Wat is Clubhouse en hoe werkt het?
En wat kun je er als marketeer mee doen?
De laatste weken hoor je ineens iedereen over een nieuwe sociale media-app genaamd Clubhouse. Als je in de juiste kringen zit, heb je nu misschien wel toegang gekregen tot de app. Want Clubhouse is alleen toegankelijk op uitnodiging. Wij behoren tot de gelukkigen en vertellen je er daarom graag alles over: waar het vandaan komt, wat het is en wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik ervan in jouw marketingstrategie.
Wat is Clubhouse?
Clubhouse is een social media-app die alleen op uitnodiging toegankelijk is en waarmee gebruikers chatrooms (‘Rooms’) met alleen audio kunnen starten of bezoeken met vrienden, volgers of het grote publiek. Binnen deze Rooms delen ze ongecensureerde verhalen over hun leven, hobby’s of werk. Om lid te worden van de app, moeten gebruikers een iPhone hebben en een uitnodiging ontvangen van een lid van Clubhouse.
Het idee achter de app is om een sociale ervaring op te bouwen die menselijker aanvoelt en waar je in plaats van posten en wachten op een eventuele reactie, direct in gesprek kunt gaan met gelijkgestemden. Op deze manier leer je nieuwe dingen, maar ontmoet je ook daadwerkelijk nieuwe mensen. Iets wat in deze tijd van fysieke afstand een mooie manier is om je toch verbonden te voelen met anderen.
Enkele van de eerste spraakmakende gebruikers van de app zijn (uiteraard) Elon Musk en Oprah Winfrey. Al heel snel konden deze gebruikers chatten in Rooms over hun interesses, hobby’s, doelen of werkveld. Pas onlangs werd het mogelijk voor ‘normale mensen’ om toegang te krijgen. Ieder lid kan twee eigen vrienden uitnodigen. Hierdoor is het aantal gebruikers gestegen van 600.000 in december 2020 naar meer dan 2 miljoen vandaag de dag.
Waarom we nu pas horen over Clubhouse?
Hoor je nu voor het eerst over Clubhouse? Geen paniek je bent niet de enige.
Zoals vermeld, was Clubhouse aanvankelijk gericht op spraakmakende ‘elites’ uit de industrie, zoals beroemdheden, CEO’s en online top influencers. Dit soort gebruikers waren enige tijd de enigen die Clubhouse-uitnodigingen konden verzenden en ontvangen. Naast het feit dat de app alleen op uitnodiging is, is deze ook nog eens alleen beschikbaar voor iPhone-gebruikers.
Hoewel de vroege exclusiviteit van Clubhouse het interessant en aantrekkelijk maakte voor de dagelijkse gebruiker van sociale media, zorgde het ervoor dat het bewustzijn en de gebruikersbasis van de app in een langzaam, maar gestaag tempo groeiden.
Nu de app toegankelijker is geworden voor gebruikers van sociale media, krijgt hij meer bekendheid. Op dit moment beginnen marketeers zich ook af te vragen of en hoe ze Clubhouse in hun strategie zouden kunnen gebruiken. Sterker nog, veel professionals, bedrijfsleiders en non-profitorganisaties zijn al te horen in ‘Rooms’ die een onderwerp bespreken dat verband houdt met hun merk, branche of missie.
Naast marketeers, proberen grote sociale-mediabedrijven ook te profiteren van de audio-trends op sociale media van Clubhouse. Zo zou Facebook naar verluidt ook al een soortgelijk audioplatform bouwen en is Twitter net begonnen met het uitrollen van Twitter Spaces.
Op dit moment lijkt Clubhouse een veelbelovende manier om online te netwerken en een community op te bouwen. Maar is Clubhouse echt een game-changer op het gebied van sociale media? Of is het gewoon weer een hype waar je je marketinginspanningen niet aan zou moeten verspillen? Die vraag helpen we je graag beantwoorden. Maar voordat je aan de slag gaat met Clubhouse is het natuurlijk handig om te weten hoe het werkt. We zetten het voor je op een rijtje:
Homepagina
Explorepagina
Kalender
De indeling van de app:
- Wanneer je de app opent zie je op de homepage de lopende gesprekken in verschillende Rooms. Je kunt zien wie van je contacten deelneemt aan deze gesprekken en waar ze over gaan. Ook kun je op de homepage zelf een Room starten, je berichten zien, de agenda met komende gesprekken vinden en activiteiten binnen je netwerk bekijken.
- Als je op het vergrootglas links bovenin klikt kom je op de ‘explore’ pagina. Hier zie je suggesties van mensen en onderwerpen die je kunt volgen. Je kunt daar ook zoeken op namen of onderwerpen.
- Via de kalender kun je kijken welke Rooms er binnenkort starten en via de alarmbel instellen om een reminder te krijgen als ze starten.
Een gesprek bijwonen:
- Wanneer je een gesprek gaat bijwonen door het toetreden tot een Room, werkt dat ongeveer zoals bij een Zoom- of Teamsmeeting gaat, maar dan zonder video en de deelnemers staan op mute. Je kunt op ieder moment een Room betreden en ook weer verlaten. Als je je in het gesprek wilt mengen kan dat door op de knop ‘raise hand’ te klikken. De moderator kan je dan unmuten, zodat je mee kunt praten. Je kunt in de ruimte zien wie er nog meer deelnemen. Door op het +-je te klikken kun je zelf nog mensen uitnodigen om ook deel te nemen aan het gesprek.
- Je kunt de moderator van het gesprek volgen door op de follow button te klikken. Vervolgens kun je links van de follow button klikken op de alarmbel en daar instellen wanneer je updates van deze persoon wil ontvangen.
- Door op de sterretjes rechts van de follow button te klikken kun je zien wie je nog meer kunt volgen.
Gesprek
Volgen moderator
Start een Room
Eén op één gesprek
Zelf een gesprek starten:
- Wil je zelf een gesprek starten? Dat kan door op de homepage te klikken op ‘Start a Room’. Je kunt vervolgens kiezen voor een open room (voor iedereen toegankelijk), een gesloten room (alleen voor specifieke personen) of een social room (voor alleen je volgers).
- Je kunt ook een gesprek voeren met iemand alleen, door te klikken op de 9 bolletjes rechts onderin. Je krijgt dan een lijstje te zien met contacten, een lichtgroen bolletje betekent niet online en donkergroen wel online. Vervolgens klik je op start room.
- Wanneer je een Room start ben je de moderator en kun je mensen toelaten tot de Room en ze toestaan om zich te mengen in het gesprek. De Room sluit alleen als de laatste moderator de ruimte verlaat. Gesprekken in Rooms kunnen dus eindeloos duren.
Starten van Clubs:
- Als je in de app zit zul je zien dat je lid kunt worden van allerlei Clubs, over specifieke onderwerpen. Wil je zelf een club starten? Dat kan, maar dan moet je zelf minimaal drie Rooms hebben gestart en gehost.
- Als gebruikers lid worden van een Club krijgen ze een melding wanneer de manager van de club een Room start.
Nu je weet hoe het werkt, nemen we je mee in de voor- en nadelen van de app, zodat je zelf kunt beslissen of het een medium is die voor jouw bedrijf toegevoegde waarde heeft.
De voordelen van het gebruik van Clubhouse
“De meest aansprekende kwaliteit van Clubhouse is dat het een pauze is van de non-stop schermtijd waarin we allemaal leven”
De nadelen van het gebruik van Clubhouse
Is Clubhouse iets voor jou?
Clubhouse kan voordelen opleveren op het gebied van bekendheid en thought leadership. Maar omdat het zo nieuw is, brengt het ook enkele uitdagingen en nadelen met zich mee voor bedrijven die een zo groot mogelijk publiek willen bereiken. Waar sommige bedrijven er misschien van kunnen profiteren, is het voor anderen misschien nog niet het beste medium voor hun doelen.
Zoals bij elk nieuw sociale mediaplatform, is het verstandig om er eerst persoonlijk wat tijd aan te besteden, te begrijpen hoe het werkt en te bekijken wat de app te bieden heeft.
Heb je nog geen toegang? Vraag dan aan een van je vrienden of collega’s of ze je kunnen uitnodigen, zodat je vertrouwd kunt raken met de app. Lukt dat niet, lees er dan vooral veel over. En stel jezelf de volgende vragen:
- Worden er onderwerpen met betrekking tot jouw product of branche besproken op het platform?
- Gebruiken je concurrenten Clubhouse? En zo ja, kun jij een betere ervaring creëren of waardevollere informatie delen?
- Gebruikt je al marketingstrategieën die kunnen worden aangepast aan een platform met alleen audio, zoals: live polls, webinars of virtuele evenementen?
Zijn de antwoorden op deze vragen ‘ja’? Dan is het zeker interessant om je te verdiepen in het ontwikkelen van een strategie voor Clubhouse.
Heb je nog geen toegang tot Clubhouse? Maak je geen zorgen. Wij zullen er de komende tijd aandacht aan blijven besteden.