De 9 voordelen van Marketing Automation

Waarom zou je zou moeten investeren in het automatiseren van je marketingactiviteiten.

Marketing automotion bestaat al enige tijd, maar de laatste maanden neemt het aantal bedrijven dat investeert in marketing automation enorm toe. In onze blog ‘De 10  belangrijkste marketingtrends in 2017’ kon deze trend dan ook niet ontbreken. Maar waarom zou je hierin moeten investeren?

 1. Het verhoogt je ROI

Sinds een paar jaar is het ROI-denken een van de belangrijkste pijlers van online marketing geworden. Waar het vroeger vooral draaide om bezoekersaantallen en conversiepercentages, draait het nu om de vraag: wat heeft mijn campagne onderaan de streep opgeleverd?

Marketing automation levert niet alleen directe omzet op vanuit de e-mail- campagnes  die je doet, maar met een slimme funnel kun je er ook voor zorgen dat je AdWords campagnes, social campagnes en SEO-inspanningen meer rendement opleveren.

Niet iedereen die op jouw advertentie klikt zal direct over gaan tot aankoop of een offerte aanvraag doen. Zij zitten nog in de oriëntatiefase en zoeken vooral informatie. Meestal lezen ze wat, om vervolgens de website weer te verlaten, zonder dat jij weet wie het was en hoe je deze persoon kunt bereiken. Maar wat nou als je een gratis E-book had aangeboden? Hoogstwaarschijnlijk zou dat jouw prospect helpen bij zijn oriëntatiefase en als dank komt hij weer bij je terug. Bovendien heb jij contactinformatie kunnen verzamelen. Een win-win situatie.

 1. Maakt Lead Nurturing mogelijk

Voordat mensen zaken met je gaan doen moet er een relatie opgebouwd worden. Je prospect wil eerst weten waar het bedrijf voor staat, voor wie het bedrijf werkt en welke resultaten het bedrijf in het verleden heeft geboekt. Marketing automation is daarom bij uitstek geschikt voor B2B bedrijven, zoals zakelijke dienstverleners en bedrijven met een complex product.

Marketing automation maakt het mogelijk om je leads en prospects al in de oriëntatiefase te:

 • Indoctrineren (bekendmaken met jouw bedrijf en waar je voor staat)
 • Beïnvloeden (waarom ze zaken met jou zouden moeten doen)
 • Segmenteren (waar is de klant naar op zoek? Handig voor het salesteam)
 • Kwalificeren (waar bevindt de klant zich in het aankoopproces)
 • Onderwijzen (de juiste informatie bieden om tot een goede beslissing te komen)

De bovenstaande activiteiten vergroten de kans op de daadwerkelijke order en je kunt er zelfs het aankoopproces mee versnellen. Je biedt de lead/prospect namelijk díe informatie die hij nodig heeft. En omdat jij hem helpt, is de kans groter geworden dat de lead/prospect daarom voor jou kiest. Dit is een van de meest waardevolle voordelen van marketing automation en zorgt voor een stabielere toestroom van leads voor je salesafdeling.

 1. Het verbetert de klantrelatie

Een van de voordelen van marketing automation voor bedrijven met intensieve klantrelaties, is dat je met marketing automation betere klantrelaties kunt opbouwen. Door een continue stroom van waardevolle content, blijf je top of mind. Het is soms zo simpel, even een mailtje sturen met de vraag hoe het gaat. Of dat interessante blogartikel doorsturen dat de klant kan helpen. Met marketing automation kun je dat automatiseren, maar ook personaliseren.

 1. Het slaat een brug tussen sales en marketing

Het is meer regel dan uitzondering dat er een enorme kloof bestaat tussen marketing en sales. Ze opereren als zelfstandige units, maar werken niet of onvoldoende samen. Marketing zorgt voor naamsbekendheid, branding en leadgeneratie en sales heeft de taak om de leads om te zetten in orders.

