waardepropositie

Daarom kiezen klanten voor jou, in plaats van voor de concurrent.

Door: Dimphy van Heusden

Wat is jouw waardepropositie?

Natuurlijk is jouw product of dienst het allerbeste. En je hebt heel goed nagedacht over hoe je dit aan de man gaat brengen.

 • Website: check.
 • Brochure: check.
 • Presentatie: check.

Alles is dik in orde. Dus kom maar op met die klanten!

Maar hoe weet je nu zeker dat er mensen zijn die zitten te wachten op jouw bedrijf? Het antwoord zit hem in de waardepropositie. Dit is simpelweg de feitelijke toegevoegde waarde van jouw organisatie, product en dienst. Alleen een bedrijf dat volledig eerlijk is over de eigen kwaliteiten en dat consequent weet over te brengen, maakt het onderscheid en zal merken dat precies de juiste klanten zich aangesproken voelen.

Een heldere waardepropositie is het startpunt voor iedere succesvolle marktbenadering. Het is het volledig eerlijke antwoord op deze vragen:

 • Wie zijn je klanten? Wat verwachten zij allemaal van je bedrijf? Kruip eens echt in de huid van je klanten. Of nog beter: vraag het ze zelf!
 • Waarom zouden zij naar jou komen en niet naar een willekeurige concurrent gaan? Wat maakt jou nu echt anders dan je concurrent? Benadruk het verschil, en niet de overeenkomsten.
 • Hoe kun je dat voortdurend optimaal benadrukken in communicatie, in woord en beeld? Vertel een consequent verhaal en raak de gevoelige snaar van je klant.

Durf dus het verschil te maken, en breng dat over waar en wanneer je maar kunt. Vraag je af waarmee jouw bedrijf het onderscheid maakt, en kijk verder dan alleen naar product of prijs. Denk ook eens na of je bedrijf het verschil maakt met:

 • De keuze van een bepaalde doelgroep / groep van klanten.
 • Je product of dienst in de meest brede zin. Kun je iets wat andere bedrijven niet kunnen? Of is jouw service juist onderscheidend? Of behandel jij klanten anders dan andere bedrijven? Of maakt de combinatie van product, service en relatie met je klant jouw bedrijf juist onderscheidend?

Om je waardepropositie scherp te krijgen en in kaart te brengen werken wij met een afgeleide van het Business Model Canvas:

Werken met dit model doe je in 4 fasen:

 1. Invullen – Beantwoord de vragen geschreven uit de negen blokken. Denk er niet te veel over na, wees beknopt en helder. Schrijf 1-3 woorden voor elke vraag op een sticky note.
 2. Reflecteren – Wat zou je willen dat anderen over je zeggen? Wie is jouw belangrijkste doelgroep? Ben je zichtbaar genoeg? Wordt jouw aanbod goed begrepen door de doelgroep? Neemt je doelgroep je in overweging?
 3. Herzien – Welke veranderingen heb je nodig om je doelen te bereiken? Schrijf de dingen die je moet doen in het ‘Investments’ blok.
 4. Doen – Tijd voor actie. Een plan op papier verkoopt niet. Transformeer je plan in een to do list en begin beetje bij beetje. Branding gebeurt niet in een dag!

Hulp nodig bij het opstellen van je eigen waardepropositie? Onze strategen gaan graag aan de slag.