html

Aan de slag met technische SEO

Er zijn drie soorten SEO die je nodig hebt voor een goed afgeronde organische zoekstrategie: on-page SEO, off-page SEO en technische SEO. Door je strategie op te splitsen en na te denken over SEO in deze drie categorieën, wordt het veel eenvoudiger om je optimalisatieplannen te organiseren en uit te voeren. Hieronder zullen we technische SEO, uitgebreid met je doornemen.

Wat is technische SEO?
Technische SEO spreekt eigenlijk al voor zich en is vaak iets waar je alleen bij stilstaat wanneer je een website maakt. Het is meestal gebaseerd op ‘best practices’ die dingen omvatten zoals:

 • Slechts één H1 (header tag) op elke pagina
 • Je pagina’s met de hoogste waarde koppelen aan de hoofdnavigatie van je website
 • Alt-attributen toevoegen aan al je afbeeldingen
 • Schone URL’s zonder dynamische tekens
 • Ervoor zorgen dat de laadtijden van pagina’s tot een minimum worden beperkt

Hoewel deze factoren allemaal vrij eenvoudig zijn, zal het je verbazen hoeveel websites dit soort dingen verkeerd hebben. Doorlopende technische aanpassingen kunnen bijvoorbeeld wonderen doen voor de groei van je organische verkeer. Helaas kijken bedrijven vaak slechts één keer naar technische problemen, bij het maken van de website, en kijken ze er daarna nooit meer naar.

Nog meer weten?

Download SEO/SEA guide

Drie tips om je technische SEO te optimaliseren

Technische SEO kan erg ingewikkeld overkomen, maar met onderstaande tips kun je zelfs als beginner aan de slag.

 1. Crawlability en indexering
  Google moet de pagina’s van je website indexeren voordat deze in de zoekresultaten worden weergegeven. Je kunt de zoekmachine een handje helpen door ervoor te zorgen dat belangrijke pagina’s te vinden zijn (zodat ze kunnen worden gecrawld) en ze correct geïndexeerd kunnen worden. Dit klinkt voor sommige mensen erg vanzelfsprekend, maar het is een belangrijke fundering.

  Indexeren van essentiële pagina’s
  Je kunt de indexatiestatus van je website checken door gebruik van een SEO crawler-tool zoals bijvoorbeeld die van Rob Hammond, The Screaming FrogSEO Spider of door je aan te melden bij Google Search Console en vervolgens te klikken op Google Index> Coverage.

  Als het aantal geïndexeerde URL’s niet overeenkomt met het totale aantal URL’s in je database dat openstaat voor indexatie, kan dit wijzen op dubbele URL’s en URL’s die een noindex-metatag bevatten. Je moet de fout identificeren en de door Google aanbevolen herstelstappen volgen.

Crawlen van belangrijke bronnen

Robots.txt geeft in één oogopslag weer of de belangrijkste pagina’s doorzoekbaar zijn, maar je kunt ook te maken krijgen met een aantal andere problemen waar je op moet letten:

 • Orphan pages/Weespagina’s (on-site pagina’s die niet intern gelinkt zijn)
 • noindex-metatag
 • X-Robot-Tag headers

Optimaliseren van crawlbudget
Het aantal pagina’s dat een zoekmachine op je website in een bepaalde periode crawlt, word je ‘crawlbudget’ genoemd. Het is geen ranking factor, maar het meten van hoe vaak Google je pagina’s crawlt en indexeert, kan je helpen bij het identificeren van enkele technische sinkholes (en misschien zelfs het vinden van pagina’s die helemaal niet worden gecrawld). Klik op Crawlen> Crawlstatistieken in je Google Search Console om je dagelijkse crawlbudget te bekijken.

Enkele van de beste manieren om je crawlbudget organisch te vergroten zijn:

 • Dubbele content en pagina’s verwijderen
 • Beperkende indexering van pagina’s zonder SEO-waarde (bijv. algemene voorwaarden, privacy beleid en verouderde promoties)
 • Verbroken koppelingen en omleidingsketens repareren

Gebruik gestructureerde data

Schemamarkeringen verbeteren je CTR (Click-Through-Ratio), door gebruikers een duidelijk overzicht te geven van wat je bedrijf doet (via rich snippets*) en het helpt zoekmachines een contextueel inzicht te krijgen in je content.

*Rich snippets zijn de tekstregels die worden weergegeven onder de titel voor een zoekresultaat in Google.

Mobiel indexeren

Barry Adams – Founder van Polemic Digital – schreef voor www.searchengineland.com enkele maanden geleden, een mobiele SERP-survivalgids. Om daar verder op voort te borduren hebben we hier nog drie tips:

 • Factor voice search in je zoekwoordonderzoek
 • Weeg de voor- en nadelen af van AMP-pagina’s terwijl je content maakt
 • Overweeg of de meeste van je mobiele gebruikers lokaal zijn en/of je ook lokale SEO-campagnes moet invullen 
 1. Navigatie en sitestructuur

Door websites te maken die intuïtief en gemakkelijk te navigeren zijn, kunnen zowel bots als gebruikers je website verkennen en de content ervan begrijpen. Een platte site-architectuur, duidelijke paginering en een schone sitemap zijn slechts enkele voorbeelden hoe je de user experience en de doorzoekbaarheid van je website kunt verbeteren.

Een logische hiërarchie

De gulden regel is dat hoe meer klikken er nodig zijn om toegang te krijgen tot bepaalde content (vanaf de startpagina), hoe dieper de content inhoudelijk zou moeten zijn. Ideaal gezien zou elke belangrijke pagina binnen drie klikken bereikbaar moeten zijn vanaf de startpagina.

