IT marketing testimonials

IT-marketing

Wat ieder IT-bedrijf moet weten voor een grotere groei

Voor technologiebedrijven is dit een tijd van enorme kansen – en steeds complexere uitdagingen. Naarmate de markt competitiever wordt, is effectieve IT-marketing absoluut noodzakelijk.

Maar welke uitdagingen zijn het meest urgent voor een technologiedienstverlener en waar moeten ze zich op richten om vooruitgang te boeken? The Hinge Research Institute ondervroeg 530 professionele dienstverlenende bedrijven om zo de zakelijke uitdagingen voor IT en Tech bedrijven beter te begrijpen en hen een concurrentievoordeel te geven. De resultaten uit dit onderzoek onthulden krachtige inzichten over het IT-marketinglandschap.

Deze antwoorden zijn bijzonder leerzaam in vergelijking met resultaten uit andere professionele dienstverlenende sectoren. Net als bedrijven in andere gebieden, is het aantrekken en ontwikkelen van new business de topprioriteit – en zal alleen maar belangrijker worden naarmate meer en meer concurrenten de technologiemarkt betreden om te strijden voor een beperkt aantal kopers.

Er is echter een groot verschil tussen technologiediensten en andere industrieën: de behoefte aan innovatie scoort veel hoger. Dat zou geen verrassing moeten zijn.

Nieuwe ideeën vormen de levensader van een technologiebedrijf, waardoor de organisatie concurrentie voor kan blijven.

De bevindingen bevestigen dat innovatie in de technologische industrie veel meer is dan een ‘buzzwoord’ – het is een dringende behoefte en de basis van het bestaan.

Het is duidelijk dat de industrie in beweging is. Hoe kan marketing hieraan bijdragen?

6 Essentiële IT-marketingstrategieën

Voor technologiebedrijven zijn er zes belangrijke strategieën die kunnen helpen bij het ontwikkelen van een concurrentievoordeel.

Onderzoek

Door onderzoek te doen naar jouw markt, zal je de behoeften en verwachtingen van jouw klanten beter kennen – waardoor je hen beter van dienst kunt zijn. Marktonderzoek geeft je ook inzicht in hoe jouw huidige processen presteren. Je kunt een meer objectief en grondig inzicht krijgen in welke aspecten van jouw bedrijf het beste presteren, evenals inzicht in welke diensten je moet aanbieden.

Dit is een filosofie die marketeers in de technologieservices branche bekend moeten zijn: met meer gegevens kun je effectievere beslissingen nemen.

Uit eigen onderzoek is gebleken dat bedrijven die systematisch onderzoek doen naar hun prospects en klanten drie tot tien keer sneller groeien – en tot twee keer winstgevender zijn.

Website

In het verleden groeiden veel technologiebedrijven van mond-tot-mond. De technologie verkocht zichzelf bijna, dus ze hoefden niet veel aan marketing te doen. Daarom hebben veel technische bedrijven vaak slechte websites met slechte gebruikerservaringen.

Tegenwoordig moet je website indrukwekkend zijn, vooral in de technologiesector! Voor klanten is het een directe indicator van je geloofwaardigheid. Onderzoek naar referralmarketing laat zien dat een niet-opvallende website een van de belangrijkste redenen is waarom kopers niet naar je doorverwijzen.

Maar je website is niet alleen een middel om te voorkomen dat er niet naar je wordt verwezen. Het dient als basis voor jouw online aanwezigheid, verspreiden van je expert content, uitleg over je services, koppeling met sociale media etc. Dat is waarom, volgens onderzoek, 80% van de kopers je website gebruiken om meer over je te weten te komen – waardoor je website de meest voorkomende bron voor informatie over jouw bedrijf is.

Vergeet ook niet dat je website er perfect uit moet zien op een telefoon, tablet of desktop. Mobiel browsen is zo belangrijk geworden dat Google mobielvriendelijkheid een factor maakt in de zoekresultaten. Om deze reden moet je ervoor zorgen dat jouw website gebruikmaakt van responsief ontwerp om zich aan te passen aan het apparaat van een bezoeker.

Influencers

Naast het voldoen aan de vraag van een publiek, helpt het produceren van educatieve content om jouw medewerkers als experts op een specifiek gebied te positioneren. In feite is dit proces essentieel voor technologiebedrijven. Door het profiel van professionals binnen jouw bedrijf uit te bouwen, kunnen ze uiteindelijk Thought Leaders worden. Wanneer bezoekers een van jouw experts als gezaghebbend gaat beschouwen, straalt dat over het bedrijf als geheel. De verhoogde status van jouw bedrijf wordt op zijn beurt overgedragen aan andere individuele professionals binnen de organisatie, die de toegevoegde geloofwaardigheid kunnen gebruiken om hun reputatie als Thought Leader op te bouwen..

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Net als de markt voor technologiediensten als geheel, is SEO voortdurend aan het evolueren – en het is cruciaal om bij te blijven. De best practices van gisteren kunnen je morgen een ‘boete’ opleveren. Maar in een hypercompetitieve markt, waar zichtbaarheid van cruciaal belang is, is effectief gebruik van SEO een must.

Wat moeten bedrijven weten over SEO? Dit is de sleutel: “on-site” SEO (in een notendop) verhoogt de relevantie van jouw website door strategisch gebruik van gerichte zoekwoorden die zijn gekoppeld aan jouw services en expertise, in combinatie met een sterke technische SEO-basis op jouw website.

“Off-site” SEO verhoogt de gepercipieerde autoriteit van jouw website via links, sociale media, merkvermeldingen en externe stukken voor thought leadership zoals gastblogs.

Voor een meer gedetailleerd actieplan hebben we een SEO-strategie ontwikkeld voor B2B-bedrijven.

Contentmarketing

Keer op keer komen we terug op educatieve IT-content – en dat is omdat het de motor is achter jouw gehele IT-marketingstrategie. In feite is de ‘contentfunnel’ de sleutel voor IT-services marketing, het aantrekken van relevante doelgroepen en het werken aan steeds nauwere betrokkenheid die leads kwalificeert en uiteindelijk nieuwe business genereert.

Contentmarketing omvat een verscheidenheid aan content op verschillende kanalen, waaronder jouw eigen website, blog en sociale media. Via media, professionele partners en gastblogging kun je jouw expertise verspreiden naar een groot aantal nieuwe doelgroepen.

En dit is het kerndoel van contentmarketing.

Door doelgroepen op te leiden en hun uitdagingen aan te pakken via content, bouw je aan geloofwaardigheid en zichtbaarheid die uiteindelijk zullen leiden tot nieuwe activiteiten en groei.

Sociale media

Het is een feit: sociale media zijn een must in de groei van IT-bedrijven. Het is een essentieel kanaal om niet alleen te netwerken met mensen op de markt en deel te nemen aan gesprekken met de industrie, maar ook om jouw content en betrokkenheid met jouw publiek te delen.

Zoals we eerder hebben besproken, betekent een meer volwassen sociale mediaomgeving nieuwe uitdagingen en zorgt het voor nieuwe regels. Om te profiteren van de voordelen van sociale media, moeten IT-servicebedrijven leren hoe ze dit effectief kunnen doen. Social media is op zijn best een omgeving om jouw leiderschap in de branche te tonen, terwijl jij je bezighoudt met content van andere experts en jouw eigen content deelt.

Met de zes bovenstaande strategieën, zal jouw IT-bedrijf succesvol zijn in IT-marketing. Ben je overtuigd, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? We nemen dit graag uit handen.