Hier trek je de aandacht mee van de CIO en moet je met IT marketing op inspelen

Zo trek je de aandacht van de CIO-doelgroep voor jouw IT-marketing

Je bent IT-marketeer en je wilt de aandacht trekken van de C-level IT-doelgroep. Je denkt aan LinkedIn. Dat kanaal is bij uitstek geschikt om de zakelijke doelgroep te bereiken, toch? Het komt misschien als een verrassing, maar LinkedIn is voor CIO’s en CTO’s niet het belangrijkste kanaal om zich te informeren. Via welke kanalen, middelen en tone of voice kun je dan wél de aandacht van een drukbezette C-level IT’er trekken? Dit zijn de tips voor jouw IT-marketing.

Marketing Insights van DNA LTB onderzocht in de IT- en techmarketing barometer: CIO’s hoe je CIO’s het beste kunt bereiken en met wat voor content je hun aandacht grijpt.

Fact: CIO’s en CTO’s zijn naast de cruciale IT-rol die ze vervullen binnen bedrijven, ook gewoon mens. Ze houden net als jij en ik van films, met hun kinderen spelen en lezen. Bijvoorbeeld over IT, en dan niet zozeer over techniek, maar wél over de businesskant van IT om hun vakkennis te verhogen. Daarbij mag je als IT-marketeer best wat humor gebruiken als het maar sophisticated is, of er tegenaan schurkt. Qua formele versus informele toon zit je het beste in het midden: niet te formeel maar wel business-savvy. De beste kanalen die je kunt gebruiken om CIO’s en CTO’s te informeren? Via hun eigen netwerk of fysieke netwerkevenementen. De nadruk ligt dus op hun eigen kring, waarbij je je kunt voorstellen dat een referentie campagne goed kan werken.

Nu wil je natuurlijk ook weten wat je doelgroep bezighoudt. Dat is nogal wat, want sinds de pandemie is de digitalisering in hoog tempo versneld en moeten CIO’s zorgen dat ze meegaan in de technologische ontwikkelingen. Technologie is voor veel bedrijven noodzakelijk om hun ambitieuze groeidoelstellingen te bereiken. CTO’s en CIO’s liggen daar regelmatig wakker van. Met name omdat ze het gevoel hebben dat ze niet genoeg weten, of dat ze met de veelheid aan informatie de snelle vooruitgang in de IT niet kunnen bijbenen. De grootste uitdagingen hierbij zijn data en AI.

Waar valt winst te behalen voor de CIO en CTO in 2022?

CIO’s worden uitgedaagd om groeiambities niet alleen te faciliteren maar ook vorm te geven. IT zal niet ondersteunend, maar leading zijn in het bereiken van bedrijfsdoelen. Om succesvol te zijn zal de CIO de sprong moeten maken naar de rol van techleider in business.

De transformatie van ondersteunend naar leidend, vraagt CIO’s hun eigen prioriteiten te stellen en zich te richten op de factoren die IT een katalysator maken voor de business. McKinsey definieert de volgende 6 prio’s voor CIO’s in 2022.

Kennis van de business binnen IT-marketing

IT en de CIO zijn binnen bedrijven nog te vaak uitvoerders van de technologiestrategie en hebben geen diepgaand gevoel bij klanten en hun e-commerce en online ervaringen. Binnen techbedrijven ligt dit anders, daar werken ontwikkelaars nauw samen met productteams en klanten, en pikken daardoor al snel klantbehoeften op. Die vervolgens weer direct vertaald worden naar het softwareproduct. De technische teams zouden onderdeel van product- en salesteams moeten zijn en de CIO betrokken bij de business.

De focus in de technologiestrategie op cloud


Behalve grote kostenbesparingen kan de cloud new business (nieuwe markten), innovatieve werkwijzen en nieuwe inkomstenbronnen opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld door het efficiënter verzamelen en analyseren van data, nieuwe behoeften van de doelgroep ontdekken en nieuwe diensten en producten ontwikkelen. CIO’s moeten zich niet alleen richten op die delen in de organisatie die optimaal profiteren van de cloud op het gebied van snelheid en schaalbaarheid, maar ook het IT-bedrijfsmodel aanpassen om nieuwe waarde te creëren.

Technologisch talent binnenhalen en binnenhouden via IT-marketing


Technologisch toptalent binnenhalen kan de beste zet zijn die bedrijven kunnen maken wanneer ze waarde willen creëren. Maar het is minstens zo belangrijk om je talent een optimale werkervaring te kunnen bieden, zodat ze ook blíjven. Denk aan: goed leiderschap, heldere doelstellingen formuleren, een omgeving waarin werknemers zich psychologisch veilig voelen – en problemen snel zullen aankaarten, een uitstekende planning en optimale ontwikkeltools.

Aanpassingsvermogen is de belangrijkste skill om te slagen


Bedrijven die zich snel aanpassen en snel leren, hebben een grotere kans om ontwikkelingen in de technologie bij te houden. Zoals het integreren van nieuwe technologie of developers een nieuwe codetaal laten leren. Dit zorgt er ook voor dat talent blijft, aangezien getalenteerde mensen graag in een organisatie werken waar ze hun skills kunnen laten groeien. Maak van technische geletterdheid echt een prioriteit binnen je bedrijf, door ook niet-technische mensen te trainen door omscholings- of bijscholingscursussen.

Beveiliging is een zaak voor iedereen


Cyberaanvallen zijn een reële bedreiging met enorme consequenties. Toch wordt beveiliging vaak gezien als een noodzakelijk kwaad dat tijd kost, projecten vertraagt of de flexibiliteit van een bedrijf in de kiem smoort. Beveiliging is niet alleen ‘iets voor ontwikkelteams,’ maar gaat iedereen binnen het bedrijf aan en moet onderdeel van de bedrijfscultuur zijn. Beveiliging kan op een agile manier in elke fase van de softwareontwikkeling geïntegreerd worden, in plaats van een check aan het einde. CIO’s kunnen zich ook toeleggen op een ‘security as code’-aanpak, zoals het implementeren van automatische beveiligingstests in de code zelf.

Niet meer data, maar betere data


Data is de levensader van de business maar bedrijven verzamelen er vaak zoveel van, dat ze moeite hebben om de data te duiden. Datagebruikers kunnen zo 40% van hun tijd kwijt zijn aan het zoeken naar gegevens, en 30% aan het interpreteren ervan. Kwalitatieve data zijn belangrijk als een bedrijf waarde of new business wil creëren. Als CIO kun je effectief databeheer stimuleren door het opschalen van data, analyses en AI, met de daarbij behorende teams om de data en machine learning-activiteiten te managen.

Meer weten over de 6 prio’s voor CIO’s van McKinsey? Lees hier het volledige rapport.

Ben je geïnteresseerd in de doelgroep CIO’s en CTO’s en wil je weten hoe je ze op de meest effectieve manier kunt bereiken en engagen? Als IT-marketing bureau is dat onze expertise. Neem contact met ons op.

News & Blogs

Lange buyer journeys van IT beslissers
IT branding strategie
IT marketing
IT contentstrategie
Waarom content creatie niet zonder onderzoek kan
IT marketing
IT branding strategie
IT contentstrategie
Hier ligt de IT manager wakker van en moet je met IT marketing op inspelen
marketing inzichten in IT doelgroep voor IT marketing
marketing inzichten IT managers