Het flywheel
Hoe de overstap van de funnel naar een flywheel (vliegwiel in het Nederlands) de bedrijfsgroei en klanttevredenheid stimuleert.
Binnen iedere marketing- of salesafdeling wordt gesproken over salesfunnels of marketingfunnels. Elke zichzelf respecterende sales of markteer kan een funnel uittekenen van lead, naar marketing qualified lead (MQL), naar sales qualified lead (SQL) richting klant en alle stappen ertussenin. Jarenlang hebben bedrijven hun bedrijfsstrategieën rond de funnel gestructureerd – en het werkte. Maar recent zijn marketeers en sales gaan inzien dat de funnel zijn beperkingen heeft. Tegenwoordig hebben referenties, customer cases en mond-tot-mondreclame de grootste invloed op het aankoopproces, wat betekent dat de traditionele funnel één grote fout heeft: het ziet klanten als een bijzaak, niet als een drijvende kracht. Funnels produceren klanten, maar denken niet na over hoe deze klanten jou vervolgens kunnen helpen groeien. Het flywheel biedt de uitkomst.
Wat is het flywheel?
In tegenstelling tot de funnel is het flywheel opmerkelijk in het opslaan en afgeven van energie – en dat blijkt behoorlijk belangrijk te zijn bij het nadenken over jouw bedrijfsstrategie. Uitgevonden door James Watt, is het flywheel simpelweg een wiel dat ongelooflijk energiezuinig is. De hoeveelheid energie die het opslaat, is afhankelijk van hoe snel het draait, de hoeveelheid wrijving die het tegenkomt en de grootte ervan. Zie het als de wielen van een trein of een auto.
Deze energie is vooral nuttig wanneer je nadenkt over hoe klanten jouw bedrijf kunnen helpen groeien. Neem de traditionele funnel in gedachten:
Wat gebeurt er met klanten in de funnel? Ze zijn het resultaat – niets meer, niets minder. Alle energie die je hebt besteed om die klant te werven, is meteen na de aankoop verloren. Niet meer dan eens is dat ook de feedback van klanten: na de aankoop worden ze volledig vergeten. Waardoor het bedrijf ook niet meer top of mind is.
Met het flywheel gebruik je het momentum van jouw tevreden klanten om referenties te krijgen en daarmee nieuw business te genereren. Kortom, jouw bedrijf blijft draaien.
Hoe het flywheel werkt
Als je jouw activiteiten bekijkt als een flywheel in plaats van als een funnel, neem je andere beslissingen en pas je de strategie aan. Om je te laten zien wat we daarmee bedoelen, leggen we eerst uit hoe het flywheel werkt.
Zoals we hierboven vermelden, hangt de hoeveelheid energie of momentum die je flywheel bevat af van drie dingen:
- Hoe snel je het draait
- Hoeveel wrijving er is
- Hoe groot het is
De meest succesvolle bedrijven zullen hun bedrijfsstrategieën aanpassen om alle drie de aspecten aan te pakken. De snelheid van jouw flywheel neemt toe wanneer je kracht toevoegt aan gebieden die de grootste impact hebben – zoals klantenservice. Door zich te concentreren op hoe je jouw klanten succesvol kunt maken, zullen ze hun succes waarschijnlijker doorgeven aan potentiële klanten.
Vergeet niet dat elk bedrijf anders is en de manier waarop je jouw flywheel ontwerpt, afhankelijk is van jouw bedrijfsmodel. Zoek uit welke teams en afdelingen van jouw bedrijf de grootste impact op de groei hebben. Personaliseer jouw flywheel door gebruik te maken van die inzichten en kracht uit te oefenen op die gebieden.
Omdat je kracht op het flywheel uitoefent, moet je ervoor zorgen dat niets hier tegenin gaat – dat betekent dat je de wrijving uit je bedrijfsstrategie verwijdert. Je kunt wrijving verminderen door te kijken hoe jouw teams zijn gestructureerd, waarom klanten naar een ander gaan en waar potentiële klanten vast komen te zitten in de klantreis. Zijn jouw teams op elkaar afgestemd of werken ze in silo’s? Zijn jullie prijzen eenvoudig of is het ondoorzichtig? Kunnen prospects met jouw bedrijf in contact komen hoe, wanneer en waar ze willen of worden ze gedwongen jouw strikte proces te volgen?
Hoe hoger de snelheid en minder de wrijving, des te meer promotors er van jouw bedrijf zullen zijn. En al die promotors zorgen voor één groot flywheel.
Inbound marketing en het flywheel
Je vraagt je misschien af hoe de inbound methodiek hierin past. Met de komst van het flywheel is ook de inbound methode opnieuw ontworpen, ook deze is tegenwoordig een cirkel. Het richt zich op het bouwen van een flywheel dat aantrekt, betrekt en verrast – het creëren van een bedrijf dat klanten vooropstelt. Met behulp van de inbound methode, lijn je al je teams zodanig op dat ze kunnen aantrekken (attract), betrekken (engage) en verrassen (delight). Je doet dit door meer kracht uit te oefenen, wrijving op jouw flywheel te verminderen en een geweldige ervaring te bieden gedurende de hele klantreis.
Bedrijven die ervoor kiezen om het flywheelmodel te gebruiken in plaats van de typische funnel, hebben een enorm voordeel omdat zij niet de enige zijn die hun bedrijf helpen groeien – hun klanten helpen hen ook groeien.
