one page seo

Aan de slag met on-page SEO

Er zijn drie soorten SEO die je nodig hebt voor een goed afgeronde organische zoekstrategie: on-page SEO, off-page SEO en technische SEO. Door je strategie op te splitsen en na te denken over SEO in deze drie categorieën, wordt het veel eenvoudiger om je website optimalisatie te organiseren en uit te voeren. Hieronder zullen we de eerste, on-page SEO, uitgebreid met je doornemen.

Wat is on-page SEO?
On-page SEO is het optimaliseren van individuele webpagina’s om hoger te scoren en relevanter verkeer in zoekmachines te genereren. Bij on-page gaat het om zowel de content als de HTML-broncode van een pagina die kan worden geoptimaliseerd. Dit in tegenstelling tot off-page SEO waarbij het gaat om links en andere externe signalen.

Het wordt “on-page” genoemd omdat de tweaks en wijzigingen die je aanbrengt om je website te optimaliseren, zichtbaar zijn voor bezoekers op je pagina (terwijl off-page en technische SEO-elementen niet altijd zichtbaar zijn). On-page SEO is belangrijk omdat het Google alle informatie verschaft over je website en hoe je waarde toevoegt aan bezoekers en klanten. Het helpt je website te optimaliseren voor zowel menselijke ogen als zoekmachine bots.

On-page categorieën en elementen
Alle on page SEO-elementen kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën:

 • Contentelementen

 • HTML-elementen

 • Site-architectuurelementen

Nog meer weten?

Download SEO/SEA guide

Contentelementen

Contentelementen verwijzen naar de elementen in de tekst op je website. We zullen in ons blog vooral ingaan op het creëren van pagina-content van hoge kwaliteit die bezoekers aantrekt en Google vertelt dat je website de bezoekers waarde biedt.

Kwalitatief hoogwaardige content van de pagina
Pagina-content is het hart van SEO op de pagina. Het geeft zowel zoekmachines als lezers informatie over waar je website en bedrijf over gaan en hoe jij hen kunt helpen.

De eerste stap bij het maken van content van hoge kwaliteit is het kiezen van relevante zoekwoorden en onderwerpen. Voer een zoekwoordonderzoek uit door in Google te zoeken naar termen die de concurrenten en andere websites gebruiken.  Dat kan via Google Ads, maar er zijn ook nog vele ander tools zoals Keyword Tool, UberSuggest of Wordtracker.

Bekijk vervolgens hoe je pagina-content zich tot de buyer journey en de zoekintentie van bezoekers verhoudt. Deze hebben namelijk invloed op hoe jij jouw zoekwoorden moet gebruiken en wat voor content je maakt, zie onderstaand voorbeeld.

Hier zijn enkele praktische tips voor het schrijven van pagina-content van hoge kwaliteit:

 • Gebruik korte en lange zoekwoorden op een natuurlijke manier
 • Voeg boeiende en relevante visuele content toe
 • Schrijf voor jouw specifieke buyer persona(s)
 • Los het probleem van je publiek actief op
 • Creëer content die mensen zullen delen en waarnaar ze linken
 • Optimaliseer voor conversies met het gebruik van CTA’s naar aanbiedingen en productpagina’s
 • Je pagina-content is de kans om waarde te communiceren naar Google en websitebezoekers; het is het hart van het SEO-proces op de pagina
 • Alle andere SEO-elementen op de pagina komen voort uit pagina-content van hoge kwaliteit, dus investeer voldoende middelen om deze te ontwikkelen en te optimaliseren
html

HTML-elementen

HTML-elementen verwijzen naar de elementen in de broncode van je website.

Paginatitels
De titels van je webpagina’s (ook wel title tags genoemd) zijn een van de belangrijkste SEO-elementen.

