IT content strategie

Onderzoeksrapport laat nieuwe trends 2023 zien in contentconsumptie van IT’ers

Blaricum, 2 maart 2023 | CMO’s, marketingmanagers en marketeers van IT-bedrijven die hun IT-doelgroep willen bereiken, hebben te maken met voortdurende uitdagingen. Inflatie, bezuinigingen en personeelstekort zorgen voor beperkte marketingbudgetten. Terwijl IT-bedrijven juist nu moeten blijven investeren, om top of mind te blijven bij hun prospects. Marketingprofessionals van IT-bedrijven zullen de marketingontwikkelingen dus scherp in de gaten moeten houden. En met slim uitgekiende contentmarketingstrategieën en digital-first-oplossingen de concurrentie succesvol aangaan.

De Marketing Insights-afdeling van DNA \ LTB doet minimaal een keer per jaar onderzoek naar de IT-doelgroep. Ook in 2023 heeft DNA \ LTB  weer zo’n 400 IT’ers ondervraagd en met de resultaten een onderzoeksrapport samengesteld dat laat zien wat de IT’er van nu beweegt, interesseert en vooral, consumeert. Met de bevindingen uit dit rapport kunnen marketeers hun leadgeneratie nog preciezer afstemmen op de beweging in de markt. Waardoor je als IT-bedrijf met deze extra informatie net wél die klant binnenhaalt, waar een ander wellicht geen respons krijgt.

Het onderzoeksrapport ‘IT-barometer voor CMO’s 2023’ maakt een analyse van de interesses, contentbehoeften en voorkeuren van de IT-doelgroep. Marketingprofessionals hebben hiermee inzicht in hoe deze doelgroep het beste bereikt kan worden voor maximaal resultaat. Hierbij laat het rapport niet alleen de resultaten van dit jaar zien, maar maakt ook de vergelijking met vorig jaar, om zo relevante ontwikkelingen te duiden.

Hoe IT’ers zich zakelijk laten informeren

Corona gaf destijds de aanzet tot thuiswerken en extreem veel online meetings. Als het erom gaat hoe IT’ers zich zakelijk laten informeren, zou je als marketingprofessional kunnen denken dat de IT’er – moe van het scherm – fysieke kennisevenementen aantrekkelijker vindt dan online kennissessies. Toch staan deze fysieke kennisevenementen in het onderzoeksrapport pas op de vijfde plaats. En lijken online kennissessies op plaats vier, toch meer in trek te zijn.

Op de derde plaats staat Google die zowel de fysieke evenementen als online sessies inhaalt qua populariteit. IT’ers maken dus meer gebruik van Google dan voorheen, om zakelijke informatie tot zich te nemen. Daaronder vallen websites van IT-bedrijven, casestudy’s en (kennis)blogs. Daarom wordt SEO in 2023 een serieus onderdeel van de marketingstrategie. Hubspot weet te melden dat 88% van de marketeers die SEO al inzetten in 2022, hier in 2023 nog steeds of zelfs meer budget voor zullen vrijmaken. Zoekmachineoptimalisatie is dus een onmisbaar onderdeel in de leadgeneratie van IT-bedrijven geworden.

LinkedIn staat op de tweede plaats, nog steeds een belangrijk kanaal voor IT’ers om zakelijk geïnformeerd te worden. Maar let op: houd het kort. Want langere teksten lezen ze liever niet.

Op de eerste plaats: informatie via het eigen netwerk

Helemaal bovenaan staat het eigen netwerk. Bijna 10% meer IT’ers dan vorig jaar zegt dat zij zich vooral via het eigen netwerk zakelijk laten informeren.

Het onderzoeksrapport ‘IT-barometer voor CMO’s 2023’ werpt een brede en diepgaande blik op de IT-doelgroep met thema’s als identiteit, mediaconsumptie, evenementen en de rol van naamsbekendheid.  Download hier het onderzoeksrapport.

Over DNA \ LTB

Marketingbureau DNA \ LTB is opgericht in 2014 door Dimphy van Heusden. Het bureau is gespecialiseerd in b2b-marketing voor IT- en softwarebedrijven. Marketing Insights is de onderzoekstak binnen de organisatie, en richt zich op kwalitatief en kwantitatief onderzoek naar de IT-doelgroep. Bekende opdrachtgevers van DNA \ LTB zijn Equinix, Oracle, LCL, Conclusion en Less or More.