Marketeers: het is tijd om vooruit te denken!

Als marketeers zijn we dol op statistieken. We houden continu in de gaten hoeveel websitebezoekers we hebben, hoeveel leads we genereren en welke marketingcampagne het meeste oplevert. Maar als je eerlijk tegen jezelf ben belemmeren al deze getallen en percentages je om verder te kijken en weer creatief te zijn.

Natuurlijk, als je de onderneming vertelt hoe jouw campagnes presteren, is het van belang om positieve resultaten te laten zien. Er is inmiddels meer druk dan ooit op CMO’s en marketeers om de ROI van marketing te bewijzen. Waar succes voorheen niet meetbaar gemaakt hoefde te worden, wordt nu op iedere euro gelet. Bovendien denkt iedereen in het bedrijfsleven tegenwoordig marketeer te zijn.

Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat de moderne (analytische) technologie heeft bijgedragen aan de uitbreiding van de rol van marketing als een essentiële rol in de algehele bedrijfsvoering en bepalen van de mate van succes.

Maar het is tijd voor een realiteitscheck. De niet-aflatende focus op hoe goed je presteert, verkleint de kansen om je marketinginitiatieven te verbeteren en bedrijfsresultaten te vergroten.

Eerst moeten we misschien duidelijk maken wat we bedoelen met ‘vooruitdenken’. We denken namelijk echt niet dat je zo vol van jezelf en achterover aan het leunen bent.

Het is alleen een eye-opener dat wat een grote prestatie kan lijken vanuit één hoek, vaak minder indrukwekkend lijkt als je een stapje terug doet en het grotere geheel in ogenschouw neemt.

Neem bijvoorbeeld merkbekendheid. De meeste B2B-marketeers zijn erg blij met een merkbekendheid van 50 procent, toch? Maar als we dat in de juiste context plaatsen zullen er binnen die 50 procent bedrijven zijn die weten wie je bent, maar de voorkeur geven aan een van je concurrenten. Anderen hebben misschien jouw diensten niet nodig of kunnen dit niet betalen. Dan zijn bij de andere 50 procent potentiële klanten die openstaan ​​voor zakendoen met jouw bedrijf, maar die jou dus niet kennen. Wat zegt het cijfer van 50 procent merkbekendheid je dan?

Het is dus heel belangrijk om goed vooruit te blijven kijken, te bepalen of de indicatoren voor succes nog steeds relevant zijn of dat je ze moet bijstellen. Zijn het inderdaad nog zaken waar jij je nieuwe business uit gaat halen, of zijn er nieuwe factoren waar je je op moet richten? Zijn er nieuwe strategieën, markten en kansen die je nu niet ziet omdat je aan het sturen bent op andere zaken? Maak dus ruimte om nieuwe dingen uit te proberen en bestaande kritisch te bekijken.

Nog niet overtuigd? We schrijven binnenkort over de twee enorme kansen die B2B-merken bijna altijd over het hoofd zien als ze zich beginnen te fixeren op marketingstatistieken voor de korte termijn!