IT content

Hoe de videoconsumptie voor IT-marketing is veranderd in 2020

In 2020 is video belangrijker geworden dan ooit. Elke dag streamen we onze favoriete shows, bekijken we instructievideo’s op YouTube om iets nieuws te leren, of volgen we evenementen, webinars en interviews via live videostreams op LinkedIn, Instagram of Facebook. Een onmisbaar middel voor IT-marketing dus.

De populariteit van video content is grotendeels te danken aan de Millennials en Gen Z. Deze leeftijdsgroepen zijn meer verbonden met internet dan oudere leeftijdsgroepen en worden graag vermaakt of leren nieuwe dingen van online video’s. De afgelopen vakantie heb ik mijn tieners weer vele uren apathisch zien staren naar hun telefoons, waarna bleek dat ze zich allerlei nieuwe dansjes, liedjes of andere skills eigen hadden gemaakt.

IT-marketeers moeten inspelen op video trends

Tegenwoordig zijn de meeste marketeers zich ervan bewust dat ze video moeten gebruiken in hun marketingstrategie. Volgens HubSpot’s State of Marketing-rapport over 2020 versloeg video zwaargewichten, zoals e-mail, bloggen en infographics, als het meest gebruikte type marketingcontent.

De interesse in video is niet verrassend of nieuw. In de afgelopen eeuw hebben we video zien verschuiven van zwart-wittelevisies naar smartphones en tablets. Nu consumenten hebben gezien dat deze content meer en meer binnen handbereik is, hebben merken een aantal nieuwe manieren ontdekt om video in hun marketing te implementeren.

In plaats van te vertrouwen op een commercial tijdens onze favoriete series om meer te weten te komen over een product, worden we overspoeld met marketingvideo’s op sociale media, streaming-apps en pagina’s met zoekresultaten.

Video verdwijnt niet, maar breidt zich voortdurend uit, verandert en evolueert om te voldoen aan nieuwe consumentenbehoeften en nieuwe platforms. Aangezien deze content met elke nieuwe generatie blijft evolueren, moeten marketeers de interesses, hobby’s en gedragingen van videokijkers blijven onderzoeken.

In dit blog belichten we zes (door onderzoek van Hubspot ondersteunde) manieren waarop videogebruik verandert en hoe marketeers hier strategisch op in kunnen spelen.

Consumenten beginnen te vertrouwen op marketingvideo’s

In het verleden bezochten consumenten websites, bekeken online recensies, keken naar commercials en zochten ze misschien naar een paar YouTube-video’s om meer te weten te komen over een product. Nu video toegankelijk is op elk groot sociale medianetwerk, leren ze in hun onderzoeksfase zwaarder te vertrouwen op video.

Merken zien steeds meer betrokkenheid bij videomarketing. Consumenten verwachten bovendien steeds meer dat dit soort content van merken te zien is. Zelfs in 2018 zei maar liefst 87% van de consumenten dat ze volgend jaar meer video’s van merken wilden zien.

In 2020 is de verwachting dat merken marketingvideo’s aanbieden nog sterker geworden. Elke dag gebruiken consumenten productdemo’s, videorecensies en unboxings om meer te weten te komen over producten voordat ze deze kopen.

Wat betekenen hogere verwachtingen van videocontent voor jou als marketeer? Als een potentiële klant geïnteresseerd is in een product of dienst in jouw branche, videorecensies of tutorials zoekt en niets kan vinden over het aanbod van jouw merk, kan hij besluiten een product van ede concurrent te kopen.

Waarom?

Video’s bieden consumenten de mogelijkheid om te zien hoe een product of dienst in het echt werkt, eventuele gebreken te ontdekken voordat ze het item kopen en voordelen te ontdekken waarover ze in de tekst gebaseerde beschrijving misschien niets te weten komen. Deze content kan ook authentieker lijken dan een zwaar bewerkte productopname, wat het vertrouwen van een consument in een merk of aanbod kan vergroten.

