Wat is Clubhouse en hoe werkt het?

En wat kun je er als marketeer mee doen?

De laatste weken hoor je ineens iedereen over een nieuwe sociale media-app genaamd Clubhouse. Als je in de juiste kringen zit, heb je nu misschien wel toegang gekregen tot de app. Want Clubhouse is alleen toegankelijk op uitnodiging. Wij behoren tot de gelukkigen en vertellen je er daarom graag alles over: waar het vandaan komt, wat het is en wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik ervan in jouw marketingstrategie.

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een social media-app die alleen op uitnodiging toegankelijk is en waarmee gebruikers chatrooms (‘Rooms’) met alleen audio kunnen starten of bezoeken met vrienden, volgers of het grote publiek. Binnen deze Rooms delen ze ongecensureerde verhalen over hun leven, hobby’s of werk. Om lid te worden van de app, moeten gebruikers een iPhone hebben en een uitnodiging ontvangen van een lid van Clubhouse.

Het idee achter de app is om een ​​sociale ervaring op te bouwen die menselijker aanvoelt en waar je in plaats van posten en wachten op een eventuele reactie, direct in gesprek kunt gaan met gelijkgestemden. Op deze manier leer je nieuwe dingen, maar ontmoet je ook daadwerkelijk nieuwe mensen. Iets wat in deze tijd van fysieke afstand een mooie manier is om je toch verbonden te voelen met anderen.

Enkele van de eerste spraakmakende gebruikers van de app zijn (uiteraard) Elon Musk en Oprah Winfrey. Al heel snel konden deze gebruikers chatten in Rooms over hun interesses, hobby’s, doelen of werkveld. Pas onlangs werd het mogelijk voor ‘normale mensen’ om toegang te krijgen. Ieder lid kan ​​twee eigen vrienden uitnodigen. Hierdoor is het aantal gebruikers gestegen van 600.000 in december 2020 naar meer dan 2 miljoen vandaag de dag.

 

Waarom we nu pas horen over Clubhouse?

Hoor je nu voor het eerst over Clubhouse? Geen paniek je bent niet de enige.

Zoals vermeld, was Clubhouse aanvankelijk gericht op spraakmakende ‘elites’ uit de industrie, zoals beroemdheden, CEO’s en online top influencers. Dit soort gebruikers waren enige tijd de enigen die Clubhouse-uitnodigingen konden verzenden en ontvangen. Naast het feit dat de app alleen op uitnodiging is, is deze ook nog eens alleen beschikbaar voor iPhone-gebruikers.

Hoewel de vroege exclusiviteit van Clubhouse het interessant en aantrekkelijk maakte voor de dagelijkse gebruiker van sociale media, zorgde het ervoor dat het bewustzijn en de gebruikersbasis van de app in een langzaam, maar gestaag tempo groeiden.

Nu de app toegankelijker is geworden voor gebruikers van sociale media, krijgt hij meer bekendheid. Op dit moment beginnen marketeers zich ook af te vragen of en hoe ze Clubhouse in hun strategie zouden kunnen gebruiken. Sterker nog, veel professionals, bedrijfsleiders en non-profitorganisaties zijn al te horen in ‘Rooms’ die een onderwerp bespreken dat verband houdt met hun merk, branche of missie.

Naast marketeers, proberen grote sociale-mediabedrijven ook te profiteren van de audio-trends op sociale media van Clubhouse. Zo zou Facebook naar verluidt ook al een soortgelijk audioplatform bouwen en is Twitter net begonnen met het uitrollen van Twitter Spaces.

