Hier ligt de IT manager wakker van en moet je met IT marketing op inspelen

Waar IT-managers wakker van liggen
(en hoe je daar als marketeer op kan inspelen)

Als je marketeer voor een IT-bedrijf bent, is de kans groot dat jouw product of dienst zich richt op IT-managers. Dit betekent dat je als je aan de slag gaat met IT-marketing de uitdagingen moet begrijpen waarmee deze doelgroep wordt geconfronteerd en hoe jouw organisatie hen kan helpen hun doelstellingen te bereiken. Marketing Insights van DNA LTB heeft onderzoek gedaan naar de doelgroep IT-managers. Wat blijkt? IT-managers liggen van aardig wat dingen wakker en daar kun jij met IT-marketing op inspelen.

Het is nu eenmaal een feit: IT-managers zijn in belangrijke mate onderdeel van de decision making unit voor elk IT-vraagstuk. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheer van complexe systemen en het beleid rond data- en informatietechnologie. Daarnaast moeten ze steeds vaker nieuwe technologieën implementeren en toepassen op de werkvloer, om ervoor te zorgen dat het bedrijf mee kan blijven groeien met de snelle veranderingen in de IT-wereld.

Wat ook een gegeven is, is dat bij veel bedrijven IT niet langer een ondersteunende functie vervult, maar een strategische rol speelt voor het toekomstige succes van de organisatie. Dit betekent dat IT-managers steeds meer kennis en vaardigheden nodig hebben om succesvol te zijn in hun rol. En het lijkt erop dat ze daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken.

Cybersecurity is een pain in the ass

Onder de 125 IT-managers die zijn ondervraagd, blijkt dat cybersecurity het thema is waar ze het meest van wakker liggen. Vaak ligt de verantwoordelijkheid voor het waarborgen van de cybersecurity bij de IT-manager. Cybersecurity is echter een complexe kwestie en het is voor een IT-manager niet haalbaar om dezelfde kennis te hebben als een security expert. De IT-manager doet het er vaak ‘bij’ en weet daarom nooit helemaal zeker of alle aspecten van security nu gewaarborgd zijn. Het vereist specifieke kennis en focus en daarom is het wenselijk dat er aparte rol voor is, namelijk die van IT-security manager. Echter, daar moet wel budget voor zijn én er staan momenteel bijna 600 vacatures voor deze functie open in Nederland. Oftewel, cybersecurity blijft een stress factor voor veel IT-managers.

Ontwikkelingen in IT-branche wisselen elkaar af in (te) hoog tempo

Uit een recent onderzoek, de IT- en techmarketing barometer: IT-managers komt naar voren dat IT-managers (net als ) moeite hebben met het bijbenen van de ontwikkelingen in de branche. En die ontwikkelingen gaan snel. Denk maar aan Internet of Things, ransomware, big data, AI, cloud en blockchain. Het is een uitdaging voor de IT-manager om – naast zijn dagelijkse werkzaamheden – niet alleen op de hoogte te blijven van alle nieuwe mogelijkheden en toepassingen, maar deze ook door te vertalen naar haalbare oplossingen die passen binnen de bedrijfsstrategie. Het is een kwestie van prioriteiten stellen en niet alles tegelijk willen doen, maar natuurlijk ook een kwestie van resources. Voor de implementatie van nieuwe technieken heeft de IT-manager tijd, budget, mensen en support nodig.

Het is lastig om dwarsliggers mee te krijgen in vernieuwing

IT-managers vragen zich af hoe ze personeel kunnen overtuigen om oude werkwijzen los te laten en hoe ze om kunnen gaan met ‘dwarsliggers’. Het meekrijgen van de organisatie in nieuwe systemen en werkwijzen is niet makkelijk. Verandermanagement is natuurlijk überhaupt niet makkelijk. Maar waarom is dit nu juist voor IT-managers een echte hoofdbreker? Het creëren van draagvlak voor vernieuwing vereist vooral visie, leiderschap, overtuigingskracht en tact. Je moet in mensen denken, niet in systemen. En dat is nu net niet de focus van een informatica opleiding. Veel IT’ers zijn minder in mensen en meer in technologie geïnteresseerd. Dat was prima toen ze nog techneut waren, maar in de rol van IT-manager worden er ineens hele andere vaardigheden van hen verwacht.

Hoe kun je op deze inzichten inspelen met IT-marketing?

Je hebt ondertussen een aantal interessante inzichten in de pijnpunten van IT-managers. Wat kun je daar nu mee? Allereerst zijn dit mooie onderwerpen om met content in te spelen op de behoeften van deze doelgroep. Er wordt vaak gedacht dat b2b-besluitvorming gebaseerd is op logica. De veronderstelling is dat productontwikkeling en sales het belangrijkst zijn. Echter, besluitvormers in b2b zijn ook ‘gewoon’ mensen. Dat betekent dat inspelen op hun behoeften en pijnpunten net zo relevant is als bij consumenten.

Als marketeer kun je bijvoorbeeld inspelen op de uitdagingen van IT-managers door content te creëren die helpt om medewerkers te informeren en te betrekken rond cybersecurity. Zo kun je IT-managers helpen om draagvlak te creëren voor nieuwe beveiligingssystemen. Ook kan een security checklist IT-managers helpen voor het waarborgen van security bij de implementatie van een nieuw systeem. Dit soort hulpmiddelen kun je in allerlei verschillende contentmiddelen verwerken. Denk aan infographics, artikelen, blogs of korte video’s. En vergeet ook productontwikkeling niet: neem een security checklist mee in je propositie.

Een andere manier waarop marketeers deze inzichten kunnen benutten, is door kennissessies of evenementen te organiseren. Bijvoorbeeld over de nieuwe ontwikkelingen in IT én het meekrijgen van personeel bij het implementeren van die nieuwe technieken in de organisatie. Neem ook meteen mee hoe IT-managers prioriteiten kunnen stellen in het bepalen welke nieuwe technieken ze wel, niet, direct of later oppakken en je hebt een hele relevantie sessie voor deze doelgroep.

Krijg nog meer diepgaande inzichten in de IT-doelgroep voor jouw IT-marketing

Tot zover onze tips. Wil je nog meer diepgaande inzichten? De IT-en techmarketing barometer: IT-managers staat vol met waardevolle informatie om jouw marketinginspanningen succesvol te maken. Lees vandaag nog ons onderzoeksrapport over IT-managers of neem contact op met een van onze consultants zodat je dit in jouw organisatie kunt toepassen.

\ DOWNLOAD IT- en techmarketing barometer: IT-managers

News & Blogs

Lange buyer journeys van IT beslissers
IT branding strategie
IT marketing
IT contentstrategie
Waarom content creatie niet zonder onderzoek kan
IT marketing
IT branding strategie
IT contentstrategie
Hier ligt de IT manager wakker van en moet je met IT marketing op inspelen
marketing inzichten in IT doelgroep voor IT marketing
marketing inzichten IT managers