Controleer de sitemap

Sitemaps helpen zoekmachines je website te vinden. Ook vertellen ze zoekmachines hoe je website is gestructureerd en maakt het voor hen gemakkelijk om nieuwe content te ontdekken. Als je geen sitemap hebt, dan is het de hoogste tijd dat je er een bouwt, deze uploadt naar Google Search Console en Bing Webmasterhulpprogramma’s.

Zorg ervoor dat je sitemap actueel en beknopt (minder dan 50.000 URL’s) is. Verder moet het vrij zijn van fouten, omleidingen en geblokkeerde URL’s. Met behulp van de W3C-validator, kun je ervoor zorgen dat je sitemapcodes correct zijn.

Controleer hreflang-tags

Als je gebruik maakt van hreflang-tags* op je website om content voor verschillende locaties te lokaliseren, is het beter als deze geen fouten bevatten. SEMrush ontdekte vorig jaar dat 75% van alle websites tenminste één fout in hun hreflang-implementatie heeft, resulterend in misdirects, incorrecte content en verloren rankings.

Het is daarom belangrijk dat je regelmatig: de geïmplementeerde hreflangs controleert en oplost; de juiste implementatiemethode kiest (voor wat je probeert te bereiken); hreflang-code genereert voor elke pagina en de hreflang-tags update voor de mobiele versie van je website.

* Met de hreflang tags worden alle taalvarianten van een URL benoemd in de broncode. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij meertalige websites.

Audit interne koppelingsstructuur

Je wilt dat de klikdiepte zo ‘ondiep’ mogelijk blijft en elke interne link is verankerd met teksten die duidelijk aangeven waar gebruikers naartoe worden gestuurd. Hoe duidelijker de navigatie, hoe beter zoekmachines de context van je website begrijpen. Vergeet ook niet gebroken links en weespagina’s te verwijderen.

 1. Website Snelheid

Er is helaas geen magische knop om je website ‘sneller’ te maken. Wat je wel kunt doen zijn kleine technische verbeteringen aanbrengen die gebruikersgerichte statistieken verbeteren, zoals de tijdsduur van het laden van de eerste content waar de bezoeker mee in aanraking komt.

Deze technische oplossingen zijn belangrijk omdat je uiteindelijk zowel je paginasnelheid als je optimalisatiescore verbeterd. Hoewel FCP / DCL-statistieken* momenteel geen significante invloed hebben op de ranking, heeft de optimalisatiescore dat wel.

* First Contentful Paint (FCP) en DOM Content Loaded (DCL).

Bovendien hebben snellere websites lagere bouncepercentages en hogere conversiepercentages. Er is geen nadeel als het gaat om het optimaliseren van je website en het leveren van een snellere gebruikerservaring.

Enkele tips voor het verbeteren van je snelheid:

 • 1. Verkort de responstijd van de server tot minder dan 200 ms door:

  • Het vinden en elimineren van hoge CPU-plug-ins
  • Het ontdoen van EIG Hosting
  • Upgraden van je PHP-versie
  • Upgraden naar HTTP/2-servers
  • Configureer een cache-plug-in
  • Maak gebruik van Cloudflare
  • Configureer WP Disable
  • Schoon je database op
 • Beperk omleidingen

  Een pagina mag niet meer dan één omleiding bevatten. Wanneer omleidingen toch moeten worden gebruikt, gebruik dan 301 voor een permanente omleidingen en 302 voor een tijdelijke omleidingen. Met een 301 omleiding zorg je ervoor dat mensen die naar webpagina A surfen automatisch op webpagina B landen en dat webpagina B meteen goed scoort in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. Bij een 302 gaat de zoekmachine ervan uit dat de oude URL op een later tijdstip weer gebruikt gaat worden en wordt de linkwaarde niet meegestuurd. Als je de 302 dus zou gebruiken voor een permanente omleiding, gaat er een deel van je linkwaarde verloren.

 • Compressie inschakelen

  Elimineer onnodige gegevens waar mogelijk. Als dat niet mogelijk is, maak dan gebruik van een tool zoals 7zip of Gzip om content te comprimeren en de bestandsgrootte te verkleinen. Vergeet niet om verschillende technieken te gebruiken voor verschillende bronnen.

 • Stel een cachingbeleid in

  Maak gebruik van browsercaching. Zo zorg je ervoor dat browsers niet onnodig veel werk verrichten bij het laden van een pagina. Je kunt namelijk aangeven dat ze ook bestanden mogen gebruiken die ze al een keer eerder gecached (opgeslagen) hebben.

 • Optimaliseer afbeeldingen

  Afbeeldingen zijn goed voor 60% van de grootte van de gemiddelde webpagina. Een paar eenvoudige tips: kies de beste rasterindelingen voor afbeeldingen, elimineer onnodige afbeeldingsbronnen en probeer ervoor te zorgen dat alle afbeeldingen worden gecomprimeerd, aangepast of geschaald om te passen in de weergaveformaten. Afbeeldingen comprimeren kan bijv. met gebruik van TinyPNG.

 • Verklein middelen

  Gebruik minification om onnodige codes van al je activa te verwijderen, inclusief CSS, HTML, JavaScript, afbeeldingen en video’s.

 • Optimaliseer CSS-levering

  Plaats kleine CSS-bestanden rechtstreeks in het HTML-document (lijn geen grote CSS-bestanden of CSS-kenmerken op HTML-elementen in).

Technische SEO is maar één van de puzzelstukjes die goed moet werken voor een goed geoptimaliseerde website. Lees onze blogs over on-page SEO en off-page SEO om ervoor te zorgen dat je weet hoe je jouw website SEO-proof kunt maken en je op de hoogte bent over alles omtrent de SEO trilogie. Heb je na het lezen van onze blogs vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op!