<title> De DNA SEO-gids </title>

Titels vertellen zowel bezoekers als zoekmachines wat ze op de bijbehorende pagina’s kunnen vinden. Om er zeker van te zijn dat je websitepagina’s verschijnen bij relevante zoekacties, moet je de belangrijkste zoekwoorden voor elke pagina in de titel opnemen. Neem je zoekwoord op een zo natuurlijk mogelijke manier op.

Hier zijn enkele praktische tips voor het ontwikkelen van een paginatitel:

 • Houd het onder de 70 tekens. Wanneer je titel langer is, wordt je titel afgebroken in de zoekresultaten. Mobiele zoekresultaten tonen maximaal 78 tekens.
 • Vul de titel niet met zoekwoorden. Vullen met zoekwoorden biedt een spam-achtige en vervelende leeservaring. Ook zijn moderne zoekmachines slimmer dan ooit – ze zijn speciaal ontworpen om content te controleren (en te bestraffen), die op onnatuurlijke wijze vol zit met zoekwoorden.
 • Maak het relevant voor de pagina.
 • Niet alleen hoofdletters gebruiken
 • Vermeld je brand in de titel, d.w.z. “De ultieme DNA-gids voor On-page SEO 2019”.

Headers

Headers, ook wel body-tags genoemd, verwijzen naar het HTML-element <h1>, <h2>, <h3> etc.

<h2> Wat is On-page SEO? </h2>

Deze tags helpen bij het organiseren van je content voor lezers en helpen zoekmachines onderscheid te maken, welk deel van je content het belangrijkst en relevantst is, afhankelijk van de zoekintentie.

Neem belangrijke zoekwoorden op in je headers, maar kies wel andere zoekwoorden dan die in je paginatitel. Plaats je belangrijkste zoekwoorden in de <h1> en <h2> headers.

Metabeschrijvingen

Metabeschrijvingen zijn de korte paginabeschrijvingen die onder de titel in zoekresultaten worden weergegeven. Hoewel het geen officiële ranking factor is voor zoekmachines, kan het beïnvloeden of er wel of niet op je pagina wordt geklikt – daarom is het net zo belangrijk als het doen van on-page SEO.

Metabeschrijvingen kunnen ook worden gekopieerd naar sociale media wanneer je content wordt gedeeld (door gestructureerde data te gebruiken, waar we het later in dit blog over zullen hebben), zodat het ook doorklikacties vanaf daar kan stimuleren.

Zo schrijf je een goede metabeschrijving:

 • Houd het onder 160 tekens, hoewel van Google bekend is dat het langere metabeschrijvingen toestaat, namelijk tot 220 tekens. (Belangrijk: mobiele apparaten breken metabeschrijvingen af bij 120 tekens.)
 • Neem zoekwoorden of zoekwoordzinnen op in je beschrijving
 • Gebruik een volledige en pakkende zin
 • Vermijd alfanumerieke tekens zoals -, & of +

Afbeelding alt-tekst

Afbeelding alt-tekst is vergelijkbaar met SEO voor je afbeeldingen. Het vertelt Google en andere zoekmachines waar je afbeeldingen over gaan. Dit is belangrijk, omdat Google nu bijna evenveel resultaten voor afbeeldingen heeft als voor tekst. Dat betekent dat bezoekers mogelijk via afbeeldingen op je website kunnen komen. Om ervoor te zorgen dat dit bij jouw afbeeldingen kan, moet je wel een alt-tekst aan je afbeelding toevoegen.

Tips voor alt-teksten voor je afbeeldingen:

 • Maak het beschrijvend en specifiek
 • Maak het contextueel relevant voor de algemene pagina-content
 • Houd het korter dan 125 tekens
 • Wees zuinig met zoekwoorden en gebruik het niet om te vullen

Gestructureerde data

Gestructureerde data, of gestructureerde markup, is het proces van het ‘markeren’ van de broncode van je website om het voor Google gemakkelijker te maken, om verschillende elementen van je content te vinden en te begrijpen. Eigenlijk behoort gestructureerde data tot technische SEO, maar we geven het hier weer omdat het optimaliseren ervan, een betere on-page ervaring voor bezoekers oplevert.

