IT marketing trends 2023

De complete guide voor effectieve IT-branding

Het geheim achter succesvolle branding van IT-bedrijven

IT-branding

IT-branding helpt bestaande en toekomstige klanten bij het herkennen en identificeren van jouw producten, diensten en organisatie. IT-branding gaat over het verfijnen van wie jij bent in de ogen van je doelgroep. Het gaat niet alleen over de ‘what’ van jouw dienst of product, maar vooral over de ‘why’. Deze complete gids over IT-branding legt de basisprincipes van IT-branding uit, en waarom juist IT-bedrijven hier veel belang bij hebben.

Welk gevoel roept jouw IT-merk op?

Wanneer je je wilt onderscheiden in de huidige competitieve markt, is het belangrijk dat jouw IT-bedrijf een duidelijke visie en boodschap heeft. IT-branding benadrukt waar jouw organisatie voor staat, en is een belangrijk marketingonderdeel voor zowel grote als kleine bedrijven.

IT-branding gaat over de totaalbeleving van een IT-merk

Een merk is meer dan alleen een logo of een naam. Het is de totale ervaring die een organisatie zijn klanten biedt. Elke touchpoint, zoals de manier waarop een klant wordt begroet door medewerkers of de verpakking van een product, draagt bij aan de algehele indruk die een klant van een bedrijf heeft. Zelfs na aankoop van een product gaat de merkbeleving door, wanneer de klant het product gaat gebruiken of met de klantenservice communiceert. Het is dus van belang om een positieve merkbeleving en een sterk merk te creëren, zodat klanten worden aangemoedigd om steeds weer bij je terug te komen.

Om een sterk IT-merk tot stand te brengen, is natuurlijk meer nodig dan alleen het verlenen van een uitstekende service. Het vereist ook een doordachte strategie en de consistente uitvoering daarvan. Elk detail moet overwogen worden, van de kleuren in het marketingmateriaal tot de tone of voice die wordt gebruikt op social media. Alles heeft invloed op hoe jouw doelgroep je merk ervaart. Door de tijd te nemen om zorgvuldig een merkidentiteit te creëren voor je IT-bedrijf, kun je je als organisatie onderscheiden van je concurrenten en langdurige, betekenisvolle relaties met je klanten opbouwen.

IT-branding geeft je controle over je merkidentiteit

Met IT-branding kies je ervoor om de touwtjes in handen te nemen en je eigen unieke merkidentiteit te creëren. Je bepaalt heel precies welke associaties je wilt oproepen bij je huidige en potentiële klanten. Of je bedrijf groot of klein is maakt niet uit; IT-branding vergroot hoe dan ook de kans op loyaliteit aan jouw merk. Klanten weten wat ze kunnen verwachten en waar ze op kunnen rekenen als het gaat om een bepaalde kwaliteit of service van jouw IT-bedrijf.

Branding laat ook zien welke waarden ten grondslag liggen aan jouw organisatie. Door als merk aandacht te besteden aan bepaalde onderwerpen zoals duurzaamheid of innovatie, zullen klanten die dit ook belangrijk vinden, eerder voor jouw merk kiezen. Hierdoor bereik je makkelijker en sneller je ideale doelgroep.

Effectieve IT-branding draait om onderscheidend zijn en consistentie

De succesvolste bedrijven ter wereld hebben minimaal één ding gemeen: ze beheersen de kunst van branding en genieten daardoor wereldwijde erkenning en klantenloyaliteit. Apple en Starbucks, maar ook merken als Heineken en Coolblue, zijn allemaal voorbeelden van bedrijven met een sterke merkidentiteit. Ze hebben succes geboekt door een duidelijk en onderscheidend merkimago te creëren dat resoneert met de consument. Van missie tot aanbod, van positionering tot klantenservice: de essentie van hun merk is overal in doorgevoerd.

Een merkidentiteit wordt grotendeels bepaald door de kernwaarden van een organisatie. Bij een effectieve IT-branding campagne komen deze kernwaarden consistent terug in alle marketinguitingen en communicatiemiddelen. Zo wordt je merkidentiteit gewaarborgd en de relatie met de klant versterkt. Jouw merk vertelt het publiek wat het DNA van je organisatie is, en door IT-branding geef je dat merk vorm.

De vele voordelen van IT-branding

Het opbouwen van een sterke merkidentiteit is essentieel voor het creëren van loyale klanten die jouw IT-bedrijf herkennen en vertrouwen. Daarnaast draagt een krachtige merkidentiteit bij aan een gedeelde visie onder je werknemers, en zorgt voor meer eenheid binnen jouw organisatie.

