IT content

IT-marketing en merkbeleving: wachtmuziekjes, je zou ze moeten horen.

Het effect van geluid op merkbeleving en IT-marketing.

Ken je dat? Dat je je ineens bewust bent van iets en dat je er dan extra op gaat letten? Je collega die de hele tijd met haar vingers op het bureau tikt of voortdurend zucht. Wat je eerder niet opviel maar wat, nu je er op let, ineens bloedirritant is. Herkenbaar?

Wachtmuziekjes in IT-marketing

Ik heb dat met ‘wachtmuziekjes’. Het viel mij onlangs op, toen ik eindeloos in de wacht stond bij een niet nader te noemen luchtvaartmaatschappij. Ik kreeg één of ander radiostation als wachtmuziek, maar dan nét niet op de goede frequentie. Dus eigenlijk een schelle, valse toon, die gedurende een half uur afgewisseld werd met een stem die zegt dat ik nog even geduld moet hebben. Tegen de tijd dat ik aan de beurt was, was ik zwaar geïrriteerd. Niet vanwege het wachten, maar vanwege het snerpende geluid dat nog nagalmde in mijn hoofd.

En sindsdien let ik er dus op. Conclusie: er is bijna geen IT-bedrijf te vinden waar ze hebben nagedacht over het effect van geluid op de merkbeleving. Ik zeg bijna, want bij Coolblue mag je kiezen of je wachtmuziek wilt of gewoon heerlijke stilte. Sindsdien bel ik ze elke dag voor een dagelijkse dosis stilte.

Geluid en merkbeleving in IT-marketing

Er wordt bij IT-bedrijven vaak enorm nagedacht over de voor de hand liggende zaken als logo, kleur en beeld. Terwijl juist de niet visuele aspecten vaak een enorme impact hebben op onze beleving en dus onderdeel uitmaakt van de buyer journey.

Een mooie kans dus! Met het juiste geluid of muziek kan een gewenste associatie aan een merk worden toegevoegd: modern, stoer, klassiek, sportief, degelijk of hip. Door bewust om te gaan met de verschillende parameters en karakteristieken van muziek, is het mogelijk om onder andere bloeddruk, hartslag, ademhaling en het geheugen te beïnvloeden en daarmee gewenst gedrag te stimuleren. En dat is waar wij als marketeers dag in dag uit mee bezig zijn: het gedrag van mensen zodanig beïnvloeden dat ze uiteindelijk ons product of dienst aanschaffen en loyaal aan ons zijn.

Voer merkbeleving consequent door in IT-marketing

Het is dus goed om na te denken over het doel van je muziek en het gevoel dat je wilt dat mensen krijgen bij het horen van de muziek. En dat je deze beleving consequent doorvoert van de wachtmuziek aan de telefoon tot de muziek in de wachtruimte op je kantoor. Wat het doel ook is, je wilt in ieder geval mensen bevestigen in de keuze voor jouw bedrijf. Dus grijp die kans en betrek geluid in je marketingstrategie.

Dan kan ik vanaf nu weer rustig slapen ;-).

Meer weten over merk en merkbeleving? Als gespecialiseerd IT-marketingbureau weten wij alles over de ontwikkeling van merkbeleving voor IT-bedrijven. Neem contact met ons op.