Employer branding voor IT bedrijven

Sales automation en het belang voor succesvolle IT-marketing

Voor iedereen die in IT-sales werkt is het bekend. Veel van de teksten en berichten die verstuurd worden, wanneer je potentiële klanten benaderd, hebben gelijkenissen. Het is dan ook een tijdrovende klus om elke keer een soortgelijke tekst te typen en handmatig bij te houden wanneer berichten opgevolgd moeten worden. Tijd die je liever besteedt aan het daadwerkelijk in gesprek zijn met prospects of klanten waarvan je weet dat er een behoefte is aan jouw product of dienst. Daarom is het een goed idee om deze terugkerende activiteiten te automatiseren kun je gebruik maken van sales automation, een onmisbare tool in IT-marketing en -sales.

Gebruiken van tooling voor automation

Voordat we duiken in wat sales automation is, wil ik je vertellen dat we bij DNA \ LTB gebruik maken, en gecertificeerd partner zijn, van HubSpot. HubSpot is een CRM-, marketing- & salestool die jouw organisatie kan helpen groeien. In dit blog leg ik je kort uit wat sales automation is en hoe wij dit in HubSpot aanpakken.

Sales automation in IT-marketing neemt tijdrovende zaken uit handen

Door het salesproces vooraf in te richten kan er een hoop tijd bespaard worden. Voordat de reach-out gebeurt, stel je eerst een aantal ‘templates’ op. Dit is een format dat je bijna knip-en-klaar erbij kan pakken bij het benaderen van een lead. Dit doe je bijvoorbeeld voor de eerste reach-out, maar ook voor een tweede, derde en zo nodig vierde e-mail. Het is wel belangrijk dat je de mail afstemt op het individu/profiel dat je gaat benaderen. Hiervoor kunnen zogeheten tokens gebruikt worden, waar bijvoorbeeld automatisch de voornaam en bedrijfsnaam in de mail opgenomen kunnen worden. Afgezien van de tokens is het natuurlijk wel van belang om alsnog te kijken of de mail passend is voor de persoon naar wie je deze stuurt. Een ander belangrijk onderdeel van je template is het opnemen van een meeting link. Dit is, zoals de naam het al aangeeft, een link waarbij leads direct in jouw agenda een meeting kunnen plannen.

Opvolging van IT-sales activiteiten

Wanneer de templates zijn geschreven voor de functies waarop je focust komt de volgende stap. Het instellen van een ‘sequence’. Dit betekent dat je gaat aangeven wanneer je welke e-mail wilt sturen en binnen hoeveel dagen ze verstuurd moeten worden. Zo stel je bijvoorbeeld in dat de eerste e-mail op maandag verstuurd moet worden, de follow-up mail op woensdag, de derde mail op vrijdag etc. Hiermee zorg je ervoor dat de e-mails automatisch gestuurd worden naar je leads. Dus ook hier weer: meer tijd over om in gesprek te zijn met je prospects of klanten. Ook kan je bij een sequence instellen dat wanneer een lead een reply stuurt op één van je mails, de sequence automatisch eindigt. Zo voorkom je dat hij of zij de overige e-mails ontvangt, omdat je al in een verder stadium in het salesproces bent.

Dit alles samen zorgt ervoor dat je efficiënter en effectiever aan de slag kunt als het gaat om sales.

Aandachtspunten en voordelen van sales automation in IT-marketing

Hier nog even alle aandachtspunten en voordelen van sales automation op een rijtje:

\ Maak meerdere templates, zoveel als je denkt nodig te hebben.

\ Stem de templates af op het individu en maak gebruik van tokens. Zo bespaar je tijd én zijn je e-mails gepersonaliseerd.

\ Voeg meeting links toe in je templates, zodat je prospect direct een meeting in je agenda kan plannen.

\ Stel bij het starten van een sequence in over hoeveel dagen verspreid, de e-mails verstuurd moeten worden en voorkom hierdoor ‘vergeet momenten’ als het gaat om leadopvolging.

\ Door het gebruiken van templates en sequences blijft er meer tijd over voor gesprekken met klanten.

Aan de slag met sales automation?

Wil je meer weten over sales automation of hoe het jou kan helpen binnen je organisatie? Als gespecialiseerd IT-marketingbureau helpen we je graag. Neem contact met ons op of plan een HubSpot demo bij ons in!

News & Blogs

Lange buyer journeys van IT beslissers
IT branding strategie
IT marketing
IT contentstrategie
Waarom content creatie niet zonder onderzoek kan
IT marketing
IT branding strategie
IT contentstrategie
Hier ligt de IT manager wakker van en moet je met IT marketing op inspelen
marketing inzichten in IT doelgroep voor IT marketing
marketing inzichten IT managers