Meer mensen zullen je bedrijf herkennen

IT-bedrijven hebben baat bij IT-branding, omdat het zorgt voor meer herkenning bij publiek en doelgroep. Met het uitdrukken van je merkidentiteit kun je als IT-organisatie communiceren vanuit bepaalde kernwaarden. Deze kernwaarden vormen de basis voor alles wat jouw merk laat zien en horen. Je versterkt hierdoor de herkenbaarheid van je organisatie, waardoor je bedrijf sneller en langer in het hoofd van je publiek blijft hangen. Zelfs als potentiële klanten nog niet eens overwegen om jouw producten of diensten te gaan gebruiken, zorgt IT-branding ervoor dat jouw merk zich nestelt in het onderbewustzijn van je doelgroep.

IT-branding zorgt er ook voor dat je iedereen binnen je organisatie dezelfde kant op krijgt. Een merkidentiteit communiceren gaat namelijk niet alleen over je doelgroep informeren via de juiste communicatiekanalen, maar moet ook intern worden gecommuniceerd. Zo weten de werknemers binnen jouw bedrijf naar welk ideaal jullie samen toewerken, en zullen dit vertegenwoordigen in alles wat ze in hun werk doen.

IT-branding maakt je onvergetelijk. Het zorgt ervoor dat jouw IT-bedrijf als eerste naar boven komt in het hoofd van een prospect die een IT-bedrijf wil inschakelen. Mensen hebben namelijk maar een beperkt aantal merken of bedrijven in gedachten bij een aankoopbeslissing. Dit kunnen bedrijven of merken zijn die wel bekend zijn, maar waar je potentiële klanten nog geen ervaring mee hebben. Door je als organisatie te onderscheiden, heb je grote kans dat ook jouw merk in het rijtje van overwegingen terechtkomt.

IT-branding is dé manier om vertrouwen op te bouwen

Zonder het vertrouwen van de doelgroep in jouw merk zijn de kansen op bedrijfsgroei klein. IT-branding speelt hierbij een essentiële rol, want vertrouwen win je niet van de ene op de andere dag.

Wanneer mensen moeten kiezen tussen een IT-bedrijf met een sterke merkidentiteit en een bedrijf dat de moeite niet heeft genomen om er eentje op te bouwen, heb je vast een vermoeden op welk bedrijf de keuze valt. Met IT-branding laat je jouw potentiële klanten zien dat je een gevestigd, geloofwaardig IT-bedrijf bent. Ook zorgt IT-branding ervoor dat je jouw kernwaarden beter kunt communiceren, waardoor je eerder verbinding zult maken met potentiële klanten die dezelfde overtuigingen hebben. Door in IT-branding te investeren, pluk je op zowel korte als lange termijn de vruchten van je inspanningen, al was het alleen al een groter klantvertrouwen.

Verbinding maken via emoties

Met IT-branding kun op veel manieren inspelen op de emoties van je doelgroep, zodat ze zich verbonden zullen voelen met jouw bedrijf. Een inspirerende, betekenisvolle missie of goed geformuleerde drijfveren stralen vertrouwen en professionaliteit uit. Wanneer je doelgroep enthousiast is over jouw product of dienst, heb je grote kans dat deze emoties aan jouw merk gelinkt zullen worden, en blijven. Zo kun je een relatie opbouwen met je doelgroep. En een goede relatie zorgt voor loyale klanten.

IT-branding verbetert ook je marketingactiviteiten

Zonder reclame zal je bedrijf niet ver komen. Branding en reclame gaan hand in hand. Voor een succesvolle promotie van je IT-bedrijf, zul je daarom eerst moeten werken aan het neerzetten van een sterk merk. Een sterke identiteit geeft houvast, focus en sturing aan alle (marketing)uitingen van je merk, zodat je doelgericht aan je missie werkt.

Een goede merkbeleving is een totale ervaring voor de doelgroep. Je boodschap en middelen moeten dus consistent en op elkaar afgestemd zijn. Ze vertegenwoordigen de identiteit en waarden van je bedrijf. Heb je niet de tijd genomen om je merk vorm te geven? Laat je IT-branding achterwege in je advertenties? Dan ontbreekt de herkenning en verbinding met jouw merk. Zo loop je het risico dat je campagnes niet effectief zullen zijn.

Waarom IT-branding noodzakelijk is voor IT-bedrijven

De grote vraag naar IT-bedrijven heeft geleid tot een zeer competitieve markt. Dit geldt niet alleen voor producten en diensten, maar ook voor de werknemers die bij deze bedrijven werken. Daardoor is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat je als IT-bedrijf niet achteropraakt bij je concurrenten.

