marketing en sales alignment

Is vloggen het nieuwe bloggen, ook voor IT-marketing?

De successen van professional vloggers zijn goed zichtbaar. Meer en meer bedrijven bedienen zich van dit influencer medium om hun doelgroep te bereiken. En ook de vloggers hebben zich verder ontwikkeld. Inmiddels zijn niet alleen jongeren de vlog professionals en de enige doelgroep van dit medium. Veel ondernemingen hebben de kracht van een “videoblog” ontdekt en met een heuse vlogstrategie hun succes uitgebouwd. Vloggen is niet langer een hype maar zal een blijvend onderdeel zijn van het digitale medialandschap. Het bewijs vinden we in feit dat YouTube, na Google, de meest gebruikte zoekmachine is. Maar hoe zit dat voor IT-marketing en IT-bedrijven?

Vloggen als IT-marketing middel

Wat ooit begon met jongeren die hun leven met een kort filmpje vast legden, is vandaag de beauty vlog en de vloggende politieagent te vinden op YouTube. Hema, Heineken, Achmea, Coolblue en zelfs ziekenhuizen en Ministeries zijn vlogcampagnes begonnen. Vlogs zijn een uitstekend marketingmiddel, met een twee keer zo groot bereik als tekst en foto. Door de kennis en deskundigheid van je bedrijf op een creatieve manier te laten zien en te delen word je als expert gezien en op die manier het klantvertrouwen opgebouwd. Ook binnen IT-marketing zou dit middel ingezet moeten gaan worden. De generatie die is opgegroeid met video en influencers begint inmiddels namelijk een beslisser te worden voor de aankoop van IT-oplossingen.

Vloggen voor IT-bedrijven

Vloggen is een effectief middel voor bedrijven. Het gaat erom in gesprek te komen met de doelgroep en je merk, product of service onder de aandacht te brengen. Canon is een goed voorbeeld van effectief vloggen. Met de zogenoemde ‘vlogcamera’ speelt Canon in opde vlogtrend. De vlogs demonstreren de kwaliteit van het product en maakt kijkers enthousiast voor de aankoop van camera. Vloggen is dus een perfect middel om op de juiste doelgroep in te spelen.

Vloggen of toch gewoon video in IT-marketing?

Consumenten zijn inmiddels door de tradiotionele video verveeld, het format is bekend en ze weten bijna wat komt voordat ze het gezien hebben. Ook het feit dat de doelgroep waarschijnlijk een mix van generaties is laat duiden waarom klanten iets meer dynamischer content willen. Als vloggend IT-bedrijf zal je een balans moeten vinden tussen bedrijfsgoedkeuring (overeenstemming met het social medai beleid) maar zonder de zakelijke boventon van tradionele video’s.

Vlog als interne communicatie

Ook voor interne communicatie is de vlog een ideaal middel. Deze vlogs gaan voornamelijk over de acties en andere regelingen waar de werknemers van op de hoogte moeten zijn, hetinzichtelijk maken van bedrijfsprocessen en laten zien wat werknemers doen. Dat laatste is bijvoorbeeld erg interessant voor recruitment marketing! Elke video moet wel een nieuw onderwerp hebben en nieuwe vragen beantwoorden.

Vloggen voor het verhogen van traffic

Naast YouTube als drager van je videocontent is het plaatsen en delen via de eigen website enorm belangrijk. Maak de kijker nieuwsgierig met een trailer op Facebook of Instagram en zet de vlogs vervolgens op je eigen website met een passende CTA. Ook zoekmachines houden enorm van video’s: websites worden beter gevonden omdat Google zich aanpast aan het surfgedrag van de bezoekers. Voor bedrijven is de insteek van de inzet van video dan ook een goede SEO.

Vlog valkuilen voor IT-marketing

\ De meest voorkomende valkuil is, zoals geldt voor alle sociale media, om ermee te beginnen en dan snel het bijltje erbij neer te gooien. Dus plan zorgvuldig de content en zorg dat het maken en delen van video’s een gewoonte wordt.

\ Veel organisaties en ondernemers willen de beste, meest zakelijke versie van zichzelf laten zien. Dat resulteert vaak in een stijve, gestylde en saaie vlog waar men overdreven netjes praat. Videocontent die zakelijk goed werkt, zijn de vlogs, tutorials en instructievideo’s waarin een onderneming een menselijk gezicht en passie laat zien.

\ Een grote misvatting is dat een zakelijke video alleen mag gaan over iets zakelijks. Deel vlogs over kennis, nieuwe innovaties en ideeën over de toekomst via een gezicht van je bedrijf. Belangrijk voor een vlog is de juiste persoon, de juiste boodschap en uiteraard de juiste manier van presenteren.

\ Het belangrijk dat niet te veel privacygegevens weergegeven worden in de video’s. Ook is aan te raden om niet te veel “jouw eigen mening” naar voren te laten komen.

Maak video’s die passen in de buyer journey

De consument wordt steeds kritischer dus het is belangrijk om niet alleen goede vlogs te maken, maar een gehele customer journey te ontwikkelen die in de bedrijfsmarketingstrategie past. Er moet eerst een profiel van de bepaalde doelgroep opgesteld worden om vervolgens de juiste vlogs te creëren en zo de marketingdoeleinden te verwezenlijken. Ondersteund met andere marketingactiviteiten kan deze aanpak veel brand awareness opleveren. De klant heeft in elke fase van zijn klantreis een andere video nodig. Hulp nodig bij het inzetten van een vlog als communicatiemiddel? Neem dan contact met ons op.