off page seo

Aan de slag met off-page SEO

Er zijn drie soorten SEO die je nodig hebt voor een goed afgeronde organische zoekstrategie: on-page SEO, off-page SEO en technische SEO. Door je strategie op te splitsen en na te denken over SEO in deze drie categorieën, wordt het veel eenvoudiger om je optimalisatieplannen te organiseren en uit te voeren. Hieronder zullen we off-page SEO uitgebreid met je doornemen.

Wat is off-page SEO?
Off-page SEO gaat over alles wat niet rechtstreeks op je website gebeurt. Het gaat onder andere over linkbuilding, sociale media en lokale SEO. Ofwel, het genereren van verkeer naar je website en je bedrijf professioneel op de kaart zetten. Off-page SEO helpt je (als je het goed doet) om bezoekers en potentiële klanten binnen te halen.

Het creëren van vertrouwen en merkbekendheid

Door hoogwaardige content te schrijven, kun je in zoekmachines scoren. Door een paar goede, relevante sites naar je content te linken, vergroot je de kans dat je een paar plaatsen hoger komt te staan in zoekmachines. Hetzelfde geldt voor het opbouwen van je merk en het creëren van vertrouwen. Dit gebeurt niet alleen op je website, maar meestal off-site. Neem reviews/beoordelingen, die kunnen jou als bedrijf maken of breken. Je hebt ze nodig, maar ze verschijnen vaak op externe sites. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan je ranking.

Het is niet alleen belangrijk om hoog te scoren in zoekmachines op de door jou ingevoerde zoekwoorden, maar ook om vertrouwen en een gevoel van autoriteit te creëren. Je moet het beste zoekresultaat lijken te zijn, niet alleen in technische en inhoudelijke zin, maar ook in de realiteit. Populariteit, kwaliteit en relevantie zijn alles voor Google.

Linkbuilding is key

Links zijn de lijm die het web bij elkaar houdt. Google zegt dat links de nummer 1-factor zijn, naast geweldige content. Zoekmachines gebruiken links om te bepalen hoe waardevol content of een website is. Het verkrijgen van kwaliteitslinks is altijd een goede tactiek voor een hogere ranking.

Hoewel het opbouwen van links cruciaal is – is het ook lastig – omdat inbound (inkomende) links de keuze zijn van websites die wel of niet naar jouw website content willen linken. Daar heb je zelf niet de volledige controle over. Daarom is het een marketingtactiek die veel toewijding vereist.

Nog meer weten?

Download SEO/SEA guide

Zeven tips om aan de slag te gaan met link building:

