Partner marketing

3 grootste partnermarketing uitdagingen en hoe je dit kunt aanpakken

Iedere partner marketeer in IT weet dat succesvolle partnerships de sleutel zijn tot groei van een organisatie, daarom is partnermarketing ook zeer populair in IT-marketing. Want vanzelfsprekend hoort bij een partnership ook een steengoede marketingcampagne, en dat is soms nog best een uitdaging. Of het nou de joint value is, de marketingactiviteiten of het channelmanagement: het kan lastig zijn om de marketinginspanningen af te stemmen op de partners. Maar met de juiste aanpak kun je eventuele obstakels overwinnen en een succesvol partnermarketing-ecosysteem tot stand brengen.

Het is een feit: marketing evolueert constant. Steeds meer IT-bedrijven, zowel groot als klein, beginnen daardoor te beseffen dat een meer geïntegreerde aanpak nodig is. Dat heeft geleid tot een groei in partnermarketing. Succesvolle partner marketeers moeten effectief kunnen samenwerken om een samenhangende boodschap te creëren die aanslaat bij klanten. Ze moeten ook buiten de gebaande paden kunnen denken en innovatieve manieren bedenken om klanten te bereiken.

Branding wordt bovendien steeds belangrijker voor bedrijven, omdat het hen in staat stelt zich te onderscheiden van de concurrentie en vertrouwen op te bouwen bij hun klanten. Partner marketeers kunnen deze trend benutten door sterke relaties te ontwikkelen met partners en op die manier diensten of producten beter in de markt te zetten.

Joint value

Vaak worden ze daarin geconfronteerd met een paar uitdagingen. Een zo’n uitdaging in partnermarketing is het creëren van een wederzijds partnerschap. Dit kan een moeilijke taak zijn, aangezien IT-bedrijven ervoor moeten zorgen dat ze waarde bieden aan hun partners en er ook waarde voor terugkrijgen. Van het ontwikkelen van een duidelijke waardepropositie tot het benutten van het partnerprogramma, er zijn tal van factoren waarmee rekening moet worden gehouden om ervoor te zorgen dat beide partners profiteren van het partnerschap.

Daarnaast moeten IT-bedrijven in staat zijn om hun joint value effectief te communiceren en marketingactiviteiten op te tuigen die het potentieel van hun partnerschappen maximaliseren. Met betrekking tot contentmarketing is het creëren en onderhouden van een gestage stroom waardevolle content, die zowel hun partners als hun doelgroep aanspreekt, vaak een opgave. Bovendien moeten IT-bedrijven ervoor zorgen dat de content die ze produceren van goede kwaliteit is en hun merkidentiteit duidelijk weergeeft, wat diepgaande expertise vergt.

EXECUTIE VAN DE MARKETINGACTIVITEITEN

Dat er soms iets aan die partnermarketingcampagnes schort, is ook niet gek met de vele taken die een partner marketeer voor zijn kiezen heeft. Als partner marketeer heb je een groot takenpakket dat soms moeilijk te overzien is. Je bent verantwoordelijk voor het plannen en managen van marketingactiviteiten in samenwerking met partners, en het ontdekken van marketingkansen. Je moet toezicht houden op de budgetten, richtlijnen en gemaakte afspraken. Ook is het evalueren van de marketingprestaties van partners en het doen van suggesties ook aan jou besteed.

Bovendien moet je op de hoogte zijn van marktontwikkelingen en wat de concurrentie doet. Laat staan het onderhouden van een positieve en productieve relatie met partners – en laat dat nou dé reden zijn waarom een partnerprogramma in het leven is geroepen.

Channelmanagement

Dat laatste is dus best een uitdaging met het grote aanbod aan tientallen partners dat de meeste organisaties in huis hebben. Effectief channelmanagement is dan ook essentieel voor jouw organisatie en voor jouw klantrelaties. Wanneer dit niet goed georganiseerd is, mis je kansen om kwalitatieve leads aan te trekken.

Het vereist een nauwkeurig begrip van waar potentiële klanten naar op zoek zijn en het creëren van content die aan hun behoeften voldoet. De content moet passen bij de sales funnel, de meest voorkomende vragen van klanten, doelstellingen en duidelijk de USP’s weergeven. Ook moeten bedrijven ervoor zorgen dat de content geoptimaliseerd is voor zoekmachines en verspreid wordt via de juiste kanalen. Wat tot slot ook heel belangrijk is, is het meten van het succes van de content, zodat je datagedreven beslissingen kan maken in het vervolg.

Verlenging van jouw marketingteam

DNA \ LTB biedt volledige ondersteuning voor partnermarketing activiteiten binnen IT-marketing. Wij kunnen jouw CRM-systeem snel implementeren, waardoor je in een interactief overzicht campagnes kunt meten, managen en rapportages kunt samenstellen. Wij controleren de campagnes en KPI’s en kunnen deze tijdig met partners delen om toekomstige inkomstenstromen veilig te stellen. We maken bovendien niet alleen diepgaande en kwalitatieve content zoals case study’s, maar kunnen de uitvoer van alle marketingactiviteiten volledig uit handen nemen. Dat doen we op basis van data van meerdere kanalen om zo de best practices te bepalen voor jouw partnernetwerk en daarmee de hoogste ROI te verwezenlijken.

Jouw channelmanagement uitbesteden leidt tot aanzienlijke tijd- en geldbesparing en toegang tot gespecialiseerde kennis en expertise. Doordat jij je niet meer dagelijks bezig hoeft te houden met de marketingactiviteiten, kun je je meer richten op strategische taken. Zoals het onderhouden van goede relaties met partners en ervoor zorgen dat nieuwe partners zich geroepen voelen om zich bij het ecosysteem aan te sluiten. De groei zal vanzelf snel volgen.

Meer weten over onze diensten? Ontdek hoe we Oracle en Equinix hebben ondersteund in hun partnermarketing. Of neem contact met ons op.