opt in campagne

12 tips om je opt-in te verhogen

Zo zorg je ervoor dat je mensen ook in de toekomst mag blijven benaderen.

Met de deadline van de nieuwe privacywetgeving in zicht is het verkrijgen van opt-ins een hot topic in de marketingcampagnes.

Als iemand zich aanmeldt voor de e-mailmarketing van je organisatie is dat een goed teken. Er is iets waardoor de persoon geïnteresseerd in je is geraakt en een relatie met je merk wil opbouwen. Dat kan betekenen dat diegene zich identificeert met je product/dienstenaanbod of je merk in het algemeen. Als organisatie geeft dat je de kans om het enthousiasme van die persoon via e-mailmarketing verder aan te wakkeren.

We willen dus allemaal meer e-mail abonnees. Deze kun je verkrijgen via het opt-in formulier. Het is dus van groot belang om het beste opt-in formulier ever te creëren. Wij zetten de belangrijkste elementen van de opt-in pagina voor je op een rijtje.

 1. Geef mensen een reden.

De beste manier om opt-in te verhogen? Het bieden waardevolle content. Biedt je lezer nieuws en kennis die hij nodig heeft in zijn dagelijkse bezigheden. In B-to-B is dat meestal het downloaden van een gratis rapport, whitepaper of video en het ontvangen van blogs en artikelen.

dna ltb hubspot opt in

 1. Beperk de informatie die je vraagt.

Hoe meer informatie je vraagt, hoe groter de kans dat mensen afhaken. Ieder veld dat je toevoegt vermindert het aantal opt-ins met 11%*.

Naast een e-mailadres wil je ook graag iemands voor- en achternaam weten. Onderzoek toont namelijk aan dat gepersonaliseerde mails veel beter geopend worden dan niet gepersonaliseerde mails. Een goede tactiek is om bij ieder herhalend bezoek extra informatie te vragen.

In B-to-B willen we graag heel veel van onze prospects weten, vooral om je salesteam goede leads te kunnen bezorgen. Je kunt dat oplossen door een koppeling te maken met LinkedIn zodat de informatie automatisch ingevuld wordt.

 1. Maak inschrijven mogelijk

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar soms willen mensen zich gewoon proactief aanmelden voor je nieuwsbrief. E-mail is hun favoriete kanaal. Dus ze gaan naar jouw website, maar zien geen opt-in formulier. Er is niets te vinden. Ze gaan naar je blog, maar ook daar is ook geen opt-in-formulier. Niet in de rechterkolom, niet bij het sluiten van je blogberichten. Dus ze gaan naar je About Us pagina … zonder geluk. En zo geven ze op. Zorg er dus voor dat inschrijven gemakkelijk is.

 1. Gebruik een pop-up screen voor je opt-in.

Op de startpagina, boven de vouw, plaats je een pop-up met de mogelijkheid tot inschrijven voor de nieuwsbrief of updates.

 1. Gebruik een formulier, geen link.

Maak het duidelijk dat mensen zich eenvoudig kunnen aanmelden voor je content.

Hier is een voorbeeld.

Niet zo:

Maar zo:
Wij hebben een toename van 20-50% gezien in de opt-in rate wanneer er een invulveld staat. Waarom gebeurt dit? Mensen hebben geen zin in doorklikken. Met het formulier rechts maakt het aanmelden makkelijker. En zo registreren ze vaker.
 1. Vertel mensen wat ze kunnen verwachten.

Je moet mensen vertellen wat ze kunnen verwachten. Hoe vaak stuur je hen e-mails? Welke inhoud heeft de e-mail (blog, case study, whitepaper, nieuwsbrieven)?

Dit heeft invloed op het aantal aanmeldingen, maar belangrijker nog, het beïnvloedt wie zich voor je lijst inschrijft. Het einddoel hier is geen massale lijst van mensen die niet je ideale klanten zijn. Het is een responsief, betrokken publiek van ideale abonnees.

 1. Test met kleuren en teksten op je buttons.

‘Inschrijven’ is vrij saai. Laat je creativiteit zien. Als de button mensen aanspreekt, zullen ze zich eerder inschrijven. Maak verschillende opties en bekijk wat het beste werkt.

 1. Laat een voorbeeld zien.

Geef mensen de mogelijkheid om voorbeelden te bekijken van berichten die ze van je gaan ontvangen in de toekomst. Dit is geen essentieel onderdeel van een opt-in, maar soms helpt het. Het is het principe van ‘probeer voordat je koopt’. Sommige mensen zien graag wat ze krijgen voordat ze zich inschrijven. Zie het hierboven genoemde voorbeeld van ANWB.

 1. Geef je content een interessante naam.

Mensen zijn nieuwsbrief moe. Zeg nu zelf, hoeveel van de nieuwsbrieven die je in je mailbox krijgt lees je daadwerkelijk. Het woord nieuwsbrief heeft inmiddels een negatieve associatie. Geef je content dus een leukere naam dan nieuwsbrief. Zo ontvang je van ons een ‘Monthly Roundup’.

 1. Gebruik sociaal bewijs.

Dit werkt voor veel sites. Of je nu zegt hoeveel abonnees of hoeveel volgers je hebt, het is allemaal goed. Bekijk bijvoorbeeld de opt-in box die het Content Marketing Institute gebruikt op hun blog. Zij geloven zo sterk in sociaal bewijs, dat ze het als headline gebruiken:

Let ook op hoe:

 • de opt-in knop is geschreven (“ik” versus “jij”)
 • ze vertellen hoe vaak je de updates krijgt
 • in de grijze tekst laten ze zien waar je mailadres moet komen
 1. Voeg een privacyverklaring toe.

Je bent verplicht om je bezoeker te laten weten hoe je met de gegevens omgaat. Het is een kwestie van vertrouwen krijgen. Als mensen het gevoel hebben dat je vertrouwelijk met de informatie omgaat, zullen ze eerder gegevens achterlaten.

 1. Voeg een link toe om uit te schrijven.

Dit werkt vaak beter dan een privacyverklaring. Zet de unsubscribe link zo dicht mogelijk bij het opt-in formulier, zodat blijkt dat je het gemakkelijk maakt om weer uit te schrijven.

Met deze twaalf voorbeelden haal je meer uit je opt-in strategie en vergroot je de kans dat je je prospects in de toekomst kunt blijven benaderen. Let op dat je de gegevens en het verkrijgen van de toestemming (inclusief de datum) goed vastlegt. Lees dat ook in deze GDRP Guide.

Wat het beste werkt voor jouw bedrijf? Dat is een kwestie van testen. We helpen je graag!

DOWNLOAD AVG / GDPR GUIDE