 1. Netwerken en relaties opbouwen
  Hoewel netwerken en het opbouwen van relaties tijd kost, is het een zeer effectieve manier om je bedrijf en je content te promoten en kunt linken naar eventuele geïnteresseerden. Maak een lijst van bloggers of influencers in je branche die gezaghebbende en relevante websites hebben. Volg en reageer op hen via sociale media en link naar hun content in jouw eigen blogartikelen. Als je eenmaal op hun radar bent, zijn ze wellicht geneigd om naar je terug te linken wanneer jouw content aansluit bij hun publiek.
 2. Contentcreatie
  Een andere tactiek voor het opbouwen van links waarover je volledige controle hebt, is om interessant content te ontwikkelen waarnaar anderen willen linken. Content die doorgaans links oplevert zijn onderzoeken, infographics, video’s en thought leadership content over actuele onderwerpen.
 3. Aanwezigheid sociale media
  Veel sociale mediasites gebruiken ‘nofollow’-tags, wat betekent dat je geen SEO krijgt van links op je sociale mediaprofielen of links die je deelt via sociale media-updates. Hoewel deze links niet ten goede komen aan je zoekmachine rankings, zijn het nog steeds links van een externe bron naar jouw website. Bovendien gebruiken zoekmachines steeds vaker sociale signalen om gezaghebbende websites en content te identificeren. Gebruik je social mediaprofiel verstandig; verwijs bezoekers van je social mediakanaal naar je website. Is het tenslotte niet het doel om ze daar te krijgen, ongeacht hoe ze je gevonden hebben?
 4. Gastbloggen (externe content)
  Bloggen als gast op een andere website, is waarschijnlijk de meest effectieve manier om inkomende links van hoge kwaliteit naar jouw website te genereren. Ja, het vereist meer content werk van jouw kant, maar de resultaten zijn blijvend en krachtig. Bedrijven hebben niet altijd tijd om elke week een nieuwe post te bedenken en/of te maken. Jij als gastblogger biedt waarde met jouw waardevolle content en jij krijgt meteen de kans om hun publiek door te verwijzen naar jouw website. Denk er eens over na: win-win!
 5. Gebruikmaken van co-marketingpartnerschappen en -initiatieven
  Dit kan een geweldige manier zijn om inkomende links te genereren. Over het algemeen worden co-marketinginitiatieven uitgevoerd met partners die producten of diensten verkopen die niet concurreren met de jouwe, maar complementair zijn. Overweeg om die relaties te benutten bij je inspanningen om links te bouwen. Jij linkt naar hen – zij linken naar jou – iedereen blij.
 6. Nieuwsberichten verzenden naar distributieservices
  Hoewel nieuwsberichten een goede manier kunnen zijn om naamsbekendheid te geven aan productnieuws en andere belangrijke updates van je bedrijf, hebben ze ook geweldige SEO-voordelen. Elke keer dat je release wordt verspreid door een nieuwswebsite en er sprake is van syndicatie op een website, heb je een inkomende link. Nog beter is wanneer een website het nieuws dat je promoot oppikt en behandelt in een eigen artikel, waardoor er een nog waardevollere inkomende link wordt gegenereerd. Hoewel de meeste distributieservices voor nieuwsberichten kosten in rekening brengen voor hun services, zijn er ook een paar gratis services die je kunt gebruiken, zoals ly en LinkedIn Publishing
 7. Beleefd vragen
  We adviseren je niet om te smeken of om mensen om te kopen om inkomende links te genereren. Dat betekent niet, dat er geen momenten zijn dat je een collega-blogger (beleefd) kan vragen naar jou terug te linken. Stel je voor; je hebt een grote vermelding gekregen in een nieuwsartikel op een website met veel autoriteit. De website citeerde jouw onderzoeksgegevens en benoemt je bedrijf als bron, maar waar is de link? In deze gevallen is het volkomen redelijk om de auteur beleefd te e-mailen, te bedanken voor het vermelden van je gegevens en hen te vragen om ook een link naar jouw website op te nemen. Als bonus, kun je als je een goede relatie hebt met deze website-eigenaar of blogger (zie tip 1), die relatie gebruiken om specifieke ankertekst en de URL aan te leveren waarnaar je wilt dat ze linken. Grote kans dat zij geen rekening hebben gehouden met de specifieke SEO-strategie van jouw bedrijf toen ze je vernoemden.

Kortom, linkbuilding is een belangrijke manier om je SEO te verbeteren, maar ook om naamsbekendheid te creëren.

Sociale media helpt tot op zekere hoogte

Sociale media is op zichzelf niet essentieel voor een goede ranking in zoekmachines. Het biedt je echter wel een unieke kans om in contact te komen met klanten en potentiële bezoekers.

Zelfs als je razend populair bent op sociale media, is het onwaarschijnlijk dat populariteit zich direct vertaalt in hogere lokale zoekresultaten. Je moet je inspanningen op sociale media vooral richten op het betrekken van je klanten bij interessante content, promoties, polls en gesprekken die hun affiniteit voor jouw merk zullen vergroten. Je kunt je website tot op zekere hoogte promoten, maar over het algemeen komen verbeteringen in je lokale rankings door andere factoren.

Lokale SEO is ook off-page SEO

Lokale SEO is essentieel als je bedrijf lokaal georiënteerd is. Voor lokale bedrijven is een deel van de off-page SEO, persoonlijke SEO. Mond-tot-mondreclame speelt een grote rol om mensen naar je bedrijf te trekken. Ook zijn tevreden klanten vaak bereid om online beoordelingen achterlaten die Google – en andere potentiële klanten – kunnen lezen om te zien hoe goed je het doet.

Off-page SEO is maar één van de puzzelstukjes die goed moet werken voor een goed geoptimaliseerde website. Lees onze blogs over on-page SEO en technische SEO om ervoor te zorgen dat je weet hoe je jouw website SEO-proof kunt maken en je op de hoogte bent over alles omtrent de SEO trilogie. Heb je na het lezen van onze blogs vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op!