hubspot certified partner

De inzet van persoonlijke video in IT-marketing

Het is natuurlijk allang bij iedereen bekend: video heeft zich bewezen als zeer effectief communicatiemiddel! Ook binnen IT-marketing is de inzet van video onmisbaar. Dat lees je ook in ons onderzoek onder IT’ers.

De cijfers liegen er niet om:

  • Video is 4 keer effectiever in het betrekken van mensen dan statische content
  • 79% van de consumenten geeft aan dat ze liever een video zien om een product te leren kennen
  • Een video krijgt gemiddeld 200 tot 300% meer clicks dan statische content
  • Door video zijn mensen bijna 2 keer meer geneigd om een product daadwerkelijk aan te schaffen

(Frankwatching, 2017)

De succesformule voor IT-marketing


Als marketeer heb je tegenwoordig een breed scala aan effectieve (digitale) tools tot je beschikking. Maar hoe verander je nu echt de klantbeleving? Video heeft bewezen een heel goed middel te zijn om je klanten aan je te binden.

Een ander essentieel element is de persoonlijke benadering. Stel je klant centraal, spreek hem direct aan en stem je boodschap specifiek af op de wensen en behoefte van je klant. Het opstellen van een buyer persona kan hierbij erg goed helpen.

Lees er meer over in de blog: Buyer Persona

Als je video en de persoonlijke benadering combineert, heb je de succesformule te pakken: personal video!

Personal video voor IT-bedrijven


Ik hoor je bijna denken: ja hoor nu ook nog een persoonlijke video! Hoe krijg ik dit nu weer voor elkaar? Maar zo lastig is dit niet en het kan op tal van verschillende manieren.

Met een personal video breng je video marketing naar een hoger level. Hoe? Dit kan variëren van kleine aanpassingen zoals een naam, adres of laatste aankoop tot totale afstemming op de behoefte en interesses van de klant.

Waar het om draait is dat je met zorg kijkt naar de relevantie van de informatie voor je klant. Je triggert je klant door hem te confronteren met een video met persoonlijke informatie over hemzelf. Op deze manier voelen consumenten zich speciaal, begrepen en gewaardeerd. En dat is nu precies het gevoel dat je aan je klant wilt geven!

Stappenplan voor personal video


Om ervoor te zorgen dat je direct aan de slag kan, hebben we een stappenplan voor je gemaakt. Zo kun je direct gaan brainstormen over jouw persoonlijke video:

Stap 1 : Verzamel de juiste gegevens
Om een persoonlijke video te kunnen maken, heb je natuurlijk data nodig. Je eerste stap is om deze gegevens op te zoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan CRM en CMS. Je zult versteld staan van de informatie die je kunt gebruiken!

Stap 2: Inzicht in je customer journey
We noemden het al eerder: het draait allemaal om relevantie van je boodschap. Het juiste bericht, op het juiste moment in de juiste vorm bij de juiste persoon. Om dit te kunnen bewerkstelligen heb je inzicht in je klant nodig. Je moet hem echt kennen van haver tot gort. Als je de customer journey goed in kaart brengt, kun je dus ook de verbeterpunten in kaart brengen. Stel jezelf de vraag: Op welk moment kan de personalisatie de boodschap nog relevanter en krachtiger maken?  Denk aan momenten binnen de customer journey waar je de conversie kunt verhogen, kosten kunt verlagen of de persoonlijke klantbeleving kunt optimaliseren.

Stap 3: Concept en distributie
Naast het hebben van het juiste bericht op het juiste moment, is het hebben van kwalitatieve video content natuurlijk net zo belangrijk! Dit hoeft niet per se altijd de hoofprijs te kosten. Denk na over manieren die je klanten raken en geef ze de ervaring die ze verdienen. Dit kan door middel van bestaande content, maar ook door het creeren van nieuwe content, waarbij de personalisatie direct vanaf het begin wordt meegenomen.

Kies vervolgens ook voor het juiste kanaal om je video te verspreiden. Ook dit hangt natuurlijk af van de fase waarin je klant zich bevindt en waar de content op is afgestemd. Maak een gericht distributieplan!

Stap 4: Het resultaat
Nu je de drie voorgaande stappen hebt doorlopen, ben je nu bij het resultaat aangekomen. Je hebt een gave video gemaakt die precies aansluit bij de behoefte van je klant en bij je bedrijfsdoelstellingen. Super goed gedaan! Het is tijd om je video live te zetten!

Een supermooi voorbeeld van een personal video is die van Coolblue. Goed ingespeeld op de klantreis en gekeken waar zij in het proces nog waarde konden toevoegen. Wij vinden dat het gelukt is, maar oordeel zelf:

Stap 5: Meten = weten
Na het live gaan van je video is het superbelangrijk dat je kijkt naar wat er gebeurt en je video hier direct op aanpast. Het mooie van de online wereld is dat je alles kunt meten.

Merk je bijvoorbeeld dat de kijker niet het geduld heeft om je korte introductie uit te kijken? Knip dit er dan uit en kom direct ter zake. Dat is het mooie van meten. Je kunt de resultaten direct zien en dus ook aanpassen.

Ben jij helemaal klaar voor personal video? Wij zijn benieuwd. Mocht je vragen hebben, neem dan even contact met ons op!

DOWNLOAD Q&A INBOUND MARKETING