it marketing voor it bedrijven

De mogelijkheden in de metaverse voor IT-marketing

De metaverse is een virtuele wereld die steeds populairder wordt. Er zijn veel commerciële mogelijkheden voor IT-bedrijven om hun business via deze wereld uit te breiden. In dit artikel bespreken we de voordelen van het gebruik van de metaverse in IT-marketing en laten we zien dat de metaverse al ingezet wordt in verschillende cases. Als laatste bekijken we de toekomst en bespreken we de impact van de metaverse op ons dagelijks leven.

Wat is de metaverse eigenlijk? De metaverse is een virtuele wereld waarin je alles kunt doen wat je ook kunt doen in de ‘echte’ wereld. Zo kun je er naar kantoor gaan, trainingen volgen, praten met andere mensen, muziek luisteren, winkelen, naar een concert of festival gaan, reizen en gamen.

Meta is niet ‘de metaverse’

Als we praten over de metaverse denken de meeste mensen aan Facebook, oftewel Meta. Meta is echter niet de enige metaverse. Microsoft is bezig met de ontwikkeling van hun eigen metaverse genaamd ‘Project Azure’. Een ander bekend voorbeeld is Decentraland, een gedecentraliseerde metaverse, die niet in eigendom is van een machtige corporate. Decentraland is open-source en iedereen kan hierin zijn of haar eigen ruimte creëren. Daarnaast zijn er nog talloze andere metaverses in ontwikkeling of al operationeel. 

Voordelen voor IT-bedrijven

Wat kunnen we nu met de metaverse? En vooral, wat kunnen IT-marketeers hiermee? Uit de IT- en techmarketing barometer 2021-2022 bleek dat 1 op de 3 IT’ers van gamen houdt. Daarom is het dus sowieso interessant om je er uitvoerig in te verdiepen als je de IT’er wilt bereiken. De grootste voordelen van het gebruik van de metaverse in IT-marketing liggen in branding, merkbeleving en interactiviteit. In de metaverse word je ondergedompeld in een zogeheten immersive experience. Je kunt je doelgroep bijvoorbeeld laten zien en horen wat je wilt. Je kunt ze jouw merkwereld binnen laten stappen en daardoor begint de merkbeleving direct. Bovendien is de interactiviteit in de metaverse veel groter dan bij 2D vormen van marketing, omdat bedrijven en consumenten in een 3D wereld echt met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. In de metaverse kunnen bedrijven events, webinars en trainingen organiseren. Dit is een goede manier om interesse te wekken bij de doelgroep en leads te genereren. Waarom niet je kantoor bouwen in de metaverse, zodat medewerkers over de hele wereld daar samen kunnen werken? Of je demo’s inrichten in de metaverse. Als je je demo ontwerpt met goede branding creëer je een onvergetelijke merkbeleving. Ondergedompeld worden in een VR wereld maakt indruk. Gaat sales dan niet meer naar prospects toe? Natuurlijk wel, ze nemen gewoon een VR bril mee, zodat prospects op elke denkbare locatie een hele gave demo kunnen bekijken.

IT-marketing cases in de metaverse

Er zijn al verschillende IT-bedrijven die de metaverse gebruiken voor marketingdoeleinden. Een bekend voorbeeld is Cisco, dat in 2019 een ‘metaversal kantoor’ opende in Decentraland. Dit kantoor is een virtuele replica van Cisco’s San Francisco-kantoor en hier kunnen mensen elkaar ontmoeten, werken, vergaderen en events bijwonen. Ook IBM en Salesforce hebben kantoren in de metaverse gebouwd voor medewerkers wereldwijd. Daarnaast gebruikt IBM de metaverse om hun werknemers te trainen in het gebruik van nieuwe software. En Microsoft wil een 3D-variant van Teams lanceren: Mesh. We zijn tijdens de pandemie al gewend geraakt aan de digitale werkplek en met immersive workspaces zullen medewerkers veel beter kunnen samenwerken en vanuit huis gesprekken bij de koffieautomaat kunnen voeren.