Generatie Z en Millennials ‘kunnen niet leven zonder video’ en is daarom onmisbaar in IT-marketing

Voor sommigen is dit geen verrassing. Elke nieuwe generatie heeft meer online video’s bekeken dan de vorige. Als het echter om personen onder de 34 jaar gaat, hebben video’s een grotere impact op het dagelijks leven dan ooit tevoren. In de YouTube-enquête zei 50% van de mensen in beide generaties dat ze in hun dagelijks leven “niet konden leven zonder video”.

Afgezien van het gebruik van video voor entertainment, kijken zowel Millennials als Gen Z liever naar video’s om informatie te verzamelen. Zelfs als het gaat om het leren over een nieuw merk of product, geven deze leeftijdsgroepen de voorkeur aan video uitleg, productdemo’s of andere marketingvideo’s boven het online lezen over een bedrijf.

Nu Millennials de 40 naderen en Gen Z volledige koopkracht begint te krijgen, is de kans groot dat deze twee leeftijdsgroepen binnenkort een groot deel van jouw publiek zullen uitmaken (als ze dat niet al zijn).

Op dit moment zouden IT-marketeers die deze twee generaties willen aantrekken, moeten overwegen om videostrategieën uit te proberen op sociale media of hun eigen websites. Hoewel deze leeftijdsgroepen regelmatig video gebruiken voor amusementsdoeleinden, zullen ze het waarschijnlijk ook gebruiken om meer te leren over producten of merken die het waard zijn om in te investeren.

Als er een geweldige video-aanbeveling of tutorial is voor een product waarin ze geïnteresseerd zijn, kunnen ze het vinden, bekijken en die content gebruiken om te bevestigen dat deze aankoop geschikt voor hen is.

Kijkers van video willen ontspannen of ontsnappen aan het dagelijkse leven

In het verleden bekeken oudere generaties misschien hun favoriete tv-serie of gingen naar de film om te ontsnappen aan de stress van het dagelijkse leven. Hoewel de platforms zijn veranderd naarmate jongere consumenten de videomarkt overnemen, is de instinctieve behoefte aan ontspannende of vermakelijke content dat niet.

Gevraagd naar de redenen waarom consumenten videocontent bekijken, zeiden deelnemers aan YouTube-enquêtes dat ze voornamelijk video’s bekijken om te ‘ontspannen en tot rust te komen’. Bovendien is de vierde meest voorkomende reden dat mensen video’s bekijken, dat de content hen aan het lachen maakt. Bovendien noemden mensen dat: “Het de wereld om me heen doet vergeten” als de zevende meest voorkomende reden om video’s te bekijken.

Als marketeer hoef je niet al je tijd en geld steken in het creëren van hersenloze content die je kijkers ontspant of aan het lachen maakt. Maar je kunt er rekening mee houden dat veel kijkers nog steeds op zoek zijn om vermaakt of geïntrigeerd te worden door jouw IT-content. Zelfs wanneer je een informatieve marketingvideo maakt, kun je overwegen te experimenteren met grappige anekdotes of om andere vermakelijke kwaliteiten toe te voegen.

Kijkers willen meer weten over hun interesses en passies, speel daar op in in IT-marketing

Afgezien van het zoeken naar ontsnapping uit het dagelijks leven, zijn YouTube-kijkers gemotiveerd om content te bekijken die hen nieuwe dingen leert, vooral wanneer ze verband houden met hun passies, interesses, hobby’s of sociale omgeving. Hoewel de op één na meest voorkomende redenering voor het bekijken van een video het was, ‘het leert me iets nieuws’, zeiden mensen ook dat ze prioriteit geven aan content die hen in staat stelt ‘dieper te graven’ in hun interesses of ‘relateert’ aan hun passies.

De kans is groot dat jouw product verband houdt met iemands interesses, hobby’s, passies of carrière. Dit is het type persoon dat je wilt bereiken. Door een buyer persona en een doelgroep rond dit type persoon te creëren, kun je video-onderwerpen identificeren die ze waarderen, waarvan ze profiteren en jouw merk zullen onthouden.

Het maakt in IT-marketing niet uit of je video er ‘duur’ uitziet

Er is een algemene misvatting dat marketingvideo’s de grootste Hollywoodsterren moeten bevatten en in een dure studio moeten worden opgenomen. Aangezien marketeers in 2020 steeds vaker video op afstand produceren, is deze mythe definitief ontkracht.

Maar als de ervaringen van doorgewinterde videomarketeers je er niet van hebben overtuigd dat een low-budget video nog steeds effectief kan zijn, is dit wat YouTube in zijn enquête ontdekte:

Bij het vragen van consumenten naar de belangrijkste redenen waarom ze naar video’s keken, kwamen verrassend genoeg “hoge productiekwaliteit” en “beroemde acteurs” onderaan de lijst.

Afgezien van het rangschikken van high-budget videofuncties als de minst waarschijnlijke redenen om video’s te bekijken, verschillen Millennials en Gen Z van oudere leeftijdsgroepen doordat ze meer door gebruikers gegenereerde content accepteren dan professioneel gemaakte video’s. Dit kan erop duiden dat merken bij het maken van marketingvideo’s gebruik kunnen maken van content die door hun eigen klanten of fans is gemaakt.

Tegenwoordig zijn er tal van manieren om vanuit huis of kantoor een betaalbare video van goede kwaliteit te maken. En hoewel het nog steeds tijd en geld kost om deze content te lanceren, kunnen effectieve marketingvideo’s die waar dan ook worden gemaakt, je merkbekendheid vergroten.

Jongere generaties kijken naar langere content

Het gemiddelde Gen Z-lid heeft een online aandachtsspanne van acht seconden. Dat is vier seconden minder dan millennials. Maar hoewel de aandacht spanne van Gen Z voor algemeen online surfen misschien vrij kort is, kunnen lange video’s die hen interesseren hun aandacht trekken – en houden.

De adoptie van long form content bij elke nieuwe generatie is niet nieuw. Volgens de studie van YouTube keken millennials ook vaker naar langere video’s dan hun Gen X-voorgangers.

Als marketeer moet je de aandacht spanne van elke nieuwe generatie in gedachten houden terwijl je het tempo bepaalt voor je videocontent.

Je video heeft slechts enkele seconden om de aandacht te trekken terwijl ze doelloos door een feed op sociale media scrollen. Als jouw video echter onmiddellijk kijkers trekt en vervolgens overal vermakelijke, waardevolle of interessante informatie blijft bieden, kunnen deze leeftijdsgroepen het hele ding bekijken, ook al is het aan de langere kant.

Voordat je een marketingvideo online zet, moet je deze opnieuw bekijken vanuit het standpunt van een ietwat drukke consument. Vraag jezelf dan af: “Trekt deze video kijkers snel in de actiemodus en houdt deze de aandacht vast?” Als je bang bent dat delen van je video saai lijken, kun je deze misschien beter inkorten. Maar als jouw team de het vermakelijk of informatief vindt, kun je experimenteren met het publiceren van langere video en leren van de behaalde resultaten.

Gebruik van video in IT-marketing

Met elke nieuwe generatie zal de videowereld blijven evolueren. Op dit punt verandert het videolandschap echter in het voordeel van marketeers. Consumenten leren niet alleen meer over merken via videocontent, maar gebruiken het ook als een noodzakelijk hulpmiddel in de informatieverzamelingsfase van hun buyer journey.

Bovendien streeft de overgrote meerderheid van videogebruikers er tegenwoordig naar om iets nieuws te leren over een interesse of hobby, in plaats van alleen video te gebruiken om zichzelf te vermaken. Dit betekent dat marketeers educatieve video’s kunnen gebruiken in hun strategie en consumenten content kunnen aanbieden die betrekking heeft op hun niche, terwijl ze ook een merk of product op de markt kunnen brengen.

In 2020 heb je geen enorm videobudget nodig om te slagen als marketeer. Je hoeft alleen maar content te maken die jouw publiek boeit, onderwijst en intrigeert.

Lees ook onze Video Marketing Guide of bekijk het on demand webinar over de inzet van video.

Als certified partner van zowel Hubspot als Vidyard helpen wij je snel op weg.