Waar moet ik nu weer over schrijven?

De negen gewoonten van geweldige contentmakers

91% van de business-to-business (B2B) professionals gebruikt contentmarketing als onderdeel van hun marketingstrategie. Maar is deze content ook goed, overtuigend en waardevol? En wat is er eigenlijk nodig om geweldige content te schrijven? In deze blog beschrijven we de gewoonten van een briljante contentmaker.

Een contentmaker produceert vermakelijke of educatieve content die inspeelt op de interesses en uitdagingen van een doelpubliek. De content die hij/zij produceert kan vele vormen aannemen, waaronder blogs, video’s, whitepapers en infographics. Met als belangrijkste doel om nieuwe en bestaande klanten te binden.

Hoe word je dan zo’n geweldige contentmaker? Heel gemakkelijk, leer jezelf de volgende gewoonten aan:

 1. Blijf op de hoogte van wat er speelt in de branche

Het maken van geweldige content, die echt aansluit bij je doelgroep, vereist dat je precies weet wat er gaande is in jouw branche. De beste contentmakers struinen continu het internet af voor nieuws en trends uit de branche. Dit maakt dat ze de context begrijpen van wat er in het verleden in hun branche is gebeurd en hoe dat de denkrichting van hun doelgroep in het heden vormt.

Maak er een gewoonte van om alles wat je leest op één plek te zetten. Je kunt een RSS-feed instellen met een app zoals Feedly voor blogs die je al kent en die relevant nieuws uit de branche bevatten. Vraag ook eens aan je collega’s wat ze tegenwoordig lezen en volg hun voorbeeld. Ontdek waar jouw buyer persona tijd doorbrengt (online) en ga die blogs ook volgen.

 1. Schrijf regelmatig

Succesvolle makers van content weten inmiddels dat je regelmatig moet schrijven om het een beetje in de vingers te krijgen. Door regelmatig te schrijven, kun je ideeën verwerken die in je hoofd spelen en later bepalen of dit echt iets is waarmee je aan de slag kunt. Succesvolle contentmakers hebben misschien niet altijd inspiratie, maar ze weten wel dat er inspiratie voort kan komen uit het schrijven.

Maak er een gewoonte van om om de dag iets te schrijven. Dat wil zeker niet zeggen dat je elke keer een volledige blog van 1.500 woorden over een relevant onderwerp moet schrijven. Neem 10 tot 15 minuten om wat gedachten en ideeën op te schrijven. Zoek uit wanneer je hoofd daar het meeste naar staat – voor de meeste mensen, na of tijdens een kop koffie ;-). Beschrijf bijvoorbeeld wat je gisteren hebt gelezen dat relevant is, wat heb je daarvan niet begrepen, waar zou je nog antwoord op willen en wat mis je nog?

 1. Verdiep je in je lezer

Een van de moeilijkste dingen als een creatieve professional is dat je overgeleverd bent aan je publiek – en de behoeften van dat publiek kunnen je creativiteit verzwakken.

Maar aan het einde van de dag bepaalt dit publiek je succes. En als je je publiek goed bestudeert, vind je waarschijnlijk interesses en inzichten die je zonder hen niet zou hebben gevonden. Tijd dus om je lezer echt te leren kennen.

Dat brengt ons bij de derde eigenschap van alle succesvolle contentmakers: ze kennen hun publiek van binnen en van buiten. Onderzoek je eigen lezers: wat zouden ze moeten weten dat ze nu nog niet weten? Welke problemen hebben ze die je voor hen kunt oplossen?

 1. Creëer een eigen visie, mening en geluid

Snelle realiteitscheck: jij bent niet de enige contentmaker in jouw branche. Dat betekent dat je helaas niet de enige bent die advies, inzichten en thought leadership aanbiedt waar jouw branche naar op zoek is. Gelukkig kun je er van alles aan doen om je te onderscheiden van andere contentmakers, door bijvoorbeeld een nieuw medium in te zetten en je content te promoten op verschillende kanalen. Maar zelfs dan heb je kans dat andere contentmakers hetzelfde doen.

Wat lezers naar jouw content brengt is een eigen visie, mening en geluid.

Lezers klikken op jouw content voor de informatie, maar ze komen terug voor persoonlijkheid. Schrijven over cybersecurity? Geef niet alleen nieuw inzicht in de malware van vandaag; biedt analogieën en persoonlijke verhalen aan over datalekken die jouw inzichten rechtvaardigen en die jij alleen kunt bieden.

Leer hoe je de contentrichtlijnen van jouw organisatie kunt combineren met je eigen creativiteit en je zult op de lange termijn een veel waardevollere contentmaker worden.

 1. Hergebruik content van anderen (als het zinvol is)

Er is geen tekort aan mensen die content ontwikkelen of hergebruiken.  Sterker nog, iedereen op internet kan de content van iemand anders overnemen en retweeten, delen op Facebook, vastpinnen, etc. Maar succesvolle contentmakers weten dat het niet genoeg is om relevant nieuws uit de branche gewoon over te nemen en het over de schutting te gooien naar fans en volgers.

“Je moet jezelf ook positioneren als een expert en echt communiceren met je communities”

zegt Guy Kawasaki, de bestsellerauteur van de New York Times. Content delen is niet genoeg. Betrokken zijn bij de content die je deelt, maakt het uniek.