In de metaverse kun je op allerlei unieke manieren het klantcontact verbeteren. Een mooi voorbeeld is autofabrikant Hyundai, die recent in de metaverse een ‘mobility adventure’ opende. Bezoekers kunnen hier niet alleen nieuwe auto’s proberen en deelnemen aan allerlei gave activiteiten en belevenissen, maar ook een fysieke auto op maat samenstellen, gelijk uitproberen en bestellen.

Adverteren in de metaverse

Adverteren in de metaverse staat in de kinderschoenen omdat er nog weinig gebruikers zijn. Anno 2022 kun je met name jongeren, early adopters en innovators bereiken. Het aantal mensen met een VR-bril (of andere wearable) zal naar verwachting de komende 5 jaar explosief stijgen. Maar dat betekent niet dat er nu helemaal geen advertentiemogelijkheden zijn. Zo kunnen bedrijven in Decentraland bijvoorbeeld billboards plaatsen, die door iedereen die langskomt gezien kunnen worden. Er zijn ook bedrijven die ‘metaversal billboards’ gebruiken, die in de VR-wereld te zien zijn maar waar je niet fysiek naartoe hoeft te lopen. Deze billboards kunnen bijvoorbeeld in een bepaalde virtuele ruimte geplaatst worden, of boven een bepaald object.

De impact op de wereld zoals we die nu kennen

Het is moeilijk te voorspellen hoe snel de metaverse zal groeien in de komende jaren. Het zal nog wel een paar jaar duren, voordat we echt massaal de metaverse gebruiken. Mark Zuckerberg gaf in de laatste kwartaalmeeting aan dat het 7 tot 10 jaar zal duren voordat de metaverse Meta iets gaat opleveren na alle investeringen. Wat we wel weten, is dat de technologie snel ontwikkelt en er steeds meer bedrijven en consumenten interesse hebben in VR. We zijn als mensen nu eenmaal gewend aan een 3D-omgeving. Hierdoor is het ook heel logisch dat we de metaverse interessanter zullen vinden dan het ‘platte’ internet waar we nu veel tijd op doorbrengen. Op termijn zal de metaverse een integraal onderdeel worden van ons dagelijks leven, net zoals het internet dat nu al is. We zullen er werken, ontspannen, winkelen en leren. De metaverse zal de wereld veranderen zoals we die nu kennen. We moeten ons dan ook afvragen wat deze ontwikkelingen betekenen voor onze toekomst. Over een jaar of tien kunnen we werken waar ter wereld we maar willen, terwijl we elke dag op ons virtuele kantoor verschijnen. Dan zijn er geen fysieke kantoorgebouwen meer nodig. En geen files meer. Laat die verbreding van de A27 dus maar zitten. Zouden we dan ook virtueel – met onze opgedofte avatar – bij vrienden langsgaan, of naar een concert gaan? Terwijl we elke dag in joggingpak op de bank doorbrengen?

Kansen voor IT- en softwarebedrijven

Concluderend kan gezegd worden dat de metaverse steeds populairder wordt en er veel commerciële mogelijkheden zijn voor IT-bedrijven om hun business via de metaverse uit te breiden. De grootste kansen voor de komende paar jaar zien wij in het vestigen van kantoor- of datacenterruimte, het ontwikkelen van demo’s en het organiseren van events en trainingen in de metaverse. IT-bedrijven die nu al in deze ontwikkeling investeren, zullen op lange termijn kunnen profiteren van de groeiende populariteit van de metaverse.

Meer weten? Onze consultants praten graag met je verder. Neem contact met ons op.

News & Blogs

Lange buyer journeys van IT beslissers
IT branding strategie
IT marketing
IT contentstrategie
Waarom content creatie niet zonder onderzoek kan
IT marketing
IT branding strategie
IT contentstrategie
Hier ligt de IT manager wakker van en moet je met IT marketing op inspelen
marketing inzichten in IT doelgroep voor IT marketing
marketing inzichten IT managers