GDPR AVG

Ben jij al klaar voor de AVG / GDPR?

Nieuwe wet gegevensbescherming biedt kans om effectief marketing te voeren.

Hoeveel mensen heb jij in je database staan die zelf hebben aangegeven dat ze door jou benaderd willen worden? Of staan de meeste mensen in de database omdat ze ooit contact met je hebben gehad, je bestanden hebt aangekocht of zijn het simpelweg LinkedIn contacten die je op je marketinglijst hebt gezet?

Geen paniek, je bent niet de enige. Maar het is wel belangrijk om die situatie te veranderen. Vanaf 25 mei 2018 ben je namelijk strafbaar als je data van mensen opslaat en gebruikt die daar niet (bewust) om hebben gevraagd.

Werk aan de winkel!

Op 25 mei 2016 is de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) vervangen door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wet geldt voor de gehele Europese Unie. Wereldwijd heet deze wet General Data Protection Regulation oftewel GDPR.

Veel bedrijven en marketeers maken zich zorgen over de nieuwe wetgeving. Zij moeten de contacten in hun database gaan benaderen met de vraag of zij hen in de toekomst mogen blijven benaderen. De grote zorg is: “Wat nou als ze dit niet willen, dan kunnen wij straks deze hele database niet meer gebruiken!”. Maar als je reëel bent, zouden deze mensen converteren naar klant als ze niet op jouw content zitten te wachten? Waarschijnlijk niet.

Effectieve marketing gaat over het opbouwen van een waardevolle relatie met je potentiële klanten. Je weet wat je doelgroep bezighoudt en of jij producten/diensten levert die een oplossing biedt voor een ‘probleem’ die zij hebben. Van de mensen die ongevraagd op jouw maillijst staan kun je je afvragen of zij überhaupt tot jouw doelgroep (lees: buyer persona) behoren. En als ze niet op jouw boodschap zitten te wachten kun je je marketinginspanningen beter richten op mensen die wél geïnteresseerd zijn.

De nieuwe wetgeving is dus een kans om effectief marketing te voeren

De AVG dwingt organisaties om databases tijdig op te schonen en data die niet (of niet langer) relevant is te verwijderen. Met als resultaat een schone database waardoor je persoonlijker en relevanter wordt. En dat is wat je als marketeer wilt: je klanten optimaal bedienen en behouden.

Hoe pak je dit aan?

Het is zaak om zo snel mogelijk je opt-in strategie in gang te zetten. Daarbij zet je voor jezelf op een rij wat het voordeel voor je potentiële doelgroep is om jouw content te ontvangen. Zorg ervoor dat mensen weten waarom ze dit niet mogen missen en dus graag in je database willen blijven. Vervolgens benader je je database met de vraag of je ze in de toekomst mag blijven benaderen. Doe dit via een subscription page.

communicatie voorkeuren

Sla de subscriptions zorgvuldig op, met daarbij ook de datum dat ze deze toestemming hebben gegeven. Ontwikkel daarnaast een privacy statement waar je naar kunt verwijzen om te informeren wat je als bedrijf met deze gegevens doet.

In onze whitepaper lees je alles over de zaken die je moet regelen voor 28 mei 2018.

Wij ontwikkelen voor onze klanten opt-in campagnes, zodat je ook in de toekomst effectieve marketingcampagnes kunt blijven ontwikkelen en voldoet aan de regelgeving. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Photo by Scott Webb on Unsplash

DOWNLOAD AVG / GDPR GUIDE