Een goede eerste indruk maken op de doelgroep

Wist je dat het slechts 10 seconden duurt voordat iemand een mening vormt over een merk? Ook klanten hebben maar enkele seconden nodig om een indruk te krijgen van jouw deskundigheid. Dit betekent dat IT-bedrijven er alles aan moeten doen om een goede eerste indruk te maken wanneer klanten in aanraking komen met hun merk, producten of diensten. Wil je dat jouw IT-organisatie positieve associaties en emoties bij klanten oproept? Of het merk zijn dat hen helemaal niets zegt?

Een goed ontworpen IT-merk straalt vertrouwen, kwaliteit en professionaliteit uit. Een slecht ontworpen merk kan het tegenovergestelde doen. Jouw deskundigheid wordt in een zeer korte tijd beoordeeld, dus het is essentieel dat je als IT-bedrijf investeert in sterke IT-branding.

B2b-beslissingen worden sterk beïnvloed door het merkgevoel

Net zoals in de consumentenmarkt, worden ook b2b-beslissingen beïnvloed door de perceptie die mensen van een merk hebben. Sterker nog, het merkgevoel is van grotere invloed op een aankoop dan alleen een rationele overweging.

Daarnaast zijn IT-producten en -diensten vaak erg complex en niet tastbaar. Dit kan het voor klanten moeilijk maken om te begrijpen wat een organisatie precies te bieden heeft. Daarom moeten IT-bedrijven manieren vinden om hun unieke waardepropositie effectief te communiceren en sterke relaties met hun klanten op te bouwen.

Het opbouwen van thought leadership

Het kan moeilijk zijn om je als IT-bedrijf te onderscheiden van andere partijen die vergelijkbare diensten aanbieden. Door thought leadership te ontwikkelen, kun je jouw merk positioneren als expert en autoriteit binnen je branche, met een waardevolle inbreng in de dialoog over belangrijke onderwerpen in je vakgebied. Met het delen van je kennis en expertise, zul je ook zakelijk scoren.

Hoewel veel IT-bedrijven hoogwaardige producten of diensten aanbieden, zal niet iedereen een thought leader worden. Thought leadership bouw je niet van de ene op de andere dag op. Succesvol thought leadership is het product van consistente en kwalitatieve IT-contentmarketing, met een sterke branding als basis.

IT-branding werkt als een magneet op talent

Een onderscheidend merk is niet alleen voor (potentiële) klanten, maar ook voor potentieel toekomstig personeel van belang. De IT-sector kampt immers met een groot tekort aan deskundige werknemers, wat groei enorm kan belemmeren. Hoewel diverse factoren meespelen, is een belangrijk probleem het gebrek aan aantrekkingskracht van IT-bedrijven op potentiële werknemers.

Aantrekkelijker met employer branding

Om talent binnen te halen, moeten IT-bedrijven aantrekkelijker gaan zijn voor potentiële werknemers, en zich richten op effectieve employer branding. Werknemers willen graag werken bij een organisatie met een grote naamsbekendheid en een goede reputatie. Het is van cruciaal belang dat de interne bedrijfscultuur het goede werkgeverschap naar buiten toe representeert. Investeren in employer branding is dan ook een slimme zet voor elk IT-bedrijf dat voorop wil blijven lopen.

Onderlinge verbinding versterken van werknemers

Je werknemers zijn de krachtigste ambassadeurs van jouw IT-bedrijf. Het is dus belangrijk dat ze het leuk vinden om voor jouw organisatie te werken. Wanneer ze het gevoel hebben dat ze een wezenlijk onderdeel zijn van een team en een organisatie, zal dit hun betrokkenheid en productiviteit vergroten. Sterke IT-branding draagt hieraan bij en zorgt voor onderlinge verbinding. Je werknemers weten waar jouw merk voor staat en waar iedereen zich voor inzet.

Dit gevoel van verbinding houdt teams ook gemotiveerd. Dit kun je als bedrijf stimuleren door het inzetten van merchandise op de kantoorvloer, maar ook door de uitstraling van de kantoorruimte, en kleuren en interieur te synchroniseren met de IT-branding van je bedrijf. Het gevoel dat je met z’n allen samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel draagt bij aan het behalen van goede, of zelfs betere bedrijfsresultaten.

Aan de slag met IT-branding

Nu je weet hoe cruciaal branding is voor je IT-bedrijf om succesvol te zijn, is het tijd om aan de slag te gaan.