Gestructureerde data is een belangrijke factor achter uitgelichte snippets, kennisfora en andere content-functies die je ziet wanneer je op Google naar iets zoekt. Het is ook de reden waarom je pagina informatie netjes wordt weergegeven, wanneer iemand je content op sociale media deelt.

Site-architectuurelementen

Site-architectuurelementen verwijzen naar de elementen waaruit je website en pagina’s bestaan. Hoe je de website structureert, helpt Google en andere zoekmachines bij het crawlen.

Pagina-URL’s

Je pagina-URL’s moeten eenvoudig te verwerken zijn voor zowel lezers als zoekmachines. Ze zijn ook belangrijk om de sitehiërarchie consistent te houden wanneer je sub-pagina’s, blogberichten en andere interne pagina’s maakt.

Een goed voorbeeld van een goede URL is: http://blog.hubspot.com/sales/startups, ‘blog’ is het subdomein, ‘hubspot.com’ is het domein, ‘sales’ is de map voor de HubSpot-salesblog en ‘startups’ geeft het specifieke pad naar die blogpost aan.

Hier zijn enkele tips voor het schrijven van SEO-vriendelijke URL’s:

 • Verwijder de extra, onnodige woorden.
 • Gebruik slechts één of twee zoekwoorden
 • Gebruik HTTPS indien mogelijk, omdat Google dat nu als een positieve ranking factor gebruikt.

Interne links

Interne links zijn hyperlinks naar andere nuttige pagina’s op je website. In de intro van dit blogartikel verwijzen we met links o.a. door naar onze blogs over off-page SEO en technische SEO, dit zijn voorbeelden van interne links.

Interne links zijn belangrijk voor on-page SEO, omdat interne links lezers naar andere pagina’s op je website sturen, zodat ze langer blijven en Google dus vertellen dat je website vol zit met waardevolle en nuttige content. Hoe langer bezoekers op je website zijn, hoe meer tijd Google heeft om je websitepagina’s te crawlen en te indexeren. Dit helpt Google uiteindelijk om meer informatie over je website op te nemen en deze mogelijk hoger te ranken in de zoekresultaten van zoekmachines.

Mobiele responsiviteit

Google geeft de voorkeur aan websites die zijn geoptimaliseerd voor hogere mobiele snelheden. Mobiele responsiviteit is belangrijk.

Het is van cruciaal belang om een website-hostingservice, site-ontwerp en thema en inhoudsopmaak te kiezen die leesbaar en makkelijk te navigeren is op mobiele apparaten. Er is een manier om de mobiele vriendelijkheid van je website te testen, door middel van testtools van Google.

Sitesnelheid

Als je een website op een mobiel apparaat of desktop bekijkt moet de site snel kunnen laden. Wanneer dit niet het geval is haakt men af. Als het gaat om on-page SEO, telt paginasnelheid enorm. Google geeft in de eerste plaats om de gebruikerservaring. Als je website langzaam of willekeurig laadt, zullen bezoekers waarschijnlijk niet blijven hangen en Google weet dat.

Controleer de snelheid van je website op elk gewenst moment met behulp van Google’s PageSpeed Insights tool.

Net als bij gestructureerde data, behoort mobiele responsiviteit en sitesnelheid tot technische SEO, maar ze zijn hier opgenomen, omdat het optimaliseren ervan een betere on-page ervaring oplevert voor website bezoekers.

On-page SEO is maar één van de puzzelstukjes die goed moet werken voor een goed geoptimaliseerde website. Lees onze blogs over off-page SEO en technische SEO om ervoor te zorgen dat je weet hoe je jouw website SEO-proof kunt maken en je op de hoogte bent over alles omtrent de SEO trilogie. Heb je na het lezen van onze blogs vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op!