Op dit moment lijkt Clubhouse een veelbelovende manier om online te netwerken en een community op te bouwen. Maar is Clubhouse echt een game-changer op het gebied van sociale media? Of is het gewoon weer een hype waar je je marketinginspanningen niet aan zou moeten verspillen? Die vraag helpen we je graag beantwoorden. Maar voordat je aan de slag gaat met Clubhouse is het natuurlijk handig om te weten hoe het werkt. We zetten het voor je op een rijtje:

Homepagina

Explorepagina

Kalender

De indeling van de app:

 • Wanneer je de app opent zie je op de homepage de lopende gesprekken in verschillende Rooms. Je kunt zien wie van je contacten deelneemt aan deze gesprekken en waar ze over gaan. Ook kun je op de homepage zelf een Room starten, je berichten zien, de agenda met komende gesprekken vinden en activiteiten binnen je netwerk bekijken.
 • Als je op het vergrootglas links bovenin klikt kom je op de ‘explore’ pagina. Hier zie je suggesties van mensen en onderwerpen die je kunt volgen. Je kunt daar ook zoeken op namen of onderwerpen.
 • Via de kalender kun je kijken welke Rooms er binnenkort starten en via de alarmbel instellen om een reminder te krijgen als ze starten.

Een gesprek bijwonen:

 • Wanneer je een gesprek gaat bijwonen door het toetreden tot een Room, werkt dat ongeveer zoals bij een Zoom- of Teamsmeeting gaat, maar dan zonder video en de deelnemers staan op mute. Je kunt op ieder moment een Room betreden en ook weer verlaten. Als je je in het gesprek wilt mengen kan dat door op de knop ‘raise hand’ te klikken. De moderator kan je dan unmuten, zodat je mee kunt praten. Je kunt in de ruimte zien wie er nog meer deelnemen. Door op het +-je te klikken kun je zelf nog mensen uitnodigen om ook deel te nemen aan het gesprek.
 • Je kunt de moderator van het gesprek volgen door op de follow button te klikken. Vervolgens kun je links van de follow button klikken op de alarmbel en daar instellen wanneer je updates van deze persoon wil ontvangen.
 • Door op de sterretjes rechts van de follow button te klikken kun je zien wie je nog meer kunt volgen.

Gesprek

Volgen moderator

Start een Room

Eén op één gesprek

Zelf een gesprek starten:

 • Wil je zelf een gesprek starten? Dat kan door op de homepage te klikken op ‘Start a Room’. Je kunt vervolgens kiezen voor een open room (voor iedereen toegankelijk), een gesloten room (alleen voor specifieke personen) of een social room (voor alleen je volgers).
 • Je kunt ook een gesprek voeren met iemand alleen, door te klikken op de 9 bolletjes rechts onderin. Je krijgt dan een lijstje te zien met contacten, een lichtgroen bolletje betekent niet online en donkergroen wel online. Vervolgens klik je op start room.
 • Wanneer je een Room start ben je de moderator en kun je mensen toelaten tot de Room en ze toestaan om zich te mengen in het gesprek. De Room sluit alleen als de laatste moderator de ruimte verlaat. Gesprekken in Rooms kunnen dus eindeloos duren.

Starten van Clubs:

 • Als je in de app zit zul je zien dat je lid kunt worden van allerlei Clubs, over specifieke onderwerpen. Wil je zelf een club starten? Dat kan, maar dan moet je zelf minimaal drie Rooms hebben gestart en gehost.
 • Als gebruikers lid worden van een Club krijgen ze een melding wanneer de manager van de club een Room start.

Nu je weet hoe het werkt, nemen we je mee in de voor- en nadelen van de app, zodat je zelf kunt beslissen of het een medium is die voor jouw bedrijf toegevoegde waarde heeft.

De voordelen van het gebruik van Clubhouse

 • 1. De app is geschikt voor het uitdragen van thought leadership.

  De gebruikers van Clubhouse zijn over het algemeen influencers en opinieleiders. Dit betekent dat gebruikers waarschijnlijk naar de app komen om de nieuwste tips, exclusieve informatie of discussies rechtstreeks van experts uit de branche te horen.

 • 2. De content van de app is altijd actueel en up-to-date.

  Hoewel de app aanvankelijk gesprekken organiseerde met betrekking tot entertainment en technologie vanwege de initiële doelgroep, is de audiocontent op het platform verbreed en geëvolueerd. Omdat Clubhouse vrij nieuw is, zijn er nog geen grote inhoudelijke verwachtingen. Dit betekent dat iedereen uit elke groep, branche, non-profitorganisatie of merk ermee kan experimenteren en kan ontdekken wat het groeiende publiek van de app echt aanspreekt.

 • 3. Clubhouse kan merken helpen om vertrouwen en volgers op te bouwen.

  Er is al een tijdje een tendens gaande dat de voorkeur wordt gegeven aan bedrijven met authentieke en betrouwbare berichten. Dit neemt in de huidige situatie alleen maar toe, omdat mensen in een tijd van financiële onzekerheid en constante nieuwsgebeurtenissen willen weten dat merken om hun klanten geven en waarden met hen delen. Het creëren van een live, ongecensureerde, niet-scripted content in een Clubhouse Room, gerelateerd aan de branche van jouw merk, helpt daar wat ons betreft zeker bij. Merken die Clubhouse gebruiken, kunnen aan geloofwaardigheid winnen door onderwerpen te bespreken waar zij experts in zijn. Maar ze kunnen ook vertrouwen winnen omdat ze zich beschikbaar stellen om te luisteren en openhartig met hun publiek te praten.

 • 4. Het publiek staat open voor online communities en audiocontent.

  In het afgelopen jaar wendden mensen die thuis vastzaten zich tot webinars, virtuele evenementen en andere online-ervaringen om meer te weten te komen over hun interesses, om van anderen in hun branche te horen of gewoon een gevoel van verbondenheid te hebben met mensen buiten hun huishouden. Maar hoewel virtuele evenementen voor velen gunstig waren, kregen de meesten van ons uiteindelijk te maken met schermvermoeidheid. Omdat te veel schermtijd mentaal uitputtend kan zijn, hebben consumenten ook podcasts of cameravrije webinars bekeken. Deze doelgroepen zijn dus helemaal klaar voor Clubhouse’s audio-only karakter.

“De meest aansprekende kwaliteit van Clubhouse is dat het een pauze is van de non-stop schermtijd waarin we allemaal leven”

De nadelen van het gebruik van Clubhouse

 • 1. De app heeft (op dit moment) een beperkt publiek.

  Uiteindelijk is een van de grootste tekortkomingen in de marketing van Clubhouse ook wat het zo intrigerend maakt: exclusiviteit. Je moet uitgenodigd worden door een ander lid. Bovendien is de app niet beschikbaar voor Android-gebruikers. Als je content wilt maken voor een zo groot mogelijk publiek, moet je misschien nog even wachten met het ontwikkelen van een Clubhouse-strategie. Als je echter alleen wilt experimenteren met audio en wilt zien of je de juiste doelgroepen kunt bereiken, kan het interessant zijn om het uit te proberen.

 • 2. Concurrentie van andere audio-apps.

  Facebook en Twitter zijn al bezig om een vergelijkbare audio-drop-in-ervaring creëren. Hoewel dit erop duidt dat de makers van Clubhouse zijn gestuit op behoefte in de markt, kan de concurrentie de toekomst van het platform ook in gevaar brengen. Als Facebook of een andere grote concurrent iets soortgelijks lanceert dat minder exclusief is en iPhone- en Android-gebruikers toestaat, kunnen mensen Clubhouse verlaten. Als dit gebeurt, moeten marketeers die nu investeren in een Clubhouse-strategie een omslag maken. Natuurlijk kun je het platform nu testen als je denkt dat het geschikt is voor jouw merk, maar hou de concurrentie in de gaten en bepaal hoe je jouw strategie op die platforms kunt richten als je publiek daar massaal naartoe gaat.

 • 3. Clubhouse kan aanvoelen als een ‘onbewerkte podcast’.

  Alles wat je zegt is meteen te horen, je kunt niet even een nieuwe take doen en je kunt je niet voorbereiden op vragen en opmerkingen uit het publiek. Dat maakt het aan de ene kant heel puur, maar kan aan de andere kant ook een risico vormen. Als je van plan bent om te experimenteren met Clubhouse, overweeg dan om eerst met een ​​beperkte groep te oefenen: hoe je aan het gesprek begint, wat je gaat doen als het publiek niet interacteert of als er een discussie start buiten het onderwerp dat jij wilt aansnijden. Hoewel Rooms live zijn en geen scripts hebben, helpt het hebben van een plan je om een ​​effectief gesprek van hogere kwaliteit te leiden.

 • 4. Afhankelijkheid van een goede moderator.

  Bepaalde generaties, zoals Gen Z, hunkeren naar authenticiteit van mensen en merken die ze volgen op sociale media. Met een app als Clubhouse kunnen merken Rooms of Clubs creëren die gerelateerd zijn aan hun branche, waaronder opinieleiders, potentiële klanten en zelfs klanten die live met hen willen praten. Hoewel het hoge niveau van ongeschreven authenticiteit van Clubhouse zowel marketeers als potentiële gebruikers heeft geïntrigeerd, kan het merken ook in een kwetsbare positie brengen. Een voorbeeld: In februari viel Elon Musk een Room binnen met Robinhood Markets CEO Vlad Tenev en vroeg om het woord. Toen hij het woord kreeg, begon hij Tenev aan te tand te voelen over waarom zijn aandelenhandelsbedrijf gebruikers ervan weerhield GameStop en andere gemanipuleerde aandelen te kopen en verkopen. Hoewel de CEO van Robinhood kalm en beheerst bleef tijdens de chat, hebben sommige merken misschien geen goed opgeleide sprekers die zo kalm of professioneel zouden reageren op dit verrassende scenario.

 • 5. De content kan gemakkelijk ‘op straat’ komen te liggen.

  Hoewel Clubhouse gebruikers niet toestaat om op te nemen, hebben veel gebruikers apps voor schermopname op hun telefoon. Ook kun je je beeldscherm filmen met een ander video-opnameapparaat. Hierdoor kwam het gesprek van Musk en Tenev binnen enkele uren in de media. Hoewel gesprekken niet opnieuw kunnen worden afgespeeld of opgenomen in de Clubhouse-app zelf, moeten marketeers in de app onthouden dat ze live zijn en dat alles wat ze zeggen gemakkelijk binnen enkele seconden kan worden gestreamd of geciteerd. Daarom moeten moderators zich goed voorbereiden, zodat ze zowel gemakkelijke als uitdagende vragen kunnen beantwoorden.

Is Clubhouse iets voor jou?

Clubhouse kan voordelen opleveren op het gebied van bekendheid en thought leadership. Maar omdat het zo nieuw is, brengt het ook enkele uitdagingen en nadelen met zich mee voor bedrijven die een zo groot mogelijk publiek willen bereiken. Waar sommige bedrijven er misschien van kunnen profiteren, is het voor anderen misschien nog niet het beste medium voor hun doelen.

Zoals bij elk nieuw sociale mediaplatform, is het verstandig om er eerst persoonlijk wat tijd aan te besteden, te begrijpen hoe het werkt en te bekijken wat de app te bieden heeft.

Heb je nog geen toegang? Vraag dan aan een van je vrienden of collega’s of ze je kunnen uitnodigen, zodat je vertrouwd kunt raken met de app. Lukt dat niet, lees er dan vooral veel over. En stel jezelf de volgende vragen:

 • Worden er onderwerpen met betrekking tot jouw product of branche besproken op het platform?
 • Gebruiken je concurrenten Clubhouse? En zo ja, kun jij een betere ervaring creëren of waardevollere informatie delen?
 • Gebruikt je al marketingstrategieën die kunnen worden aangepast aan een platform met alleen audio, zoals: live polls, webinars of virtuele evenementen?

Zijn de antwoorden op deze vragen ‘ja’? Dan is het zeker interessant om je te verdiepen in het ontwikkelen van een strategie voor Clubhouse.

Heb je nog geen toegang tot Clubhouse? Maak je geen zorgen. Wij zullen er de komende tijd aandacht aan blijven besteden.

News & Blogs