Je merkidentiteit definiëren

Het doel van IT-branding is duidelijk: je kunt je onderscheiden door je merkidentiteit anders neer te zetten dan je concurrenten. Door krachtig en slim gebruik van je kernwaarden en unieke (visuele) kenmerken, kan jouw organisatie zich sterker in de markt plaatsen.

Het definiëren van kernwaarden zorgt ervoor dat je jouw merkidentiteit makkelijker kunt vormgeven. Het opstellen van kernwaarden gaat verder dan het noemen van oppervlakkige producteigenschappen. Het gaat om waar jij als IT-organisatie voor staat, en dat dit overeenkomt met de perceptie van je publiek. Wanneer je niet voldoet aan de verwachtingen van je klanten, kunnen ze teleurgesteld raken. Dit kan je merkimago beschadigen, wat je natuurlijk altijd wilt voorkomen.

Naast de kernwaarden bestaat je merkidentiteit uit elementen zoals drijfveren, positionering en merkessentie. Om deze scherp te stellen begin je bij het ‘waarom’ van je IT-organisatie. Dit is het fundamentele uitgangspunt van je merkidentiteit.

Bepaal de merkassociaties

Stel, de merkpositionering is duidelijk. Hoe ga je de doelgroep vervolgens overtuigen van jouw merk? Om antwoord op die vraag te vinden, zul je moeten bepalen welke associaties potentiële klanten met jouw IT-merk of IT-bedrijf hebben. Wil je dit bijsturen, dan moet je weten wat zij belangrijk vinden en hoe jouw merk daarop kan aansluiten. Door dit in kaart te brengen, wordt een merk meer dan een product of een bedrijf. Een sterk merk kan namelijk bepaalde menselijke kernbehoeften vervullen, of aanspreken omdat het krachtige emoties oproept.

Bij een onderscheidend en sterk merk hoort ook een herkenbare vormgeving, die moet aansluiten bij de kernwaarden en merkassociaties van jouw IT-bedrijf. De kleuren, tone of voice en andere marketingelementen die je kiest, zijn afhankelijk van welke doelgroep je wilt bereiken. C-level dient bijvoorbeeld op een andere manier te worden benaderd dan jonge techneuten. Wanneer je weet wat je wilt uitstralen en naar wie, kun je hier vervolgens invulling aan geven.

Wees consistent in je IT-branding

Een belangrijk onderdeel van IT-branding is herhaling en herkenning. Een sterk merk is consistent. Voordat een klant gedefinieerd kan worden als sales-lead, zijn er al 6 tot 8 contactmomenten van deze potentiële klant met jouw merk aan voorafgegaan. Door je merk te verstevigen kun je ervoor zorgen dat deze leads jouw merk onthouden. Dit doe je door bij elke interactie met de doelgroep een consistente merkidentiteit te laten zien. In alle communicatie van jouw IT-organisatie moet jouw merk daarom op dezelfde manier vertegenwoordigd zijn. Wanneer je het hele IT-brandingsproces consequent uitvoert, zullen klanten jouw merk niet meer over het hoofd zien!

De expertise van DNA / LTB: IT-marketing

Elke IT-organisatie met grote (groei)ambities heeft IT-branding nodig om een sterk merk te creëren. Branding bepaalt het fundament van je organisatie en geeft vorm aan hoe je jouw organisatie presenteert aan de doelgroep. Zonder IT-branding is je IT-bedrijf en de daaruitvolgende communicatie geen samenhangend geheel, en zullen de marketingmiddelen niet consistent en spot-on zijn. IT-branding vormt de basis van ieder succesvol IT-bedrijf.

Toch zul je echt tijd moeten maken, en aandacht en expertise moeten inzetten voor het creëren van een sterk merk. Met effectieve branding word je door de doelgroep wordt gezien en ben je onderscheidend ten opzichte van concurrenten.

IT-branding verbetert:

  • het vertrouwen in jouw IT-merk;
  • de herkenbaarheid van jouw merk en IT-organisatie;
  • de klantloyaliteit aan jouw IT-organisatie en merk;
  • je marketingguitingen;
  • je aantrekkingskracht als werkgever.

Even sparren over IT-branding voor jouw merk?

Wil jij beginnen met IT-branding van jouw IT-bedrijf, of deze naar een hoger niveau tillen, maar weet je niet hoe je moet beginnen of waar? Zoek je een IT-marketingbureau dat jouw IT-bedrijf kan ondersteunen in alle facetten van IT-branding? Neem dan direct contact op met DNA \ LTB!

We helpen je graag om een onderscheidend en sterk merk voor jouw IT-bedrijf neer te zetten. IT-marketing is namelijk onze expertise. Maak een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken.