Integrale aanpak van Marketing en Communicatie

Marketing en Communicatie. Het zijn begrippen die we anno 2018 echt niet meer kunnen scheiden. Alles staat immers met elkaar in verbinding.

Vroeger was je óf marketeer, óf communicatiespecialist. Met de vlucht die content marketing heeft genomen, zijn marketing en communicatie steeds meer met elkaar verbonden. Waar vroeger allemaal diverse disciplines waren, is er nu een enorme overlap te zien tussen de werkvelden. Er wordt heus samen gewerkt! En dit om de beste (meetbare) resultaten te kunnen boeken.

De specialisten van nu bevinden zich dan ook meer op beide vlakken: zowel marketing als communicatie. Contentcreatie, content curatie en storytelling zijn hierbij belangrijke begrippen.

In deze tijd gaat het om relaties, vertrouwen en persoonlijke benadering. Dit kun je niet bereiken door je vast te houden aan je eigen werkveld. Dit kun je alleen bewerkstelligen door integratie van Marketing & Communicatie.  Maar wat houdt dat precies in?

Communicatie én Marketing

Beide disciplines hebben elkaar nodig en ze gaan dan ook veel meer samenwerken. Het belang van hoogwaardige content creatie is voor beide essentieel. Ook wordt er tegenwoordig in het vak communicatie steeds meer gekeken naar data. Dit was vroeger vooral het gebied van marketing, maar vormt een steeds belangrijker onderdeel binnen PR-opdrachten.

Kortstondig en continue

Contentcreatie is misschien wel de belangrijkste vorm binnen zowel Marketing als Communicatie geworden. Het is zo belangrijk voor het creëren van thought leadership dat het een structureel onderdeel uit is gaan maken van de strategie. Er wordt nu dus goed gekeken hoe content een langdurige rol kan vervullen binnen de strategie, in plaats van alleen op zichtzelf staande content.

Zowel offline als online

PR was vroeger vooral een offline mediamiddel. Tegenwoordig vindt dit ook online plaats. De meeste bedrijven hanteren een geïntegreerde online en offline marketingstrategie.

Intern en extern

Vroeger werden er separate strategieën opgesteld voor intern en extern. Tegenwoordig is het steeds belangrijker om deze twee werelden met elkaar te verbinden. Wees transparant en geloofwaardig naar zowel je interne als externe doelgroepen. Als ambassadeurs zijn de medewerkers net zo belangrijk als de externe influencers. Werknemers die trots zijn op hun werkgever en dat positieve gevoel uitdragen, kunnen dan ook fungeren als uiterst invloedrijke ambassadeurs.

Massa en Niche

Voor veel organisaties wordt contentcreatie niet langer beperkt tot hun eigen producten en diensten. Marktontwikkelingen en trends worden tegenwoordig over de hele breedte gedeeld. Maar de content is zeker niet altijd bedoeld voor de massa. Nichemarketing is zeer succesvol voor het behalen van thoughtleadership en hier liggen behoorlijke groeikansen.

Inzet oude en nieuwe middelen

Met de vele digitale snufjes zoals video, social media, robotisering en virtual reality is het natuurlijk niet zo dat de traditionele media niet meer werken. Het is aan de marketing en communicatiespecialisten om een goede balans te kiezen tussen nieuw en oud. Dit hangt uiteraard af van de vorm van de content en de doelstelling van de campagne.

Heb jij hulp nodig bij het opzetten van een gedegen strategie voor 2018? Neem dan even contact met ons op!