IT marketing en onderzoek gaan hand in hand

Waarom contentcreatie en marktonderzoek onmisbaar zijn in IT-marketing

Informatie overload, een term die sinds de komst van het internet en sociale media niet meer weg te denken is. Informatie is overal en iedereen is ineens contentproducent. Je snapt het wel: als IT-bedrijf en IT-marketeer kun je er dan ook niet meer omheen. Maar hoe zorg je er nu voor dat de IT-content die je maakt ook in de smaak valt bij je IT-doelgroep?

IT-marketing: van push naar pull

We weten allemaal dat (potentiële) klanten niet meer klakkeloos lezen en bekijken wat je hen voorschotelt. Er wordt alleen gelezen, geliked en gedeeld wat voor je doelgroep van persoonlijk belang is. Goede IT-content is dan ook van cruciaal belang om je doelgroep naar je toe te trekken. De focus is hierbij, ook binnen IT-marketing, verschoven van ‘push marketing’ naar ‘pull marketing’. Bij de push-strategie ben je als bedrijf iedereen actief aan het benaderen, hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld reclames op tv of online advertising. Deze strategie, die gebaseerd is op de oude injectienaaldtheorie waarbij je als zender een boodschap in het hoofd van de ‘passieve’ lezer/kijker injecteert, is erg gedateerd.

In de moderne IT-marketing draait het meer om de pull-strategie. Hierbij gaat het niet meer om het opdringen van je product of merk bij een potentiële klant, maar om de juiste klant naar je toe te trekken. Post je relevante content waar (potentiële) klanten in geïnteresseerd zijn? Grote kans dat je doelgroep dan op jouw informatie duidt! Stem je content dus af op de specifieke behoeften van je doelgroep, alleen zo val je op in een markt waar de concurrentie groot is.

IT-marketing: Meten is weten

Als het gaat om IT-contentcreatie blijkt toch dat lang niet alle IT-marketeers een slimme strategie als een vereiste zien om content te maken. Maar hoe bepaal je bijvoorbeeld welke content je gaat maken als je niet precies weet waar je doelgroep behoefte aan heeft? Als je niet de juiste content aanbiedt, wordt het dan überhaupt gelezen of bekeken, of sla je dan flink de plank mis?

Een perfecte manier om erachter te komen waar je doelgroep in geïnteresseerd is en/of behoefte aan heeft is het doen van een marktonderzoek. Dit geeft je waanzinnig veel goede inzichten, die je vervolgens kunt gebruiken voor het creëren van verschillende soorten content. Meet bijvoorbeeld in hoeverre je doelgroep bekend is met je producten en diensten en waar zij tegenaan lopen. Verkoop je bijvoorbeeld diensten gericht op IT-mogelijkheden, en kom je er tijdens het onderzoek achter dat je doelgroep wel interesse heeft in de mogelijkheden, maar nog niet veel weet over het inzetten ervan? Goed moment om hier dan IT-content over te creëren!

De inzichten uit het onderzoek kun je dus gebruiken als inspiratie en vervolgens in verschillende vormen van IT-content gieten, zoals:

  • Een blog

    In de vorm van een informatief en inspirerend artikel kun je de verschillende onderwerpen binnen je bedrijf in kaart brengen.

  • Een podcast

    Maak een leuke, informatieve podcast met bijvoorbeeld een collega of iemand uit het werkveld waarin je een bepaalde expertise centraal stelt.

  • Een case study

    Je kent het wel, bij sommige producten of diensten die je wil aanschaffen wil je graag eerst de ervaringen van anderen weten. Ook veel bedrijven zijn voordat ze in zee gaan met andere bedrijven vaak benieuwd naar de ervaringen van anderen. Een case study is hier een perfect content format voor. Hierbij wordt de ervaring van de klant gedeeld, waarbij je als bedrijf de mogelijkheid hebt om je expertise over een bepaald gebied te tonen.

Kortom, het doen van onderzoek is een goede manier om inspiratie op te doen voor het creëren van boeiende content voor je doelgroep. En onthoud: enkel goede content trekt bezoekers!

Wil je meer weten over contentcreatie en marktonderzoek? Neem dan gerust contact met ons op. Als gespecialiseerd IT-marketing bureau denken we graag met je mee.

News & Blogs

Lange buyer journeys van IT beslissers
IT branding strategie
IT marketing
IT contentstrategie
Waarom content creatie niet zonder onderzoek kan
IT marketing
IT branding strategie
IT contentstrategie
Hier ligt de IT manager wakker van en moet je met IT marketing op inspelen
marketing inzichten in IT doelgroep voor IT marketing
marketing inzichten IT managers