IT content strategie

IT’ers vrezen enorm toekomstig personeelstekort vanwege voorkeur van jongeren voor ‘sexy’ IT

IT’ers maken zich grote zorgen over het tekort aan IT-personeel in de komende jaren, omdat ze zien dat jongere professionals voornamelijk in ‘sexy’ IT willen werken: data en AI. Ze vrezen een toekomst waarin het op alle vlakken aan experts ontbreekt. Naast de snelle veranderingen binnen IT en het personeelstekort in het algemeen, verwachten ze dat dit gebrek aan IT-basiskennis de groei van de sector zal belemmeren. Hierdoor zullen organisaties niet goed mee kunnen komen met de ontwikkelingen, wat ze kwetsbaar maakt voor hackers. Deze alarmerende conclusie kan worden getrokken uit een onderzoek dat onder zo’n 400 IT’ers is uitgevoerd door IT-marketingbureau DNA \ LTB.

IT trekt jongeren aan, maar voornamelijk in de ‘sexy’ IT-specialismes

De voor het onderzoek geïnterviewde IT’ers zien dat jongere IT-professionals meer geïnteresseerd zijn in werken in ‘sexy’ IT-specialismes zoals data en kunstmatige intelligentie. Terwijl traditionele IT-rollen zoals netwerk- en systeembeheer of cybersecurity over het hoofd worden gezien. Dit leidt tot een gebrek aan kandidaten voor deze kritieke functies, wat terug te zien is in de vele vacatures die nu al moeilijk vervulbaar zijn – laat staan in de toekomst. Dit zorgt er ook voor dat er minder mankracht is voor verouderde systemen en het implementeren van innovaties, wat kan leiden tot een verzwakte cybersecurity.

Cruciaal om IT’ers te bereiken met verschillende kanalen

Het onderzoek concludeert verder dat ten opzichte van vorig jaar de naamsbekendheid van een IT-partij belangrijker geworden is voor zakelijke beslissers. Ook geven IT’ers aan dat video’s bekijken hun favoriete manier is om informatie tot zich te nemen. Omdat Google een nóg grotere rol speelt in de customer journey van de IT-doelgroep, wordt het belang van multichannelmarketing om IT’ers te bereiken, benadrukt

Wake-upcall voor IT-bedrijven

Volgens Dimphy van Heusden, CEO van DNA \ LTB, is het onderzoeksrapport een belangrijke wake-upcall for IT-organisaties: “Bedrijven en organisaties zijn enorm afhankelijk van IT-personeel om te functioneren, zeker nu digitalisering steeds meer de norm wordt. Ze zouden onmiddellijk actie moeten ondernemen om dit probleem aan te pakken. Door het belang van traditionele IT-rollen te promoten, en meer kansen te bieden voor opleiding en loopbaanontwikkeling op deze gebieden. IT-organisaties moeten investeren in hun employer branding om zich te onderscheiden en de schaarste in technisch personeel te verminderen. Dat is nu in 2023 al cruciaal, en helemaal in de toekomst.”

IT-barometer voor CMO’s: editie 2023

Het onderzoek is uitgevoerd door Marketing Insights van IT-marketingbureau DNA \ LTB. De ‘IT-barometer voor CMO’s: editie 2023’ is een voortzetting van eerdere onderzoeken naar de IT-doelgroep, waarin diepgaande marketinginzichten om deze beter te bereiken en te converteren centraal staan. Het volledige onderzoeksrapport biedt onder andere inzicht in online gedrag van IT’ers, contentbehoeften en uitdagingen, evenals aanbevelingen voor bedrijven die effectievere marketingcampagnes – gericht op IT’ers – willen maken.