Partner marketing

Vormen van partnermarketing voor IT-bedrijven

Hoe meer, hoe beter: dat is het credo achter partnermarketing, dat erg populair is in IT-marketing. In deze manier van samenwerken bundelen twee organisaties hun krachten voor hetzelfde marketingdoel. Hierdoor hebben zij minder kosten, meer bereik en dubbel zoveel resultaat. Maar welke vormen van partnermarketing voor IT-bedrijven zijn er? En wat werkt het beste voor jouw organisatie? Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen bij je zoektocht naar jouw ideale B2B-partnermarketing.

Partnermarketing, ook wel partnershipmarketing genoemd, omvat een strategisch partnerschap tussen twee organisaties waarin beide samenwerken om wederzijdse doelen te bereiken en is erg populair in IT-marketing. De doelen van partnermarketing voor IT-bedrijven kunnen bestaan uit het creëren van naamsbekendheid, het genereren van leads of het verhogen van de verkoop via nieuwe kanalen. Deze twee bedrijven zijn meestal vergelijkbaar genoeg om verwante doelgroepen aan te trekken, maar verschillend genoeg zodat elk bedrijf nieuwe business voor het andere kan binnenhalen. Aan partnermarketing kan op diverse manieren invulling worden gegeven. Het is dan ook een parapluterm die kan worden opgedeeld in subcategorieën. De bekendste vormen van B2B-partnermarketing zijn:

Channel marketing voor IT-bedrijven

Channel marketing is een samenwerking waarin externe bedrijven jouw product of dienst aan een breder publiek verkopen via hun eigen kanalen. Een voorbeeld hiervan is een IT-organisatie die jouw SaaS-product integreert en aanbiedt als één complete IT-oplossing. Een ander voorbeeld is een consultancy die klanten adviseert over jouw producten of diensten.

Channel marketing is meer dan slechts het promoten van een jouw product via advertentie- en marketingkanalen. Vaak zijn channel partners bedrijven op zich, dus als je meerdere channel partners hebt, heb je meerdere afzonderlijke bedrijven die hetzelfde product actief verkopen. Het belangrijkste voordeel van channel marketing is dat jouw producten of diensten doelgroepen kunnen bereiken waartoe je anders geen toegang zou hebben. Channel partners profiteren er zelf ook van – meestal ontvangen ze een percentage van de productverkoop of een korting op bulkaankopen (die ze vervolgens doorverkopen).

Channel partnermarketing werkt het beste voor gevestigde bedrijven met een vaste verkoopcyclus die op zoek zijn naar een manier om nieuwe markten te bereiken en nieuwe klanten te werven. De uitdaging van channel marketing zit in het selecteren van de juiste partners en wat het beste werkt voor het algehele verkoopproces.

Strategische partnership marketing voor IT-bedrijven

Strategische partnership marketing staat ook wel bekend als co-branding of co-marketing. Het omvat een strategische samenwerking tussen twee bedrijven die een nieuw product of aanbod ontwikkelen. Elk bedrijf blijft onafhankelijk, maar beide bedrijven bundelen hun krachten om een nieuw publiek te bereiken, beide merken te versterken en gemeenschappelijke doelen te bereiken die ze alleen misschien niet zouden kunnen bereiken.

Bij strategische partnership marketing werkt een bedrijf samen met een niet-concurrerend, maar gerelateerd merk om hun beide doelgroepen voordelen te bieden. Deze voordelen kunnen producten, diensten of unieke voordelen van het ene merk omvatten die beschikbaar worden gesteld aan klanten van het andere merk. Het draagt bij aan de branding van beide bedrijven en positioneert elk bedrijf voor een nieuwe markt. Een bekend voorbeeld is Apple Pay. Deze samenwerking tussen Mastercard en Apple zorgde voor een revolutionaire manier in betalen met je telefoon waar beide partijen zich mee onderscheiden in de markt.

Deze vorm van marketing kan goed werken voor elk type bedrijf. Belangrijk is wel dat het partnerschap zorgvuldig wordt vormgegeven. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat beide merken gelijke voordelen ondervinden en dat de samenwerking zinvol is voor de doelgroep van beide organisaties. 

Contentmarketing voor IT-bedrijven

Contentmarketing is een vorm van partnermarketing die waardevolle en relevante content gebruikt om klanten aan te trekken en te overtuigen, wat uiteindelijk resulteert in meer verkoop en bedrijfsgroei. In deze samenwerking investeren twee organisaties gezamenlijk in de creatie van content waar beide partijen voordelen uit halen. Het is anders dan traditionele marketingmethoden omdat het over het algemeen minder gericht is op directe verkoop. Het biedt namelijk klanten nuttige en relevante informatie die de expertise laat zien en ook de betrouwbaarheid versterkt. Bovendien vergroot je er ook de vindbaarheid (SEO) op Google mee, wat indirect leidt tot een groter bereik.

Deze vorm van partnermarketing uit zich in het creëren van content die onder het publiek van beide doelgroepen wordt verspreid, content die het andere merk promoot of content die een gezamenlijke oplossing uitlicht. De opties zijn talrijk: blogs, podcasts, webinars, whitepapers… en dat zijn slechts de bekendste voorbeelden van content. Het uiteindelijke doel van contentmarketing is het vergroten van het bereik en de SEO-voordelen die eruit gehaald kunnen worden.

Doordat contentmarketing zo veelzijdig is, is het geschikt voor iedere organisatie van ieder formaat. Daarin zit tegelijkertijd ook de uitdaging: omdat er zoveel content wordt gemaakt, is het van groot belang om kwalitatief zeer onderscheidend te zijn. De content moet steengoed zijn om écht het verschil te maken.

Waarom B2B-partnermarketing voor jouw IT-organisatie werkt

Ongeacht het type partnermarketing dat je aangaat, kunnen alle soorten je aanzienlijke voordelen opleveren. Het zorgt er namelijk voor dat je nieuwe en relevante doelgroepen bereikt die jouw organisatie anders niet bereikt. Het kan je helpen uit te breiden naar verschillende markten zodat je jouw omzet snel kunt verhogen en groei kunt schalen. Wanneer een derde partij jouw producten of diensten onderschrijft, zul je warmere leads binnenhalen die eerder overtuigd zullen raken. Of je nu een klein bedrijf bent dat meer naamsbekendheid wil of een groot bedrijf dat snel marktaandeel wil winnen: de juiste B2B-partnermarketing kan van onschatbare waarde zijn.

Bij DNA \ LTB zijn wij als IT-marketingbureau gespecialiseerd in contentmarketing voor IT-bedrijven. We hebben deskundige IT-experts in huis die elk onderwerp met oog voor detail aanpakken en omzetten in wervende content. We gaan er graag met je over in gesprek! Ontdek onze expertises of plan direct een afspraak in.