IT marketing trends 2023

IT-leadgeneratie voor een groeiende IT-business

Wil je als IT-bedrijf potentiële klanten vinden om je omzet te vergroten? Wil je als IT-bedrijf dat je business door blijft lopen? Dan moet je zorgen voor een continue IT-leadgeneratie. Het aantrekken van mensen of bedrijven die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst.

Met leadgeneratie breng je in kaart wat je doelgroep is, en hoe je ze het beste kunt bereiken. En zorg je er ook voor dat jouw IT-leads uiteindelijk klanten van je worden.

Inbound marketing en IT-leadgeneratie

Vroeger pakte je de telefoon om met cold calling of bijvoorbeeld het plaatsen van een advertentie in de krant, leads binnen te halen. Dit was een beetje als schieten met hagel en je moest maar afwachten wat er binnenkwam. Outbound marketing kun je nog steeds prima gebruiken in je IT-leadgeneratie strategie. Door het inzetten van Google Display-advertenties of reclameborden langs de A10. Maar een echte belangrijke strategie voor IT-leadgeneratie is inbound marketing.

Dit is een meer sophisticated benadering van je doelgroep, waarbij je heel zorgvuldig uitzoekt wie je doelgroep is. Waar deze mensen zich bevinden, en hoe je ze het beste bereikt. Om ze daarna geleidelijk waardevolle en aantrekkelijke IT-content aan te bieden. Op het juiste moment, aansluitend bij hun interesses en behoeften. Zo leren ze je kennen, en raken ze langzaam maar zeker overtuigd van de meerwaarde en kwaliteiten van je IT-bedrijf. Waardoor de kans groot is dat ze contact met je zullen opnemen als ze IT-diensten nodig hebben.

Specifieke profielen opstellen voor succesvolle IT-leadgeneratie

Wil je zeker te weten dat je IT-marketinginspanningen de juiste doelgroep bereiken? Dan zul je voor een goede IT-leadgeneratie zorgvuldig, en na grondig onderzoek, profielen moeten opstellen van de buyer persona’s uit je doelgroep. Hier kun je vervolgens je IT-marketingstrategie perfect op afstemmen, zodat de kans groter is dat je IT-leadgeneratie voor daadwerkelijke klanten zorgt.

IT-leadgeneratie en een uitgekiende marketingstrategie

In de IT-sector kunnen aankooptrajecten vrij lang duren. Potentiële klanten bevinden zich op verschillende online kanalen, waar ze alle informatie kunnen vinden die ze nodig hebben voor hun oriëntatie op een IT-bedrijf. IT-leadgeneratie vraagt in deze awareness-fase daarom om een uitgekiende marketingstrategie met een geduldige tijdsplanning. Aankoopbudgetten voor IT-trajecten kunnen flink zijn, waarbij potentiële klanten niet over een nacht ijs gaan. Ze willen eerst grondig geïnformeerd zijn én overtuigd van jouw kwaliteiten als IT-bedrijf, voordat ze met je in zee gaan.

Voor een effectieve IT-leadgeneratie zorg je er dus voor dat je meer van jezelf laat zien als IT-bedrijf, en indruk maakt met hoogwaardige en diepgaande IT-content, die aanspreekt en aantrekt. Laat bestaande klanten bijvoorbeeld vertellen hoe goed ze met jouw IT-bedrijf hebben samengewerkt, en hoe jouw IT-oplossing én jouw flexibiliteit hen enorm heeft geholpen. Of leg uit hoe complex de opdracht was die je voor een klant hebt uitgevoerd, en hoe jouw ontwikkelteam dit met kennis en expertise voor elkaar gekregen heeft. Dan weet je zeker dat je IT-leadgeneratie strategie zijn effect niet zal missen.

IT-leadgeneratie en leadnurturing

Bij IT-leadgeneratie hoort ook het IT lead nurturen. Het blijven voeden van je leads, gedurende hun oriëntatie- en aankoopproces. Dit kun je vergelijken met het opbouwen van een vriendschap. Je laat als IT-bedrijf steeds wat meer van jezelf zien, je bewijst dat je betrouwbaar bent door consistent te verschijnen op onlinemediakanalen met referenties van tevreden klanten.

Wees niet bescheiden om successen, maar zeker ook de overwonnen uitdagingen – te communiceren. Houd bij je IT-leadgeneratiestrategie wel je potentiële klanten continu in het achterhoofd. Wat zijn hun problemen, waar worstelen ze mee en waar hebben ze behoefte aan. Zoek in je content verbinding met je leads, zodat zij zich herkennen, jouw IT-bedrijf leren kennen, vertrouwd raken met jouw merk en ervan overtuigd raken dat jij de partij bent die ze moeten hebben. En dat je waarmaakt wat je belooft.

Laat anderen in je IT-leadgeneratiestrategie ook vertellen hoe tevreden ze zijn met jouw producten en services. Niets werkt tenslotte beter in IT lead generatie dan een goede en waardevolle referentie of review van je klant.

Veelgestelde vragen IT-leadgeneratie

Hoe werkt IT-leadgeneratie?

Met IT-leadgeneratie ga je als IT-bedrijf of IT-marketeer aan de slag om nieuwe klanten te werven. Eerst onderzoek je wie jouw doelgroep is, waar deze zich bevindt en hoe je deze mensen of bedrijven het beste kunt benaderen. Wanneer je eenmaal in contact bent met potentiële klanten, zorg je ervoor dat je een goede relatie met ze opbouwt door ze regelmatig te voeden met waardevolle content.

Wat is het doel van IT-leadgeneratie?

Het uiteindelijke doel van het genereren van IT-leads is de continuering van je business en het vergroten van je omzet. Het is hier dus van groot belang dat marketing en sales goed samenwerken om een goed resultaat te verkrijgen.