why marketing

De basis van succesvolle marketing? Begin met de ‘waarom-vraag’.

Kijk je ook zo uit naar het nieuwe jaar? Waarin je met een schone lei kunt beginnen en al je ideeën voor succesvolle, lead genererende campagnes kunt uitvoeren en zo je business helpt om te groeien? Mooi, wij ook! Maar voordat het zover is willen we je toch nog even een vraag stellen: stel jij jezelf de ‘waarom-vraag’ vaak genoeg?

Vrijwel alle senior marketeers beginnen het jaar met een marketingstrategie. Vervolgens denken ze na over verschillende middelen (tactics) om de strategische doelen te bereiken. Maar in plaats van de tijd te nemen om hun publiek te begrijpen, hun berichten op deze inzichten te ontwikkelen en te bepalen hoe ze hun merk kunnen onderscheiden van de andere aanbieders op de markt, springen ze meteen door naar de uitvoering.

Meer weten over contentmarketing?

Download contentcreatie guide

De nieuwste cijfers van het Content Marketing Institute (CMI) laten zien dat marketeers met een contentstrategie bijna vier keer meer kans hebben om succesvol te zijn dan marketeers zonder deze strategie. Toch heeft slechts 38 procent een strategie vastgelegd. Deze cijfers zouden iedere B2B-marketeer wakker moeten schudden, vooral als je concludeert dat je bij de 62 procent van de bedrijven zit die hun marketingactiviteiten te snel uitvoert. Dus zonder zichzelf de waarom-vraag te stellen.

Als wij de afgelopen jaren iets geleerd hebben, is het wel dat mensen niet kopen wat jij doet. Het is waarom je het doet, waardoor mensen voor je kiezen.

Het is natuurlijk gemakkelijk om enthousiast te raken van iedere nieuwe marketingtrend. ABM, customer experience, AI…de lijst is eindeloos. Wanneer je hoort over het succes dat andere bedrijven hebben met deze nieuwe ideeën, is het vanzelfsprekend dat je ze zelf in praktijk wilt brengen.

Neem bijvoorbeeld de bloeiende martech-industrie. Gartners nieuwste CMO-uitgavenonderzoek toont aan dat martech-investeringen vorig jaar zijn gestegen en nu 29 procent uitmaken van het budget van een typische CMO. Toch suggereert onderzoek van martech-specialist Ascend2 dat 91 procent van de marketeers niet over alle technologie beschikt die ze nodig hebben of de systemen die ze hebben niet optimaal gebruiken.

Dat is precies wat er gebeurt als je besluit wat je gaat doen, voordat je weet waarom je het gaat doen. En het is hetzelfde met elk element van je marketingstrategie.

Het B2B-koopproces omvat een reeks ‘waarde-uitwisselingen’

Iemand die waarde haalt uit de artikelen die jij post zal overwegen zijn contactgegevens uit te wisselen voor bepaalde gated content. Als die content waardevol blijkt, staan ​​ze misschien open om met je salesteam te praten. En als die gesprekken waardevol blijken, zullen ze waarschijnlijk besluiten om zaken met je te doen.

Natuurlijk omvat de B2B-verkoopcyclus meestal veel meer contactpunten dan dat. Bovendien zullen prospects het koopproces vaak niet op dezelfde lineaire of voorspelbare manier doorlopen. Ze kunnen bijvoorbeeld teruggaan en meer content lezen na hun eerste gesprek met sales.

Het belangrijkste om te realiseren is dat een teleurstellende ervaring in elke fase van het proces de hele operatie ontspoort. Het is dus niet voldoende om de nieuwste tools te gebruiken of de nieuwste trends te volgen. Het is niet genoeg om aan ‘content te doen’.

Uit onderzoek van het CMI blijkt dat de meest succesvolle B2B-marketeers 40 procent van hun budget besteden aan contentmarketing. Maar het is niet wat ze uitgeven dat hen succesvol maakt. Het is hoe die investering hun algemene marketingstrategie voedt en ondersteunt.

We dagen onze klanten altijd uit om te beginnen met het ‘waarom’. Het is de enige manier om content te ontwikkelen die jouw prospects snel door de buyer journey leiden.