Maak er een gewoonte van om alleen content van anderen opnieuw te delen als je iets waardevols toe te voegen hebt aan dit bericht. Als je op internet regelmatig op zoek bent naar nieuws uit de branche, heb je inmiddels waarschijnlijk een brede kennis opgebouwd. Dus wees zelfverzekerd en geef jouw lezers aanvullende, nuttige informatie en inzichten wanneer je de content van anderen deelt. Je netwerken zullen het waarderen en de auteur waarschijnlijk ook (of het zou op zijn minst een discussie kunnen veroorzaken ;-))

 1. Begrijp je KPI’s

In 2018 verklaarde 61% van de marketingprofessionals dat het genereren van websitebezoekers en leads hun belangrijkste marketinguitdaging was.

Dat je jouw content online publiceert wil nog niet zeggen dat het gelezen wordt. Om ervoor te zorgen dat mensen jouw content ontdekken, moet je je eerst focussen op een Key Performance Indicator (KPI) en jouw content hiervoor optimaliseren. Een KPI is een specifieke statistiek die je hebt gekozen om te meten hoe goed jouw content presteert ten opzichte van je verwachtingen. Moderne KPI’s omvatten:

 • Social media-verkeer – het aantal bezoekers dat jouw content leest via een post op sociale media.
 • Direct verkeer – het aantal bezoekers dat jouw content leest door de URL van je website rechtstreeks in de adresbalk van de browser in te voeren.
 • Organisch verkeer – het aantal bezoekers dat jouw content leest via een link in een zoekmachine.
 • Submissions – het aantal mensen dat jouw website bezoekt en bij het verlaten ervan contactinformatie heeft achtergelaten in ruil voor content (een vorm van leadgeneratie).

Als je ervoor kiest je te richten op organisch verkeer, is het een goed idee om het zoekalgoritme van Google te bestuderen om te achterhalen hoe de content scoort. Optimaliseer vervolgens jouw content, zodat deze goed presteert onder de organisch verkeer-KPI. Hoe meer kennis je hebt van de KPI’s, hoe succesvoller je zal zijn als contentmaker.

 1. Netwerk altijd en overal

Succesvolle contentmakers weten dat hun succes niet alleen te danken is aan hun passie voor het vak, maar ook aan mensen die hen hebben geïnspireerd en ertoe hebben aangezet om op verschillende manieren na te denken over het onderwerp.

Dit is een manier waarop contentmakers kunnen uitgroeien tot succesvolle contentmakers. Ze weten dat er meer te leren is dan wat ze al weten en ze staan ​​open voor nieuwe manieren van denken. Netwerken dwingt je om dat te doen. Het is de tijd om naar de ideeën van anderen te luisteren en ze naast je eigen ideeën te houden.

Maak er een gewoonte van om te netwerken via alle mogelijke kanalen. Ze worden niet voor niets sociale netwerken genoemd. Breng tijd door op Twitter, Facebook en LinkedIn om na te gaan wie de thought leaders in jouw branche zijn en volg ze.

 1. Bied oplossingen, niet alleen commentaar.

Voor succesvolle contentmakers is expertise niet het enige dat je nodig hebt. Wil je dat jouw publiek je content onthoudt? Communiceer dan niet alleen de dingen die je weet, maar leg ook uit waarom ze belangrijk zijn en wat jouw publiek daaraan heeft. De mensen die jouw content lezen, zijn niet geïnteresseerd in het simpelweg lezen van je content. Ze hebben specifieke behoeften die ze ingevuld willen hebben. Of het nu gaat om het oplossen van een probleem, of om het vergroten van het vertrouwen in jouw branche, het is jouw taak om je inzichten om te zetten in content die zij kunnen begrijpen en daadwerkelijk in de praktijk kunnen brengen.

 1. Stel alles ter discussie

Contentmakers zijn van nature nieuwsgierig. Ze hebben geleerd nieuwsgierig te zijn naar de kennis die ze al hebben en de externe informatie die wordt gepromoot. Het zijn de inzichten die voortkomen uit deze nieuwsgierigheid die geweldige content maken.

“Je moet nieuwsgierig zijn om problemen te identificeren die de moeite van het oplossen waard zijn en dan met nieuwe oplossingen komen.”

zegt Lorraine Twohill, hoofd marketing bij Google. Het zijn deze oplossingen voor problemen, waardoor makers van inhoud op de radar komen.

Maak er een gewoonte van om de status-quo in twijfel te trekken door constant de advocaat van de duivel te spelen. Het geven van de tegendraadse weergave van een stukje content kan in het begin moeilijk zijn, maar als je je begint af te vragen waarom de auteur op deze manier denkt en wat er in de industrie is gebeurd dat dit gezichtspunt heeft geactiveerd, zal je kritischer gaan nadenken over de content die je leest. Kritische denkers zijn geweldige contentmakers!

Er ligt veel druk op contentmakers – en inbound marketeers – om continu geweldige content te maken als onderdeel van hun marketingstrategie. Weet dat een succesvolle contentmaker bovenstaande eigenschappen bezit, waardoor je in de gelegenheid bent om steeds waardevolle content voor je doelgroep te ontwikkelen. Succes!

DOWNLOAD GUIDE