Dat is een veel efficiëntere manier om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden.
Het flywheel helpt ook wrijving te elimineren en onzorgvuldige handoffs tussen teams te verminderen. In het funnelmodel worden klanten vaak verschoven van marketing naar sales naar klantenservice. Dit kan leiden tot een vrij onaangename klantervaring. Maar met het flywheelmodel is het aan elk team in het hele bedrijf om klanten aan te trekken, te betrekken en te verrassen. Wanneer alle teams zijn afgestemd op de inbound methodologie, kun je een meer holistische, prettige ervaring bieden aan iedereen die interactie heeft met jouw bedrijf.
Waarom dit belangrijk is voor jou
Het flywheelmodel is een uitgebreidere, uniforme manier om de krachten weer te geven die de groei van jouw bedrijf beïnvloeden.
De acties die door elk team in jouw bedrijf worden ondernomen, beïnvloeden elkaar. Jouw marketinginput beïnvloedt hoe snel prospects door het salesproces bewegen. De sales afdeling beïnvloedt hoe waarschijnlijk het is dat prospects gelukkige en succesvolle klanten worden. En natuurlijk hebben de ondersteunende en serviceactiviteiten er invloed op of jouw klanten promoters worden – mensen die je aanbevelen bij hun collega’s – of hun netwerken juist waarschuwen om weg te blijven.
Vandaag de dag is 57% van de B2B-aankoopprocessen voltooid voordat kopers ooit contact opnemen met leveranciers. En kopers kijken niet naar het marketingmateriaal van jouw bedrijf om die beslissing te nemen: externe beoordelingssites, peer-to-peer-aanbevelingen en mond-tot-mondreclame spelen een grotere rol bij het kopen van beslissingen dan ooit tevoren. Tegelijkertijd daalt het algehele vertrouwen in bedrijven: 81% van de kopers vertrouwt meer op de aanbevelingen van hun familie en vrienden dan het zakelijke advies van bedrijven en 55% geeft aan minder vertrouwen te hebben in de bedrijven waarbij ze kopen dan voorheen.
Gesprekken vinden op meer plekken plaats, onder meer mensen, dan ooit tevoren. De funnel was een goede weergave van hoe kopers zich vroeger oriënteerden op producten – ze vonden (of ontvingen) marketingmateriaal, ze moesten met sales praten om meer informatie in te winnen, en toen werden ze klant.
Maar dat is niet hoe mensen vandaag de dag beslissingen nemen. Ze vragen hun netwerk om advies, ze zoeken naar informatie over jouw bedrijf op sociale media en ze lezen recensies van derden.
De traditionele funnel houdt geen rekening met deze factoren. En omdat ze lineair zijn, onthullen funnels niet het momentum dat je opbouwt via een geweldig product en een uitmuntende klantervaring, noch de belemmering die je ervaart wanneer je interne processen de groei beginnen te vertragen.
Het flywheel is het mentale model dat deze krachten samenbrengt. Door wrijving uit je interne processen te verwijderen (denk aan handmatig invoeren van data), kun je het flywheel sneller laten draaien en groeien. En nog belangrijker, in combinatie met de inbound methodiek, onthult het flywheel het belang van de klantervaring. In de fase ‘delight’ wordt de ‘attract’-fase van de inbound methodiek aangedreven, omdat de manier waarop je jouw klanten behandelt natuurlijk van invloed is op wat potentiële klanten over je horen.
Simpel gezegd, het flywheel is een uitgebreider overzicht van waar jouw bedrijf het snelst groeit en onthult je grootste kansen.
Groeien dankzij het flywheel
Tegenwoordig is de grootste bedreiging van je bedrijf niet je concurrent, maar een slechte klantervaring.
Dat is de reden waarom bedrijven hun klanten voorop moeten stellen en meer moeten doen dan gewoon groeien, ze moeten beter groeien. Beter groeien betekent dat je erbij stil moet staan dat klanten mensen zijn en geen gegevens in je database. Dus zorg ervoor dat je contact met ze hebt op de manier zoals zij dat willen en op het moment dat zij dat willen. Het gaat erom dat je de klanten centraal stelt en de relatie met hen waardeert. Beter groeien doe je door het toevoegen van kracht aan de sterkste punten van je organisatie en het verwijderen van wrijving uit je organisatie, met name de processen die een negatieve ervaring kunnen betekenen voor je klanten.
Pas als je investeert in transparante en gemakkelijk te begrijpen (klant)processen die een echte bijdrage leveren aan de ervaring van je klanten, bereik je groei en geef je concurrenten geen kans.
DNA \ LTB: Wij helpen B2B bedrijven groeien met via slimme content en mooie campagnes.
Sinds 2018 mag DNA \ LTB zich officiëel HubSpot partner noemen. Als HubSpot partner helpen we bedrijven met HubSpot: Van onboarding tot het implementeren van de inbound marketingstrategie en het opzetten van (leadgenererende) cmapagnes.
HubSpot Gold partner
DNA \ LTB is Gold Partner van HubSpot. Dat betekent dat we veel ervaring hebben in HubSpot en het integreren van HubSpot en de inbound marketingstrategie bij onze klanten.
Ben je op zoek naar een betrouwbare partner die je helpt resultaten te behalen met HubSpot? Plan dan een afspraak met ons in om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.