Er ontstaat veelal discussie omdat sales vindt dat zij te slechte leads ontvangt. Leads die nog lang niet rijp waren om te converteren naar klant, terwijl marketing vindt dat onderschat wordt hoe moeilijk het is om leads te kwalificeren.

Marketing automation brengt marketing en sales bij elkaar. Door gezamenlijk een lead scoring en lead nurturing plan te maken en dit te automatiseren, kunnen beide afdelingen excelleren in hetgeen zij het beste zijn. Marketing en sales gaan nu echt voor elkaar werken!

 1. Het maakt je marketing schaalbaar

Een ander belangrijk voordeel van marketing automation is dan ook dat je marketing schaalbaar wordt. Ineens is het mogelijk om een grote groep mensen een gepersonaliseerde e-mail te sturen die volledig aansluit bij:

 • De fase binnen het aankoopproces waarin de klant zich bevindt;
 • Het product waarin de klant geïnteresseerd is;
 • De actie die de klant net voltooid heeft.
 1. Het is voorspelbaar

Omdat marketing automation een geautomatiseerde funnel is, weet je dat iedere taak consequent wordt uitgevoerd. Daarnaast kun je iedere stap in de funnel doormeten, waardoor je de funnel op basis van statistiek kan optimaliseren. En als je eenmaal een positieve ROI hebt, weet je dat je kunt gaan opschalen.

Het is een fantastisch voordeel ten opzichte van handmatige campagnes, waarbij de timing, executie en inhoud steeds wisselen. Je marketing en vooral de resultaten worden voorspelbaar. Zou het niet fijn zijn als je zeker wist dat een bepaalde campagne winstgevend zou zijn? Met marketing automation krijg je weer een stuk voorspelbaarheid terug in je business.

 1. Het is relevanter voor je klant

Marketing automation kun je zien als een maatpak. Vind je het zelf ook niet storend als je voor de duizendste keer een herinnering krijgt om een bepaald product te kopen, terwijl je het bij diezelfde winkel al hebt gekocht? Of een verzekeraar die je elke dag een aanbieding doet, terwijl je al klant bent?

Met marketing automation bied je relevante content die op maat is gemaakt voor je leads, prospects en klanten, en daardoor minder klachten en meer omzet.

 1. Het geeft inzicht in je klanten

Soms tasten wij ondernemers, marketeers en salesmensen in het duister als het gaat om wat onze klant echt wil. Natuurlijk kun je het ze vragen en dat is ook een goede manier om je klant te leren kennen, maar we weten allemaal dat we soms anders antwoorden als ons iets expliciet wordt gevraagd.

Met marketing automation kun je inzichtelijk maken welke content goed scoort, welke woorden of zinnen goed scoren en zelfs welke trends er waar te nemen zijn.

 1. Real Time acteren op activiteiten

In sales en marketing kan momentum een verschil van succes en flop zijn. Mensen doorlopen een bepaalde flow, worden gestoord en verlaten de website. Maar uit alles bleek dat deze persoon zou gaan converteren. Hij bezocht de juiste pagina’s en vulde zelfs een deel van het offerteformulier in. Een week later bezoekt hij de website weer, maar bekijkt nu een paar andere pagina’s.

De hele opbouw van jouw content en funnel verliezen hun kracht. Met marketing automation kun je de regie overnemen en de prospect de juiste informatie, in de juiste volgorde toesturen.

Maar denk ook aan een up-sell aanbieding (het meest effectief binnen 24 uur) of een herinnering dat de proefperiode afloopt. Het zijn slechts een paar voorbeelden van real time acties die je met marketing automation kunt uitvoeren.

Ben je overtuigd? Of wil je meer weten? We komen graag bij je langs om je alles te vertellen over marketing automation en de voordelen. Ook helpen we je bij het kiezen en inrichten van het juiste systeem. Neem contact met ons op.

Uiteraard volgen we bij DNA LTB de trends op de voet en zetten deze met succes in voor onze klanten. Wil je op de hoogte blijven van alle trends en ontwikkelingen?  Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg onze bedrijfspagina op LinkedIn.