customer marketing voor IT bedrijven

Waarom is customer marketing zo belangrijk voor IT-marketing?

De laatste jaren is er steeds meer online zichtbaar via sociale media, op websites, maar ook door reviews die online te vinden zijn. Allemaal manieren waarop een potentiële klant zich kan informeren over jouw product of service. Dat geldt zeker ook voor B-to-B marketing en IT-bedrijven. Daarom moet je er altijd voor zorgen dat je klant de kern is van je IT-marketing strategie.

Een relatie opbouwen met je klanten is dus essentieel voor de groei van je bedrijf. Maar een goede klant is niet noodzakelijk elke klant die met je in zee gaat. Een goede klant is een klant die trouw is aan je merk en die in het ideale geval ook nog goed is voor mond-tot-mondreclame. Je hebt als IT-bedrijf immers meer aan een klant waar je op kunt rekenen en die een lange levenscyclus heeft, dan een klant met een houdbaarheidsdatum.

Maar waarom vertrekken sommige klanten bij een merk en blijven andere klanten trouw? De antwoorden op deze vragen kan bedrijven helpen om hun customer marketing beter te begrijpen en te verbeteren. Iets wat onmisbaar is in IT-marketing. De behoeftes en verwachtingen van je klant vormen de basis en wanneer dit in orde is, kun je je IT-bedrijf laten groeien.

De waarde van mond-tot-mondreclame

Bedrijven als Netflix en Airbnb zijn goede voorbeelden van bedrijven die de klant centraal stellen. Door het neerzetten van een opvallende ervaring voor klanten en hier een hoogtepunt van te maken, ontstaat er vertrouwen dat zich doorvertaald in het aller krachtigste sales instrument, namelijk mond-tot-mondreclame. Door het weghalen van wrijving binnen het aankoopproces van je klant en een persoonlijke touch, zul je klanten langer behouden. En door mond-tot-mondreclame zul je sneller en met minder inspanning meer nieuwe klanten genereren en zal je business uiteindelijk nog harder groeien.

It’s not about what they sell, but how they sell is why they win”

Brian Halligan, CoFounder & CEO HubSpot

Wie is je ideale klant?

Het is dus belangrijk om je ideale klant helder te hebben, maar het is net zo belangrijk om te weten wie je minst ideale klant is. Zo’n 20% van je klanten zorgt voor 80% van je omzet. Daar tegenover staat dat 20% van je slechtste klanten vaak de meeste tijd vragen en voor de meeste hoofdpijn zorgen. Daarom is het zo belangrijk om duidelijk te hebben welke type klanten wél goed bij je passen.

Het klinkt misschien heel logisch, maar toch hebben maar weinig bedrijven dit goed voor ogen. Bij bedrijven die niet goed bij je passen kost het vaak al meer energie om ze aan te trekkenen daarna kost het ook veel energie om ze tevreden te houden. Daarnaast zijn ze niet trouw, zeggen ze sneller hun contract op en zullen ze sneller negatief over je praten. Als je tijd gaat stoppen in bedrijven die wel goed bij je passen dan maak je al een goede stap richting een winstgevende organisatie.

Wie is je gesprekspartner?

Wanneer je jouw ideale customer profile in kaart hebt gebracht, is het belangrijk dat je inventariseert wie er binnen deze organisaties betrokken is bij de aankoop. Wie zijn deze mensen, hoe maken zij keuzes, oftewel wie zijn de buyer personas?

Een buyer persona is een fictieve weergave van de persoon met wie je graag in gesprek zou willen gaan en een startpunt van je IT-marketing. Ga je aan de slag met buyer personas? Dan raad ik je aan om dit met marketing en sales samen te doen. Hiermee creëer je een gezamenlijk doelen dit is heel erg belangrijk voor het slagen van je groeistrategie.

Wanneer je inzichtelijk hebt wie je gesprekspartner is, is het tijd om geen kostbare tijd meer te verdoen aan mensen die slecht bij je passen of geen beslissingsbevoegdheid hebben en kun je gaan kijken hoe je hun keuzes slim kunt beïnvloeden met behulp van marketing en sales.

Wil jij ook je bedrijf laten groeien door middel van customer marketing? Heb je hulp nodig bij het in kaart brengen van je ideale customer profile en buyer personas? Als gespecialiseerd IT-marketingbureau zijn wij de aangewezen persoon om je te helpen. Neem contact met ons op!

News & Blogs

Lange buyer journeys van IT beslissers
IT branding strategie
IT marketing
IT contentstrategie
Waarom content creatie niet zonder onderzoek kan
IT marketing
IT branding strategie
IT contentstrategie
Hier ligt de IT manager wakker van en moet je met IT marketing op inspelen
marketing inzichten in IT doelgroep voor IT marketing
marketing inzichten IT managers