse programma’s gebruiken om de effectiviteit van je online activiteiten te bepalen.

Met deze 8 stappen is de basis gelegd voor een stevige marketingstrategie en positionering van jouw bedrijf. Meer weten of hulp nodig? We staan je graag bij.

DOWNLOAD WHITEPAPER MARKETING AUTOMATION

This post is also available in: Engels